Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, April 23, 2013

Akhirnya Mat Taib jadi seorang AngkaSawan..

Sejak tewas kepada YAB Tan Sri Hj Muhyiddin Hj Yassin dalam pemilihan untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO di Perhimpunan Agung parti yang ke-59 pada 26 Mac 2009 lebih kurang dua tahun yang lalu, bekas Menteri Selangor yang bekas Naib Presiden parti Tan Sri Muhammad Hj Muhamad Taib kerap menghilangkan diri dan dikatakan jarang berada di dalam negara atas urusan tertentu di luar negara.

Malah dikatakan juga beliau yang lebih dikenali dengan nama Mat Taib di kalangan orang-orang UMNO seringkali tidak hadir dalam mesyuarat-mesyuarat parti bahagian mahupun cawangan yang sepatutnya beliau turut terlibat. Mungkin juga disebabkan rasa kecewa tidak terpilih ke jawatan nombor dua parti telah membuat Mat Taib terus membawa diri hingga terlupa akan tanggungjawab beliau terhadap parti terutama di bahagian yang diwakili beliau.

Walaupun secara keseluruhannya ramai pihak yang ketika itu mahu agar jawatan Presiden dan juga jawatan Timbalan Presiden parti tidak ditandingi namun bagi menghormati prinsip demokrasi yang dipegang oleh parti UMNO lalu jawatan Presiden dibuka untuk pertandingan tetapi oleh kerana pencabar kepada Datuk Seri Mohd Najib iaitu Tengku Razaleigh Hamzah tidak mendapat pencalonan yang mencukupi maka Datuk Seri Najib diisytiharkan menang kecuali untuk jawatan Timbalan Presiden di mana Tan Sri Muhyiddin telah dicabar oleh Mat Taib tetapi kalah setelah lawannya itu mendapat sebanyak 1,575 undi daripada para perwakilan.

Nyata sekali semenjak beliau kecundang dalam perebutan kuasa untuk jawatan Timbalan Presiden UMNO pada tahun tersebut, Mat Taib seperti seorang yang telah hilang semangat atau seperti jasad yang telah kehilangan "roh" daripada tubuh yang tercari-cari arah tuju tetapi selepas lebih dua tahun hilang punca beliau tiba-tiba muncul dikhalayak ramai tetapi apa yang amat mengejutkan beliau berdiri bukan di atas pentas UMNO tetapi bersama-sama dengan pemimpin PAS di atas pentas Pakatan Pembangkang.

Alasan yang beliau beri mengapa berlaku situasi sedemikian adalah kononnya perjuangan UMNO kosong tanpa "roh" tidak seperti perjuangan PAS yang kononnya tebal dengan roh-roh maka itu beliau sanggup meninggalkan UMNO yang sudah banyak memberi tempat serta kedudukan kepada beliau selama berada di dalam parti malahan beliau juga sudah banyak mendapat keistimewaan serta menafaat sewaktu menjadi Menteri Besar Selangor di bawah kerajaan Barisan Nasional. Apakah itu tidak cukup bagi beliau?

Apa yang sangat tidak sihat yang dilakukan oleh Mat Taib selaku pemimpin veteran UMNO ialah berikutan keputusannya meninggalkan parti dan menyertai parti PAS ialah apabila menyeru orang-orang UMNO untuk meninggalkan perjuangan parti tersebut dan bersama-sama beliau melompat ke dalam PAS sedangkan beliau tahu bahawa sebahagian besar ahli-ahli UMNO tidak menyokong beliau dan semua itu telah mereka terjemahkan pada Perhimpunan Agung UMNO ke-59 lalu dengan kemenangan besar Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Datuk Seri Mohd. Najib.

Kita sangat yakin bahawa ahli-ahli UMNO yang setia kepada perjuangan parti tidak akan mudah untuk dijangkiti oleh sindrom bawaan pihak yang kecewa tak bertempat seperti itu yang seolah-olah mahu supaya orang-orang UMNO semuanya turut mengikut jejak langkah beliau yang nampak semakin tidak stabil dan sanggup pula bersekongkol dengan parti yang pernah menjadi musuh politiknya seketika dulu untuk memburuk-burukkan parti UMNO yang telah begitu banyak memberi ruang dan peluang kepada beliau menjadi seorang pemimpin negeri serta pembesar negara.

Arkib Blog