Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Ogos 16, 2009

Festival Filem Pakatan Pembangkang ke-1 (16 September)

Dunia perfileman di negara kita akan menganjurkan satu temasya yang mungkin gilang-gemilang pada satu tarikh yang belum pasti, tapi jika menurut tarikh yang tertera di poster iaitu 16hb. September mungkin tahun ini atau tahun depan atau tahun yang lain lagi segalanya kurang pasti. Biarpun disitu mereka taruh tahun 2009, mana boleh dipercayai...kalau angka 9 tu terbalik jadi angka 6 pulak, jadi 2006...hidup-hidup kita ini pasti tertipu.

Pedulikan tahun bila mereka nak anjur festival itu apa yang penting ialah ianya harus diadakan juga kerana tanpa festival seumpama itu diadakan bagaimana usaha untuk memartabatkan seni tipudaya di negara kita ini akan dapat berkembang

Begitu juga, jika tidak dilangsungkan majlis sedemikian bagaimana peminat seni penipuan dapat menilai bakat atau prestasi seseorang pelakon tertentu dengan para pesaing dari kalangan sesama mereka. Tentu sukarkan, tapi bila ada pesta terbuka seperti itu diadakan maka senanglah bagi para peminat masing-masing untuk memilih mana satu yang bijak berlakon.

Difahamkan bahawa pada festival kali ini berbagai kategori filem akan dipertandingkan dengan menampilkan beberapa muka baru disamping masih menyenaraikan juga nama-nama mereka yang agak senior didalam arena lakonan ini untuk turut sama akan berentap bagi merebut pelbagai anugerah, hadiah serta trofi yang telah disediakan.

Hadiah-hadiah yang disediakan untuk festival itu nanti adalah seperti berikut ;

(a) : Sebuah banglo mewah yang masih didalam pembinaan dan mungkin siap menjelang Aidilfitri nanti berserta satu paket ubat urut cap buah pala serta segelas air sejuk dari dari air paip percuma.

(b) : Tiket penerbangan pesawat AirAsia pergi balik Malaysia-Australia, Selangor-Medan Indonesia, Malaysia-India serta Kuala Lumpur-Taipei Taiwan. Juga akan diberi satu kotak besar minyak urut cap buah pala serta air paip percuma.

(c) : 50 kotak beer serta special brew setiap seorang dari berbagai jenis jenama seperti Heineiken, Guinness Stout, Stella, Pig Eye, Gordon Dry Gin, Tanduay, Martell, Shing-tou dan lain-lain lagi serta turut disertakan dengan hamper yang berisi beberapa kotak minyak urut cap buah pala. Air paip percuma tidak diberikan, sebab jika beer atau special brew diminum serentak dengan air sejuk...dikhuatiri kekuatan alkohol itu kan berkurangan didalam tubuh.

Antara filem-filem yang telah disenarai pendek setakat ini untuk menyertai festival itu nanti adalah seperti berikut ;

Filem yang dikategorikan sebagai filem seram atau misteri adalah seperti berikut :

[1] - RPK dimanakah dikau,

[2] - Hilmi kembalilah,

[3] - Menjejak Bala & Akuan Sumpah.

Filem yang dikategorikan dalam kelompok filem komedi adalah sebagai berikut :

[1] - Ku lari ke Duta,

[2] - Memory 16 September,

[3] - Bubar DUN!!!..ikat reben,

[4] - Minum arak jual arak,

[5] - Hangat-hangat tahi ayam Hassan Ali,

[6] - Kakiku patah-patah,

[7] - Sakit tulang belakangku,

[8] - Lebam mataku lebam,

[9] - Nik Aziz VS Nasha.

Manakala untuk filem yang mengandungi kisah-kisah berunsur jenayah adalah seperti berikut :

[1] - Tingkat 14 Tingkat 5,

[2] - Jolok buah pala di Desa Buah Pala,

[3] - Tendang pintu bukan bola,

[4] - Gobalakrhrisnan menampar polis,

[5] - Kuari batu-batu kerikil,

[6] - Korek pasir jual pasir,

[7] - Lembu korban ku,

[8] - Invoice misteri invoice Wong,

[9] - Misteri 4000 rumah urut.

Kepada semua yang berminat untuk mengikuti perkembangan seterusnya mengenai penipuan cerita ini bolehlah mengikutinya di PAStv.

Posted by Picasa

Buaya Jadian mengganaz di Selangor...

Kalau di sebut "harimau jadian" orang biasa dengar. Bila disebut juga orang akan terfikir akan peristiwa yang pernah berlaku dikalangan masyarakat tertentu di negara ini sejak dari zaman berzaman.

Tapi kisah ini lain dari yang lain iaitu "buaya jadian". Mulanya orang ramai nak jinakkan saja buaya ni untuk ditangkap dan dibawa ke zoo negara. Biasalah buaya, orang bagi dia makan...apa saja dia akan ngap!!! ..orang bagi dia makan bangkai ayam dia ngap, bangkai lembu dia ngap, bangkai kapal terbang saja dia tak nak ngap...pasal harga besi lusuh sekarang belum stabil lagi.

Kita sambung balik cerita buaya jadian ni, setelah puas dia melahap makanan yang disuap orang dengan menggunakan hujung dahan kayu pokok pala, dia pun dah hampir kekenyangan maka tibalah masanya untuk buaya ini di bawa ke zoo negara. Tapi malangnya, tetiba saja buaya ini berubah menjadi ganaz sehingga terdengar bunyi buaya ini mendesis dan meraung...no, no, no, help me, help me, help me,..don't touch me, don't touch me, don't touch me...haiyaaaaa...touch n go laaaa...

Berbagai usaha dan cara dibuat oleh orang untuk menangkap buaya ni, tapi seringkali gagal...sampai dikejar-kejar lah lagi...nasib baik buaya ini tak sempat lari ke pejabat kedutaan Turki...kalau tak, mahu tak heboh satu cakerawala dibuatnya. Namun akhirnya berjaya juga buaya ini ditangkap...tetapi tiba-tiba pulak dia terjatuh hampir pengsan-pengsan cicak.

Apabila keadaan sudah dapat dikawal...tiba-tiba saja buaya ini bertukar imej lalu menjelma menjadi seorang manusia yang normal lengkap berpakaian serta mengenakan cermin mata. Masa tu juga makhluk jelmaan ini mendakwa kaki sebelah kanan dia cedera dan terus dihantar ke klinik, keluar saja dari klinik >>>ALAMAK<<<..PaTaH rupanya..tak sangka ya...huh!!!... Mana tak nya, siap berbalut dengan bandage jadi maknanya disimen lah tu...PATAH, ya mungkin KePaTaHaN. Pandai betul berlakon... Dapat cuti sakit 5 hari lah lagi...SOCSO tu nanti nak tuntut daripada siapa ye??? Berapa jumlah jahitan kelukaan yang dipaksa ditanggung anda Mr. Wong ...aduhaiiiiiii... bijak, bijakkk... berkat minum susu segar terus dari ladang lah tu...khasiat minum susu Enfagrow... /...bunge.., ..orkid..; ...bunge.., ..orkidlah; ,,,pandainye !!!
Posted by Picasa

Arkib Blog