Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, September 30, 2009

Mengapa ada rakyat dari negara anggota G-20 jadi kuli di Malaysia ?

(Ini bukan gambar mangsa Tsunami Aceh 2006 dulu dan gambar ini juga bukan menunjukkan kejadian yang berlaku di Malaysia tetapi ianya menunjukkan peristiwa sedih dah memilukan yang telah berlaku di Kota Perusuan, Jawa Indonesia pada awal ramadhan 1430 yang baru lalu.

Kejadian berlaku apabila mangsa-mangsa ini telah terperangkap didalam kesesakkan orang ramai yang berjumlah ribuan orang yang berebut-rebut untuk mendapatkan wang zakat atau sedekah sempena bulan Ramadhan 1430 yang didermakan oleh seorang hartawan bernama Haji Syaichon. Jumlah zakat yang disediakan untuk setiap satu orang fakir miskin ialah Rp30,000 atau RM4.60 sen sahaja)

Gambar di atas hanyalah suatu gambar hiasan semata-mata. Memang ada kaitan dengan orang yang masih hidup ataupun orang yang dah meninggal dunia. Jika ada persamaan, diharap jangan anggap ianya secara kebetulan tetapi memangpun betul dan sama.

Mengulas tajuk artikel ;
Entahlah, saya pun tidak tahu kenapa. Jika ikut kata mereka yang megah duduk sebaris dengan negara-negara dalam G-20, tidak mungkin ada walaupun satu orang dari rakyat dari negara mereka akan datang ke Malaysia semata-mata hanya untuk mencari kerja demi untuk mendapatkan wang.

Kalau ikut kata mereka lagi, negara yang tersenarai didalam G-20 adalah kaya, maju dan setaraf dari segala segi serta mempunyai kelas atau taraf yang tersendiri. Kata mereka lagi Malaysia tiada kelas, tiada taraf, mundur, miskin, pencuri, perompak, tiada budaya sendiri, suka meniru atau menciplak budaya, adat, makanan, minuman dan sebagainya lagi dari negara orang lain.

Tetapi, apa yang sangat-sangat menghairankan saya ialah, disebalik tuduhan, fitnah, ancaman, ugutan, tohmahan, kata-kata kesat serta kata-kata keji dan hina oleh rakyat dari anggota negara G-20 itu terhadap Malaysia, dalam satu hari hampir setiap jam dan masa rakyat dari negara mereka datang ke Malaysia untuk mencari kerja.

Ada yang datang ke Malaysia dengan menggunakan khidmat agen pencari kerja dan tidak kurang juga yang datang secara persendirian hanya untuk mendapatkan kerja. Tetapi dalam pada itu juga ada yang datang dengan cara yang tidak sah seperti masuk ke Malaysia melalui jalan tikus demi semuanya iaitu hanya untuk mencari pekerjaan di Malaysia.

Apakah rahsia kejayaan Malaysia sehingga begitu ramai rakyat dari negara lain datang untuk menumpang mencari rezeki di negara ini ? Malah bukan itu saja, negara-negara lain diseluruh dunia juga semakin berminat untuk menjalinkan kerjasama dengan Malaysia. Semakin bertambah juga negara-negara lain yang datang untuk membuat pelaburan di Malaysia. Terbaru antaranya ialah Arab Saudi menerusi Syarikat miliknya iaitu Petrosaudi Industries Limited(PSI) telah melabur dengan modal pertama sebanyak USD2.5 Billion(RM8.7 billion) di Malaysia.

Semua itu akan membuka lebih banyak peluang pekerjaan kepada seluruh rakyat di Malaysia termasuk juga kepada rakyat negara jiran kita yang duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan negara-negara dalam G-20. Negara kita Malaysia tidak berada didalam G-20 kerana negara kita masih lagi sebagai sebuah negara yang membangunkan negara yang belum lagi bangun-bangun.

Malaysia berada dengan 15 negara-negara lain didalam kumpulan G-15. Itupun dah memadailah bagi kita, jangan juga Malaysia ini terlalu maju. Kalau sangat maju susahlah juga, risau nanti tak pasal-pasal rakyat Malaysia akan lari cari kerja di negara lain seperti Timor Leste, Filipina, Myanmar, Thailand, Banghladesh, Nepal, Vietnam, Kemboja, Afrika dan sebagainya.

Arkib Blog