Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Mac 09, 2010

Akan tibakah masa untuk UMNO dan PBB bergabung sebagai satu parti ?

Ini hanyalah satu persoalan yang sedang bermain didalam pikiran saya selama ini ataupun mungkin ianya satu persoalan kepada orang lain juga khususnya kepada kaum Bumiputera di Sarawak.

Adakah perlu untuk pemimpin tertinggi kedua-dua parti iaitu UMNO dan juga PBB mula berfikir ke arah untuk membentuk satu percantuman antara keduanya agar lebih kuat dan mantap serta untuk menguatkan lagi perjuangan bagi memertabatkan maruah bangsa dan negara ?

Adakah masa untuk tujuan itu akan tiba jua akhirnya ? Mungkin iya, mungkin tidak.

Banyak sangat proses yang harus dilakukan sebelum membuka langkah ke arah itu dan tentu sekali banyak lagi halangan yang harus ditempuhi dalam usaha untuk menjadikan ianya sebagai suatu kenyataan.

UMNO merupakan sebuah organisasi yang berteraskan kepada perjuangan memertabatkan kedaulatan Raja-raja Melayu, maruah bangsa Melayu dan meningkatkan nilai-nilai agama Islam, memelihara keluhuran undang-undang negara, menjunjung tinggi perlembagaan negara serta mempertahankannya dari segala ancaman luar(...perbetulkan jika kurang tepat).

Manakala PBB pula merupakan sebuah pertubuhan yang berjuang atas kepentingan kaum Bumiputera yang berbilang suku serta menganuti kepercayaan agama yang berbeza. Dasar perjuangan PBB juga tidak terlalu lari jauh dengan dasar yang diamalkan oleh UMNO dimana dalam soal mempertahankan beberapa prinsip dalam rukun negara, ternyata kedua-dua parti ini tidak pernah mengeluh serta sentiasa bersemangat untuk menerima perkara itu sebagai satu tanggungjawab yang harus digalas bersama untuk selamanya demi Malaysia.

Kedua-dua UMNO dan PBB dalam kedudukan masing-masing sebagai tunjang kepada parti pemerintah iaitu UMNO sebagai tulang belakang Barisan Nasional peringkat kebangsaan dan PBB pula adalah peneraju kepimpinan kepada kerajaan negeri Sarawak, akan tetapi walaupun pada dasarnya perjuangan kedua-dua parti ini lebih menjurus kepada kepentingan kaum Bumiputera namun ini tidak bermakna tanggungjawab keduanya dalam menjaga kebajikan kaum-kaum lain di negara ini akan dilakukan secara terpilih. Terdapat persamaan antara UMNO dan PBB sebenarnya...

Hanya masa yang menentukan segalanya... jika ia baik untuk Sarawak khususnya dan Malaysia secara amnya, mungkin ia bukan satu kesilapan tetapi jika ianya dilihat sebagai kurang sesuai untuk masa kini atau untuk masa depan dan seterusnya, apakah tidak ada cara lain lagi untuk mengatasi isu-isu yang sedang berbangkit kini seperti yang diperjuangkan oleh dua buah pertubuhan tidak rasmi di Sarawak iaitu Parti Agenda Rakyat Bersatu Sarawak(ARBS) dan Jawatankuasa Penaja UMNO Negeri Sarawak(JPUNS) yang mahu UMNO wujud di Bumi Kenyalang walaupun tidak dipersetujui oleh Presiden UMNO sendiri YAB Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.
Posted by Picasa

Arkib Blog