Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Mac 07, 2010

Apakah asas perjuangan PKR di Sarawak ?

Menurut Pengerusi PKR Sarawak Sdra Baru Bian, hasrat sebenar PKR pada pilihan raya umum negeri Sarawak nanti hanyalah untuk menumbangkan kerajaan Barisan Nasional semata. Itu saja. Tiada lain, semuanya sama seperti perjuangan mereka di Semenanjung Malaysia.

Agak-agaknyalah seandainya khayalan mereka itu berjaya, maka bermakna agenda pertama mereka telah berjaya dan seterusnya mengira untuk merancang bagaimana caranya untuk membolot kekayaan yang ada di Bumi Kenyalang, merancang untuk menindas hak-hak kaum peribumi di Sarawak sebagaimana mereka lakukan di Pulau Pinang dan juga di Selangor... agak-agaknya begitulah.

Pihak mereka tiada hasrat lain cuma bila dah mendapat kuasa, semua janji-janji yang pernah ditaburkan kepada rakyat semasa kempen dengan mudah akan dibuang ketepi, manifesto dirangka cuma sebagai alat untuk memperdayakan rakyat yang kurang bermaklumat atau rakyat yang mudah untuk diperdaya tetapi sangat sukar untuk diubah semula fikiran mereka.

Hendak dikatakan PKR hadir di Bumi Kenyalang sebagai penyelesai ataupun untuk menegakkan keadilan buat rakyat di Sarawak yang kononnya telah ditindas oleh kerajaan BN, memang tiada masuk akal juga...sebab tiada isu penindasan terhadap rakyat di negeri ini sebenarnya sebagai yang telah berlaku terhadap rakyat di Pulau Pinang dan Selangor sekarang ini.

Saya tidak katakan 100% penduduk di Sarawak telah menikmati semua kemudahan yang diberikan oleh Kerajaan Barisan Nasional selama ini, semuanya adalah disebabkan oleh keadaan geografi negeri serta masalah penduduk yang tinggal bertaburan disana-sini dan inilah sebenarnya yang menyukarkan sebarang bentuk peruntukan dapat disalurkan dengan mudah seperti jalan raya, bekalan air bersih, kemudahan telekomunikasi dan juga bekalan api elektrik.

Berbeza dengan penduduk yang tinggal dibandar-bandar besar seperti Kuching, Sibu, Bintulu dan Miri dimana segala kemudahan bolehlah dikatakan semuanya sudah lengkap hanya tinggal setiap hujung bulan mereka dikehendaki menanti bil-bil menuntut bayaran keatas sesuatu perkhidmatan yang mereka terima. Apabila bil-bil mulai meningkatkan nilai bayarannya, maka sudah tentu akan timbul suara membantah, merungut walaupun beban yang yang ditanggung tidaklah sesukar masalah yang dihadapi oleh penduduk pendalaman yang masih lagi belum mempunyai sebarang kemudahan yang telah dinikmati oleh para penduduk di kawasan bandar.

Oleh itu, saya mahu mencabar para pemimpin PKR di Sarawak, sekiranya mereka benar-benar mahu memperjuangkan keadilan buat rakyat Sarawak, maka janganlah hanya bertumpu kepada penduduk-penduduk yang sudah lama hidup selesa dengan segala bentuk kemudahan yang telah disediakan oleh kerajaan Barisan Nasional selama ini, tetapi buatlah sesuatu yang meyakinkan para penduduk yang tinggal jauh dipendalaman dan jangan hanya mengharapkan undi daripada mereka yang dipendalaman dan tidak payah memperjuangkan nasib penduduk dibandar yang masalah mereka yang kadang-kala memang sengaja diada-adakan semata-mata untuk mendapatkan perkhidmatan yang semuanya percuma.

Inilah hakikat yang harus kita akui sekarang, golongan yang masih memerlukan khidmat daripada wakil rakyat kerajaan Barisan Nasional boleh dikatakan sebahagian besarnya adalah penduduk luar bandar atau yang tinggal di pendalaman yang ada diantara kawasan mereka belum lagi ditembusi oleh sebarang kemudahan asas namun golongan inilah yang paling kuat menyokong calon-calon Barisan Nasional pada setiap kali diadakan pilihan raya.

Manakala bagi para penduduk dibandar-bandar utama iaitu apabila sudah terlalu selesa dengan apa yang sudah dinikmati dengan segala kemudahan yang telah disediakan oleh kerajaan Barisan Nasional sebelum ini, mereka akan menjadi mudah lupa hanya disebabkan oleh isu-isu kecil seperti sistem perparitan yang tersumbat, jalan depan rumah berlopak sebesar gelas dan macam-macam lagi masalah yang remeh sebenarnya dan mudah diselesaikan sekiranya ada semangat berkerjasama sebagaimana semangat yang ada pada penduduk luar bandar di pendalaman.

Inilah golongan yang disasarkan oleh PKR sebenarnya iaitu golongan yang sudah selesa dengan segala kemudahan yang diberikan tetapi dalam pada itu juga golongan itu akan cepat tergolong didalam kumpulan masyarakat yang mudah lupa apabila berdepan dengan sedikit masalah dan inilah yang juga saya mahu melihat samada PKR Sarawak benar-benar bersedia untuk menjadi kerajaan yang lebih baik daripada kerajaan Barisan Nasional dengan tidak memikirkan sebarang soal kesukaran apabila tiba ke isu untuk menyelesaikan masalah penduduk di pendalaman yang kebanyakkannya hanya bergantung kepada sistem pengangkutan air dimana memerlukan masa selama dua tiga hari untuk sampai ke sesuatu destinasi.

Arkib Blog