Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, April 25, 2009

..bila DAP masuk dalam kain PAS, terbentukkah Negara Islam ?

Pakatan Pembangkang sering di sebut sebagai Pakatan Rakyat. Namun banyak pihak yang mempertikaikan ungkapan itu merasa sangsi untuk terus digunakan. Alasannya ialah Pakatan Rakyat tidak wujud sebenarnya juga tidak berdaftar atau tidak ada terdapat dalam senarai Pertubuhan Pendaftaran(ROS) nama bagi Pakatan Rakyat, oleh itu adalah haram untuk diguna sebagai istilah dan sebutan baginya.

Pemimpin pembangkang ini jika kita lihat, kebanyakkannya dibarisi oleh mereka-mereka yang mempunyai pendidikkan tinggi serta berpengelaman andai dilihat dari sudut umur dan kerjaya masing-masing. Contoh kita lihat, Lim Kit Siang, Nik Aziz, Karpal Singh, Anwar Ibrahim, Mohamad Sabu, MB Kedah Azizan dan mereka yang sebaya usia dengan yang tersebut disini adalah mereka berusia lanjut dan dikira punya pengalaman berurusan dengan masyarakat serta orang-orang tertentu. Tetapi apa yang sering kita saksikan ialah sifat serta pendirian yang tidak teguh dikalangan mereka.

Sifat yang saya maksudkan ialah kelakuan mereka ini terutamanya wakil-wakil rakyat dari kalangan Ahli Parlimennya ketika berada di dalam Dewan Rakyat yang tidak mencerminkan diri mereka sebagai Yang Berhormat. Sesungguhnya apabila seseorang itu mendamba gelaran Yang Berhormat sesudah mendapat mandat besar daripada rakyat, hendaklah mereka menggunakan kepercayaan yang telah diberikan oleh rakyat itu sebagai sesuatu kesempatan yang sangat berharga. Jika wakil-wakil rakyat pihak pembangkang ini berterusan membawa isu yang remeh-temeh ke dalam dewan yang pada asasnya seperti tidak membawa faedah kepada rakyat, maka pendapat saya ianya tidak ubah seperti mereka telah berdusta kepada rakyat dan telah menyalahgunakan kuasa yang telah rakyat berikan.

Tentang pendirian yang tidak teguh serta tidak tetap ialah, apabila kita mendapati Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz yang selalu berubah fikirannya di saat-saat akhir keputusan dibuat. Yang terbaru kita melihat beliau membantah keras serta jelas tidak menyetujui cadangan Presiden PAS Datuk Seri Hadi yang mau meletakkan Nizar Jamaluddin sebagai calon PAS di Bukit Gantang, tapi akhirnya pendirian beliau tiba-tiba berubah 100%. Jadi disini saya ada persoalan, apakah PAS/PKR/DAP dapat mempercayai satu sama lain sedang diri mereka sendiri pun mereka tidak dapat percayai? Sebelum keputusan dicapai pendirian mereka lain tetapi selepas itu berubah lain lagi.

Dari kalangan pemimpin pembangkang yang saya lihat mempunyai pendidikan tinggi adalah mereka yang bergelar peguam. Golongan ini kebanyakkannya mereka datang dari parti DAP dan juga PKR. Jika diukur kerjaya mereka ini sebagai peguam serta diperkuatkan lagi dengan status sebagai Yang Berhormat, tentu sekali rakyat ingin melihat serta mengharapkan persembahan mereka ketika berbahas di dalam dewan Parlimen berjalan di dalam suasana yang penuh dengan nilai-nilai kesopanan tinggi dan penuh terhormat. Tentu sekali rakyat yang mereka wakili berkehendakkan masalah mereka dapat diperpanjangkan kepada kerajaan dengan cara yang penuh tertib dan beretika dan bukannya dengan cara kekerasan ala samseng di dalam dewan. Bagi saya, mereka ini yang bergelar Yang Berhormat serta di samping itu juga punya kerjaya sampingan sebagai peguam, semestinya lebih arif dan lebih memahami erti undang-undang dan harus menghormati setiap undang-undang yang telah sama-sama mereka bahaskan dan luluskan di dalam dewan.

Tentang kerjasama diantara sesama pembangkang ini, saya telah merasakan bahawa kerjasama antara mereka sudah mencapai kepada tahap kerjasama yang melampau, di mana PAS tanpa rasa bersalah telah membenarkan sewenang-wenangnya rela untuk memberikan kerjasama kepada DAP khususnya kepada Nga Kor Ming untuk mencemar serta mencabul kandungan Kitab Suci Al-Quran. Apakah PAS tidak sedar dalam hal ini, mereka telah dilihat sebagai tidak bertanggungjawab terhadap kesucian agama Islam. Bagi saya ialah Kitab Al-Quran dan juga sekitar kawasan Kaabah di Tanah Suci Mekkah tarafnya adalah sama tinggi dari segala sesuatu yang ada di muka bumi ini. Makanya, sekiranya Tanah Suci Mekkah terutama sekitar kawasan Kaabah tidak boleh dijejak oleh orang yang bukan beragama Islam, tentu sekali kandungan serta Kitab Suci Al-Quran itu sendiri juga tidak dibenarkan untuk untuk dipermainkan sesuka hati oleh orang yang bukan beragama Islam. Cuma bezanya, Kaabah di Tanah Suci Mekkah memang sudah kita semua sedia maklum dan ketahui bahawa sejak dari turun temurun ianya memang telah dikendali serta dipelihara oleh orang Arab di situ daripada pencemaran luar tetapi Kitab Suci Al-Quran memerlukan tanggungjawab tinggi jutaan umatnya di seluruh muka bumi ini untuk menjaga serta memelihara agar bebas dari sebarang cubaan untuk merosakkannya.

Oleh itu bagi saya, jika perkara seperti ini iaitu dengan memberi keizinan kepada orang bukan Islam untuk menjadikan Al-Quran sebagai alat untuk memenuhi niat bersama yang langsung tidak jelas seperti ini terus berleluasa tanpa ada satupun usaha untuk mengawal serta menghalangnya, jadi persoalan yang layak untuk di kemukakan...apakah orang Melayu khususnya dari kalangan pemimpin serta para pengikutnya sendiri telah "GAGAL" dalam perjuangan untuk menegakkan sebuah "Negara Islam" di negara ini serta apakah ini sebagai petanda bahawa orang Melayu PAS ini telah"GAGAL" sebenarnya dalam menjaga kesucian Kitab Al-Quran daripada dicemari?????
Posted by Picasa

Hala Tuju Sukan Bolasepak Malaysia.

Malaysia adalah sebuah di antara negara-negara di seluruh dunia ini yang begitu giat sekali menyertai berbagai jenis sukan yang dianjurkan pada peringkat antarabangsa seperti sukan Olimpik, sukan Komanwel, sukan SEA, sukan Asia, kelayakkan Piala Dunia, Piala Asia dan sebagainya jika dibandingkan dengan negara lain misalnya seperti Filipina, Singapura, Indonesia, Brunei Darussalam dan sebagainya.

Bagi negara Filipina misalnya, kita tidak tahu sukan apa yang sebenarnya telah menjadi kebanggaan rakyatnya. Dalam sukan bolasepak, badminton, tenis, squash dan sepaktakraw kita tidak pernah sama sekali mendengar wujudnya nama negara Filipina akan terlibat. Yang jelas negara Filipina hanya terkenal dengan acara sabung ayamnya serta telah memiliki ladang pengeluar ayam sabung terbesar dunia.

Singapura pula pada suatu ketika dahulu adalah sebuah diantara negara kuasa bola di peringkat Asia serta telah melahirkan beberapa orang pemain yang begitu dikagumi seperti Fendi Ahmad juga yang lainnya dan sering menyertai Pesta Bola Merdeka di Malaysia dan juga setia menyertai pasukan negeri-negeri yang tersenarai dalam Liga Malaysia yang mempertaruhkan Piala Malaysia sebelum digugurkan atas sebab-sebab yang tertentu. Tetapi itu dulu dan kini semuanya itu sudahpun menjadi kenangan manis dan sejarah bagi mereka.

Negara Republik Indonesia pula, kita lihat negara itu hanya gah dengan sukan badminton sebagai sukan yang paling diminati rakyatnya dan telah menjadi kebanggaan negara mereka disamping negara lain seperti China, Malaysia, Denmark dan sebagainya. Tetapi dalam sukan lain negara itu kita dapati tiada sukan lain selain daripada sukan badminton yang mampu menonjolkan namanya di persada sukan antarabangsa.

Negara kecil seperti Brunei Darussalam pula bolehlah dianggap sebagai hanya sebuah pasukan pelengkap jumlah kepada negara lain yang turut serta, dan negara itu juga telah terbukti tidak berkemampuan untuk pergi jauh lagi daripada itu. Tiada satu jenis sukan pun yang kita lihat telah dijadikan fokus utama mereka ketika ikut serta dan ini boleh juga boleh di ibaratkan seperti mereka sekadar suka-suka saja dan tak lebih dari itu.

Di negara kita sendiri Malaysia, kita agak bernasib baik dan bertuah jika dibandingkan dengan negara-negara yang tersebut di atas kerana kita tentunya boleh berbangga dengan gelaran pemain nombor satu dunia yang sedang dimiliki oleh dua olahragawan negara, Datuk Nicole Ann David (Squash) dan Datuk Lee Chong Wei (Badminton) yang mana secara tidak langsung telah mengharum serta menjulang tinggi nama Malaysia diperingkat dunia. Dalam sukan golf, negara kita kini dilihat telah dan sedang mengorak langkah menerusi para pemainnya untuk lebih maju serta pergi jauh lagi.

Dalam lain-lain sukan, Malaysia telah berjaya mencatatkan kejayaan yang tersendiri seperti dalam sukan permotoran, formula1, eukustrian dan sebagainya yang sudahpun berjaya mengukirkan nama Malaysia di peta sukan dunia sebagai sebuah negara kuasa berbagai jenis sukan yang boleh dibanggakan.

Tetapi bagi sukan bolasepak iaitu sukan yang begitu dekat sekali dihati peminat-peminat sukan di negara kita ini, kita telah menyaksikan sukan ini seolah-olah tidak akan mampu untuk berdiri tegak di Malaysia sama seperti sukan-sukan lain yang tersebut di atas. Berkaitan dengan masalah ini, kita sering didedahkan dengan berbagai-bagai kemelut yang sedang dihadapi dalam persatuan-persatuan yang telah dipertanggungjawabkan untuk menguruskan hal maju mundurnya sukan bolasepak negara. Kemelut dalaman yang di hadapi oleh persatuan-persatuan seperti FAM dan juga persatuan peringkat negeri seakan-akan telah menjadi satu badi yang kekal kepada para pemainnya dan seperti sukar untuk di hapuskan.

Masalah gaji tertunggak kepada pemain serta masalah disiplin juga moral pemain itu yang selalu didakwa sebagai punca kelembapan prestasi pasukan. Tetapi apa yang lebih sesuai untuk dikaitkan dengan sebab utama penurunan mutu persembahan oleh pemain-pemain bolasepak pada setiap kali perlawanan yang diadakan adalah berpunca daripada kelemahan pengurusan FAM itu sendiri juga cara pentadbirannya yang tidak sesuai lagi dengan keadaan yang ada pada masa ini. Jika ingin melihat sukan bolasepak segar semula seperti yang pernah Malaysia kecapi pada awal tahun 70an iaitu masa era SuperMokh, Hassan Sani, Santokh Singh, Soh Chin Aun, James Jacob dan yang lain-lain, maka lebih baik sekiranya FAM membuat perubahan besar-besaran secara drastik tanpa mengecualikan apa-apa juga jawatan.

Saya berpendapat, jika langkah seumpama itu dapat di ambil maka saya percaya bahawa kegemilangan sukan bolasepak negara yang suatu ketika dulu iaitu pada zaman Mokhtar Dahari yang pernah menaikkan nama Malaysia pada temasya Piala Dunia walaupun hanya mampu melepasi pusingan kelayakkan, bagi saya tidak mustahil bagi para pemain untuk mengulangi kejayaan seperti itu semula. Apa yang penting disini ialah kesungguhan semua pihak, bukan sekadar semangat para pemain tetapi semangat tinggi dan jitu Presiden, Timbalan, Setiausaha Agung FAM sendiri di samping semangat kesukanan tulen peminat bolasepak itu sendiri juga penting.

Arkib Blog