Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, April 01, 2011

N.67 Telang Usan: BN akan berdepan dengan PKR dan SNAP

 Seperti apa yang sudah diduga bahawa pertembungan sesama sendiri antara parti yang ada dalam Pakatan memang tidak dapat dielakkan apabila PKR melalui Pengerusi PKR Sarawak Baruk Bian telah mengumumkan calon PKR untuk DUN N.67 Telang Usan ialah bekas Ahli Parlimen Baram iaitu Harrison Ngau Laing yang juga seorang peguam.

Harison Ngau telah memenangi kerusi Parlimen Baram atas tiket Bebas pada tahun 1990 setelah menewas penyandang kerusi berkenaan iaitu Datuk Luhat Wan daripada SNAP yang ketika itu masih lagi sebagai anggota dalam parti Barisan Nasional Sarawak. Kemunculan semula Harrison Ngau yang mewakili PKR kali ini adalah untuk menentang calon muda yang akan diturunkan oleh PBB besar kemungkinannya adalah Kaunselor Dennis Ngau yang juga Ketua Pemuda PBB Baram.
Selain daripada calon PKR Harrison Ngau, SNAP juga dijangka akan meletak bekas Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Sarawak iaitu Kebing Wan bagi menentang calon daripada Barisan Nasional. Kalau diukur dari segi pengaruh kepada para pengundi dikawasan N.67 Telang Usan, adalah sukar untuk menafikan bahawa Kebing Wan masih popular dikalangan kaum Orang Ulu etnik Kayan-Kenyah manakala Harrison Ngau bagi masyarakat Kayan, Kenyah, Kelabit, Berawan, Kiput, Kejaman serta Penan adalah tidak lebih sebagai seorang Ahli Parlimen yang telah gagal membawa sebarang pembangunan dikawasan Telang Usan walaupun rakyat sudah memberi peluang kepada beliau untuk membuktikan kemampuan beliau.

Namun jika Barisan Nasional terutamanya PBB telah membuat keputusan muktamad untuk menurunkan Kaunselor Dennis Ngau sebagai calon BN di Telang Usan nanti, saya berpendapat peluang untuk Barisan Nasional mempertahankan kerusi tersebut agar tetap menjadi milik BN adalah sangat cerah memandangkan dengan penyertaan semula Harrison Ngau di DUN Telang Usan kali ini akan menyebabkan para pengundi menjadi bingung untuk memilih salah seorang daripada calon yang bertanding samada BN atau SNAP ataupun PKR.

Keadaan ini bila berlaku akan memberi kelebihan kepada calon daripada Barisan Nasional yang ternyata berwibawa serta masih muda jika dibandingkan dengan dua calon iaitu dari SNAP yang sudah berusia lanjut dan begitu juga dengan calon daripada PKR yang telah dilabel oleh masyarakat Orang Ulu sebagai seorang bekas Ahli  Parlimen yang telah gagal untuk menunaikan amanah serta tanggungjawab yang diberikan oleh rakyat dan hanya bijak berkata-kata berbeza dengan bakal calon daripada Barisan Nasional yang ternyata memiliki sifat-sifat sebagai seorang pemimpin yang baik untuk rakyat tambahan lagi keinginan rakyat Telang Usan itu sendiri yang mahu mendapat seorang wakil rakyat yang boleh dipercayai untuk membawa kemajuan kepada mereka selain itu rakyat juga mahu melihat calon BN yang belum lagi pernah diuji dari segi kemampuannya memimpin masyarakat di Telang Usan keluar dari masalah kemunduran serta kesusahan hidup.

Video Lucah: Ketua Polis Negara mengesahkan bahawa ia sah dan tulen - RBF

Pihak polis mungkin telah selesai dalam penyiasatannya terhadap video seks yang didakwa melibatkan Anwar Ibrahim dan seorang pelacur sambilan warga China.

Sebelum ini pihak PDRM telah menubuh pasukan khas dari Bukit Aman bagi menyiasat kesahihan kandungan dalam video tersebut dan blogger Ruang Bicara Faisal (RBF) ada memperolehi maklumat ringkas mengenainya.

Berita terbaru ini tentu akan membuat Lim Kit Siang, Karpal Singh, DS Haji Abdul Hadi Awang Cawat, Nik Aziz, Mahfuz Omar, Zuraidah Kamaruddin, R. Sivarasa serta pencacai Pakatan Pembangkang yang lainnya menjadi tidak keruan, duduk salah berdiripun salah, berbaring atas jalanraya pun belum lagi tentu berani kerana mereka semua telah menjadi syaitan yang bisu.

"Isu pembahagian kerusi" cuma satu tipudaya Pakatan menjelang PRN Sarawak!

Nama sudah kita tahu...Pakatan Pembangkang, mereka memang berpakat untuk sanggup berbuat apa saja demi mencapai apa yang sedang dikejar iaitu kuasa. Selagi kuasa belum jatuh kedalam tangan mereka maka selagi itulah mereka akan tetap bersandiwara.

Dalam isu pertelagahan Pakatan ini untuk mencapai kata sepakat berkenaan pembahagian kerusi sebanyak 71 kawasan DUN yang kononnya seperti tidak akan berkesudahan apabila mereka sesama mereka berlakon masing-masing kerusi dalam jumlah yang tidak masuk akal apabila kesemua jumlah yang dituntut jelas jauh mengatasi jumlah kerusi DUN Sarawak iaitu 116 sedangkan DUN Sarawak yang hendak ditandingi cuma 71 kerusi.

Bukan masalah bagi mereka untuk membuat pihak lain terpedaya asalkan kata sepakat perlu dicapai bukan untuk tujuan pembahagian kerusi DUN tetapi yang pertama mereka harus melakukannya agar pihak lawan iaitu Barisan Nasional terbuai dengan permainan kotor Pakatan dan harapan mereka ialah apabila pihak Barisan Nasional sudah lalai dan percaya yang pihak Pakatan sedang berdepan dengan krisis maka besar kemungkinan akan mengurangkan strategi kempen BN kepada rakyat dan jika ini berlaku tentulah ruang untuk DAP, PKR dan PAS mempengaruhi undi rakyat Sarawak sudah terbuka luas.

Seluruh jentera pilihanraya Barisan Nasional Sarawak hendaklah berhati-hati dengan taktik kotor yang mula dimainkan oleh pihak Pakatan Pembangkang ini dan isu "perebutan kerusi DUN" yang diperlihatkan oleh mereka kepada pihak media sekarang ini hanyalah satu helah atau tipudaya semata sedangkan diatas kertas mereka telah lama menggariskan atau menentukan kawasan DUN yang telah diperuntukkan kepada parti masing-masing sebab jika diambilkira dari segi persediaan, Pakatan Pembangkang sebelum ini telah berulangkali menyatakan yang pihak mereka sudah lama bersedia untuk menghadapi pilihanraya DUN Sarawak yang ke-10 tetapi kenapa pula apabila tiba waktu pilihanraya tiba-tiba saja mereka bertungkus-lumus untuk berbincang mengenai pembahagian kerusi bagi pihak mereka sehingga boleh bercakaran sesama sendiri? Pelik sekalikan...

Arkib Blog