Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, Mac 17, 2016

Legasi Gemilang Yang Tiada Duanya..

Akan tetap terpahat oleh tinta emas sejarah kegemilangan sebuah kepimpinan yang tiada galang gantinya.

Nama besar Tun Dr. Mahathir Mohamad telah berjaya mengharumkan nama Malaysia di persada antarabangsa dengan berbagai bentuk kejayaan yang dicapai oleh kerajaan pimpinan beliau ketika itu.

Hanya bagi yang ikhlas serta tahu erti perjuangan beliau saja yang boleh melihat betapa kesungguhan Tun Dr. Mahathir untuk terus memastikan agar negara kita akan menjadi lebih baik dari semasa beliau menjadi Perdana Menteri.

Sagu rumbia kehidupan Melanau

Penanaman sagu atau rumbia secara berskala besar oleh setiap keluarga dari kalangan kaum Melanau di Sarawak bukanlah satu perusahaan yang baru bagi mereka kerana ianya diusahakan sejak sekian lama iaitu sejak daripada nenek moyang mereka lagi sehingga kini dan tanaman yang menghasilkan tepung sagu bermutu tinggi itu telah melalui banyak perubahan terutamanya untuk proses mendapatkan tepung kanjinya.

Jika pada satu ketika untuk mendapatkan tepungnya, kaedah tradisional telah digunakan namun perusahaan sagu rumbia juga tidak terkecuali dari arus perubahan menggunakan teknologi moden bagi menghasilkan tepung yang lebih bersih dan selamat serta cepat.

Pada zaman dahulu sagu rumbia hanya sebagai keperluan makanan bagi sebahagian besar kaum Melanau di Bumi Kenyalang tetapi pada zaman ini sagu rumbia merupakan asas pendapatan kerana ianya kini telah menjadi tanaman komersial yang menguntungkan bagi siapa saja dari setiap keluarga Melanau yang memiliki ladang sagu dalam jumlah ekar yang besar kerana ianya pasti menjanjikan pulangan yang cukup lumayan.

Tun Dr. Mahathir tiada kepentingan peribadi

Pendapat kebanyakan orang ialah apabila seseorang pemimpin itu melepaskan tugas yang diamanahkan kepadanya sebagai pemimpin kepada sesebuah kerajaan bermakna tanggungjawab beliau terhadap negaranya juga sudah tidak laku lagi.

Tanggapan begini sebenar tidak tepat kerana walaupun beliau itu bukan lagi berada pada kedudukan sebagai pemimpin tertinggi sesebuah kerajaan bagi sesuatu negara namun tanggungjawab beliau kepada negara tetap tidak akan berubah sama seperti tanggungjawab ketika beliau masih sebagai pemimpin biarpun pada skala yang jauh lebih kecil kerana kedudukan itu sendiri sudah menentukan sedemikian namun dari segi tanggungjawab sebagai seorang warganegara ianya bukanlah satu perkara yang aneh tidak sama sekali menyalahi apa-apapun peruntukan undang-undang.

Sebagai seorang bekas pemimpin yang telah begitu lama berkhidmat sebagai Perdana Menteri Malaysia, kita sedar rasa tanggungjawab beliau terhadap negara tidak pernah pudar dan beliau punya hak sebagai warganegara untuk turut memastikan agar kedudukan negara kita dari segi keselamatan, kedaulatan, keharmonian kaum dan ekonomi akan kekal stabil sepertimana sebelumnya.

Arkib Blog