Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, September 28, 2009

Menilai Negara Maju dan Negara Mundur...

(Gambar di atas ini adalah gambar 21 mangsa yang maut atau meninggal dunia ketika bergelut sesama sendiri untuk mendapatkan wang zakat fitrah atau wang sedekah sempena bulan Ramadhan 1430 baru-baru ini di Kota Perusuan dalam daerah Jawa di Indonesia yang didermakan oleh seorang dermawan terkemuka di daerah itu iaitu Haji Syaichon.

Zakat fitrah yang didermakan oleh dermawan tersebut bernilai sekitar Rp30,000 atau dalam mata wang Malaysia cuma RM4.60 sen untuk setiap satu orang. Adalah difahamkan bahawa pada mulanya fakir miskin yang datang cuma sekitar puluhan orang saja dalam barisan yang teratur tetapi tidak lama selepas itu dalam masa yang agak singkat tiba-tiba ratusan fakir miskin yang datang berkerumun untuk mendapatkan derma sebanyak itu dan keadaan semakin tidak terkawal apabila jumlah fakir miskin yang datang bertambah semakin banyak sehingga mencecah ke ribuan orang)

Walau apa-apapun semua peristiwa seperti yang tertulis di atas itu haruslah menjadi renungan kepada kita semua sebagai rakyat Malaysia bahawa betapa bertuahnya kita di negara ini kerana masih terlepas dari semua dugaan seumpama itu walaupun hampir setiap saat negara kita Malaysia serta rakyat kita terus menjadi bahan ejekkan, cacian, cercaan, maki-hamun serta bahan fitnah oleh semua blogger-blogger Indonesia yang anti-Malaysia.

Bagi saya, oleh kerana kegagalan blogger-blogger Indonesia yang anti-Malaysia serta juga segelintir daripada rakyat Indonesia sendiri untuk memahami apa juga penjelasan yang telah dan yang sedang diusahakan oleh pihak di Malaysia termasuk pihak blogger-blogger Malaysia dan oleh pihak kementerian yang berkaitan dengan hubungan dua hala antara negara serta pegawai-pegawai kerajaan Malaysia membuatkan mereka iaitu rakyat Indonesia serta blogger-bloggernya semakin tertekan dan seakan-akan telah diserang histeria.

Saya ingin merujuk kepada dua blog rakyat Indonesia yang anti-Malaysia iaitu http://rasasayange-malaysia.blogspot.com/ dan satu lagi http://www.nkrijaya.co.cc/ yang bagi saya kedua-dua blog ini adalah milik orang yang sama malah ada satu lagi. Apabila kita membaca apa yang ditulis didalam kedua-dua blog itu jelas ianya lahir daripada perasaan hasad dengki yang tidak berasas serta datang dari perasaan buruk sangka yang melampau sehingga kita mendapati tulisan disitu seperti terhasil setelah penulisnya kehilangan punca.

Saya pernah beberapa kali untuk membuat komen pada artikel di kedua-dua blog itu namun ruangan untuk pembaca meninggalkan apa-apa juga komen tidak diaktifkan atas sebab apapun saya kurang jelas. Mungkin takut menerima komen-komen atau memang mereka pengecut. Apa yang sangat menghairankan saya ialah sikap penulis kedua-dua blog tersebut, jika dikira dari matlamat asal penulis untuk menulis di blog itu ternyata mereka ingin menyatakan sesuatu yang baik-baik saja tentang rakyat serta negara Indonesia seolah-olah hendak menunjukkan kepada seluruh dunia bahawa negara serta rakyatnya sempurna dalam semua perkara dan jika boleh mereka mahu menutup serapat mungkin segala kelemahan dan juga keburukkan tabiat serta perangai yang ada pada sesetengah diri rakyat Indonesia dari lihat dan diketahui oleh rakyat negara lain.

Tetapi apa yang dapat kita lihat dari gambar yang direka untuk menghiasi ruangan blog milik bloggers Indonesia yang anti-Malaysia jelas apa yang diperjuangkan oleh mereka menyimpang secara 100% dari apa yang telah diperkatakan. Cuba anda perhatikan betul-betul gambar yang digunakan sebagai penghias di laman blog NKRI, kita akan dapat lihat bagaimana bendera Indonesia yang telah dipasang pada sebatang buluh/bambu yang sudah diruncingkan pada bahagian hujungnya, jika menurut pemilik blog NKRI itu yang bermati-matian dengan bangganya mempertahankan hujah beliau bahawa negara Indonesia yang menyertai 20 negara lain didalam forum G-20 adalah sebuah negara maju sepatutnya beliau tidak akan memasang bendera Indonesia pada sebatang buluh yang sudah mati sebaliknya beliau patut mengikat bendera Indonesia pada satu tiang yang sempurna sebagaimana gambar bendera Indonesia yang saya letak disebelah bawah bendera Malaysia sebelah kanan blog saya ini.

NKRI tidak sedar akan wujudnya tanggapan daripada rakyat negara lain apabila melihat ada negara tertentu yang rakyatnya memasang bendera pada sebatang buluh atau bambu ianya jelas menunjukkan kemiskinan sesebuah negara itu kerana rakyat negara lain akan berpendat bahawa buluh adalah bahan yang senang diperolehi dan tidak berharga lantas rakyat negara lain akan berfikir mengapa rakyat Indonesia memasang bendera pada sebatang buluh tetapi kenapa tidak memasang pada tiang konkrit sebagai mana yang digunakan oleh negara lain.

Dari situlah kita dapat melihat betapa ceteknya akal dan fikiran pemilik blog NKRI ini, kata beliau negara serta rakyat Indonesia lebih maju jauh kedepan daripada Malaysia tetapi dalam masa yang sama beliau juga turut menghina negara dia sendiri dengan meletakkan bendera Indonesia pada sebatang buluh yang sudah mulai reput atau mulai buruk. Bukankah tindakan beliau itu mencerminkan kepada dunia betapa daifnya Indonesia apabila terpaksa menggunakan buluh/bambu untuk dijadikan sebagai tiang bendera... Tidakkah itu dinamakan sebagai perbuatan "cakap tak serupa bikin." ?


Satu perkara lagi, cuba anda lihat foto Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak yang diletak pada sisi sebelah kiri blog tersebut telah dilukis dan dihina sebegitu rupa oleh NKRI, tidakkah perbuatan beliau sangat bertentangan dengan apa yang telah dikatakan oleh beliau sendiri didalam blognya yang mengatakan bahawa rakyat Indonesia lebih bijak, sempurna akal fikirannya, bertamadun, mempunyai ilmu pengetahuan yang tinggi, mempunyai minda yang bersih dan sebagainya jika dibandingkan dengan rakyat Malaysia yang rakyat Indonesia tuduh sebagai maling/pencuri, perompak, penciplak dan bermacam-macam lagi.


Adakah NKRI pernah terfikir atau sedar bahawa semua yang ada pada blog beliau itu menggambarkan tahap pemikiran sebenar sesetengah rakyat Indonesia yang anti-Malaysia adalah paling rendah dari tahap pemikiran seorang pengemis dijalanan serta langsung tiada "class". Pengemis dijalanan pun lagi tahu memberi ucapan terima kasih jika kita menghulurkan sebarang derma kepada mereka walaupun mereka tidak mengenali siapa kita.

Sementara itu ada lagi gambar yang NKRI pamerkan pada blog beliau yang disertakan dengan judul "Malaysia akan dikuasai oleh Indonesia pada 2011". Cuba kita lihat, katanya mereka iaitu rakyat Indonesia anti-pengganas/terorris tetapi pada masa yang sama juga dia telah menggambarkan kepada rakyat bahawa pada tahun itu nanti Malaysia akan diserang oleh Indonesia dari segenap penjuru. Bukankah perbuatan NKRI itu jelas menunjuk yang beliau sedang memulakan kempen untuk memusnahkan Malaysia sama juga dengan apa yang telah dilakukan oleh pengganas seperti Osama ben Laden, Abu Bakar Bashir, Abu Sayyaf dan negara haram Yahudi.

Saya juga pernah menulis berkenaan dengan berbagai isu berkaitan hubungan antara kerajaan Indonesia dengan kerajaan Malaysia serta juga antara hubungan antara sesama rakyat Malaysia dengan rakyat Indonesia iaitu semenjak isu bendera Malaysia dibakar oleh rakyat Indonesia sehingga ke tragedi buluh runcing atau "sweeping orang Malaysia" gara-gara tuduhan pihak di Indonesia kononnya Malaysia telah mencuri tarian "pendet" sebagai iklan untuk menarik pelancong luar datang ke Malaysia sempena promosi tahun Melawat Malaysia.

Walaupun semua isu yang berbangkit itu telah diperjelaskan oleh pihak Malaysia dan diterima baik oleh sesetengah pemimpin di Indonesia termasuk permohonan maaf secara terbuka daripada Discovery Channel yang berpangkalan di Singapura iaitu sebuah syarikat penyiaran yang bertanggungjawab penuh terhadap timbulnya isu "tarian pendet", namun semua itu tidak memberi kesedaran kepada semua blogger-blogger Indonesia dan juga sesetengah rakyat Indonesia yang anti-Malaysia, bukan untuk reda dengan semua penjelasan itu malah mereka semakin giat lagi untuk menyuburkan perasaan benci dikalangan rakyat Indonesia yang lainnya terhadap negara serta rakyat Malaysia.

Apabila saya menulis tentang "PITTSBURGH SUMMIT2009/G-20" iaitu mengenai persidangan kumpulan 20 negara yang telah maju dan yang masih membangun atau mundur baru-baru ini maka timbul pula salah anggapan yang berkemungkinan beliau telah menganggap apa yang saya tulis adalah ditujukan kepada negara Indonesia sebagai salah satu negara yang mundur berada bersama dengan negara yang maju. Reaksi yang meleset saya dapati dari apa yang ditulis oleh penulis blog NKRI apabila beliau menjawab apa yang telah saya tulis diblog saya. Saya tahu NKRI tidak faham dengan apa yang sebenarnya yang saya cuba untuk katakan.

Walaupun saya memang benar ada menulis bahawa perhimpunan 20 negara itu bukannya mercerminkan bahawa semua negara yang menjadi anggotanya adalah terdiri daripada negara maju kerana kumpulan khas untuk negara-negara yang betul-betul telah maju terdapat didalam G-7 tetapi disebalik tulisan saya itu terselit beberapa maksud yang agak sukar untuk orang lain faham apatah lagi oleh rakyat Indonesia yang kurang memahami Bahasa Malaysia yang saya gunakan.

Maksud saya tentang negara maju adalah bukan sekadar disebabkan oleh kerana sesebuah negara itu punya wang yang banyak dengan ekonomi yang besar lengkap dengan segala-galanya tetapi maju bermakna ianya merangkumi semua aspek atau semua perkara dan begitu juga dengan negara yang mundur, maksud saya begitu juga iaitu sesebuah negara yang dikatakan mundur tidak semestinya boleh dikatakan sebagai miskin segalanya hanya disebabkan oleh negara-negara tersebut tidak memiliki wang yang banyak atau ekonominya lemah dan perlahan.

Contoh yang terbaik adalah Malaysia, iaitu negara saya sendiri. Malaysia tidak tersenarai didalam negara yang kononnya maju seperti G-7, G-8 atau juga G-20 lebih kurang. Malaysia dulu tidak banyak wang tetapi sekarang Malaysia mampu mewujudkan beratus-ratus ribu peluang kerja kepada rakyatnya termasuk juga rakyat asing. Malaysia tergolong didalam barisan negara-negara yang masih dianggapkan sebagai negara membangun iaitu didalam G-15. Namun didalam G-15, Malaysia lebih mara kedepan atau agak laju kedepan berbanding dengan rakan-rakan yang ada didalam G-15 lainnya. Mengapa??? Dan apa yang majunya Malaysia??? ...persoalan seperti itu pasti berlegar-legar didalam pikiran sesetengah orang terutamanya bagi pihak-pihak yang anti-Malaysia.

Cuba tumpukan atau fokuskan kepada Malaysia;

(Pertama) : ISA [Akta Keselamatan Negeri]
saya ingin mengajak rakyat negara lain untuk melihat keberkesanan Akta Keselamatan Dalam atau nama singkatnya ISA. Akta ISA pada mulanya diwujudkan bertujuan untuk mengekang kemaraan pengganas komunis di negara ini. Cara pelaksanaan undang-undang akta ISA ini agak berlainan daripada undang-undang yang lain dimana jika didapati sesiapa saja yang berjaya dikesan akan mendatangkan huru-hara, kemudaratan, mengancam keselamatan negara maka mereka boleh ditahan tanpa bicara selama dua tahun dibawah akta ISA.

Ternyata akta ISA ini amat berkesan sekali digunakan untuk menangani sebarang ancaman yang mampu menggugat kestabilan negara serta rakyatnya. Walaupun kini akta ISA ini sering dipersoalkan oleh banyak pihak yang berkepentingan namun hakikatnya jika tanpa adanya akta ISA ini belum tentu negara Malaysia dapat terus aman, makmur dan sejahtera sehingga ke hari ini.

Ternyata didalam soal menjaga serta menjamin keselamatan negara, terbukti Malaysia lebih dulu maju dari antara mana-mana negara lain diseluruh dunia ini sebabnya belum ada lagi negara lain yang memiliki undang-undang ketat seperti ISA yang dimiliki dan dicipta oleh Malaysia. Walaupun selepas tragedi 11 September negara Amerika Syarikat dilihat telah merujuk kepada Malaysia berhubung kaedah pencegahan awal bagi menghadapi anasir-anasir pengganas dengan mewujudkan undang-undang yang menyerupai ISA tetapi cara Amerika Syarikat melaksanakan perjalanan undang-undang itu adalah keterlaluan dan sangat kejam kerana walaupun Malaysia pelopor kepada akta serupa ISA atau mencipta serta menggunapakai undang-undang itu tetapi Malaysia tidak berlaku kejam terhadap mana-mana tahanan ISA malah mereka yang ditahan terus diberi layanan yang sama dengan yang diberi kepada pesalah biasa cuma bezanya tahanan ISA ditahan tanpa bicara.

(Kedua) : LTH [Lembaga Tabung Haji].
berkenaan dengan Lembaga Tabung Haji. Saya rasa bahawa belum ada lagi negara Islam lain diseluruh dunia selain Malaysia yang telah mewujudkan suatu lembaga berupa dana khas bagi memudahkan bakal-bakal haji yang berhasrat untuk menunaikan ibadat fardu haji ke Mekkah. Bermakna setiap umat Islam iaitu bakal-bakal haji di Malaysia ini yang berhajat untuk mengerjakan haji iaitu bagi golongan yang kurang berkemampuan maka mereka diwajibkan untuk membuka akaun masing-masing serta menyimpan wang ataupun menabung didalam tabung haji sehingga mencukupi untuk membolehkan mereka menunaikan rukun haji.

Lembaga Tabung Haji yang satu-satunya ada didunia telah beberapa kali mendapat pujian daripada kerajaan Arab Saudi. Mereka sangat menghargai segala usaha kerajaan Malaysia yang mempunyai inisiatif luarbiasa dan pengurusan oleh Lembaga Tabung Haji telah dianggap oleh Kerajaan Arab Saudi sebagai yang terbaik didunia. Semua ini adalah hakikat sebenar yang harus diakui oleh semua pihak termasuk pihak Indonesia.

(ketiga) : KWSP/EPF [Kumpulan Wang Simpanan Pekerja]
Tentang KWSP ini pula, saya juga rasa mungkin belum ada lagi negara lain menggunakan kaedah ini bagi menjamin masa depan para pekerja yang apabila telah bersara atau pencen dari mana-mana sektor didalam negara ini. Cuma yang saya tahu ialah hanya Singapura saja negara yang turut menggunapakai sistem ini yang dikenali sebagai CPF.

Fungsi KWSP/EPF kepada para pekerja dan majikkan adalah ianya akan memotong 11% dari gaji pekerja sebagai caruman dan 12% pula adalah caruman akan disumbangkan oleh para majikkan untuk dimasukkan kedalam akaun para pekerja pada setiap hujung bulan.

(keempat) : PERKESO [Pertubuhan Keselamatan Sosial]
Perkeso diwujudkan bertujuan untuk memberi perlindungan hak kepada mana-mana pekerja yang terlibat didalam kemalangan ketika melakukan tugasan ditempat kerja. Para pekerja dikehendaki mencarum wang dan peratusannya adalah bergantung kepada tangga gaji seseorang pekerja itu.

Keempat-empat perkara diatas yang saya huraikan secara ringkas tentang peranan dan faedahnya kepada masyarakat Malaysia adalah sebahagian daripada ribuan lagi organisasi yang diwujud khas oleh Kerajaan Malaysia untuk rakyatnya yang saya tidak dapat huraikan kesemuanya disini namun hanya rakyat Malaysia sendiri saja yang tahu tentang apa yang saya tulis berkenaan dengan ISA, LTH, KWSP & PERKESO itu manakala bagi rakyat Indonesia saya yakin mereka tidak faham tentang itu semua sebab mungkin di Indonesia belum ada lagi perkara seperti itu diwujud.

Walaupun saya belum lagi menulis tentang ASN, ASB, ASSAR, Amanah Saham Wawasan, Amanah Saham 1Malaysia, TEKUN, MARA, DEB, FELDA, FELCRA, WAWASAN 2020, KEMAS, TADIKA, BERNAS, PETRONAS, Litar F1 di Sepang dan bermacam-macam lagi, tetapi keempat-empat perkara yang telah tonjolkan diatas sudah memadai bagi kita untuk menunjukkan kepada rakyat negara lain bahawa Malaysia telah dulu maju dalam berbagai perkara. Namun kesemuanya juga adalah menunjukkan betapa usaha kerajaan Kerajaan Malaysia untuk mewujudkan berbagai-bagai sesuatu yang belum pun pernah negara lain buat semata-mata sebagai salah satu usaha untuk membawa rakyat serta negara Malaysia keluar dari kepompong kemiskinan dan bergerak sama pantas dengan negara membangun yang lainnya. Tanpa adanya usaha yang berlipat kali ganda oleh kerajaan Malaysia, adalah sangat mustahil bagi Malaysia mampu untuk mewujudkan peluang pekerjaan yang melebihi jumlah rakyatnya sendiri sehingga banyak lagi peluang kerja dalam berbagai sektor telah diberi kepada rakyat asing seperti pekerja dari Indonesia, Banghladesh, Vietnam, Thailand, Myanmar, Pakistan, Nepal, India, China dan lain-lain lagi.

Inilah bukti bahawa walaupun Malaysia bukanlah semua negara yang belum dianggap sebagai sebuah negara yang maju didalam serba-serbinya namun Malaysia sudah terbukti berupaya untuk muncul sebagai negara yang berdaya saing dan akan mampu untuk duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan negara membangun yang lainnya. Malaysia mampu menarik masuk para pelabur dari seluruh dunia untuk melabur didalam berbagai-bagai bidang yang telah disediakan oleh kerajaan Malaysia seperti perladangan kelapa sawit, hub halal, koridor pembangunan wilayah dan sebagainya lagi. Semua itu telah dan akan memberi peluang kerja yang bukan sedikit malah melebihi jumlah pekerja di Malaysia ini sendiri dan yang pasti ia akan menarik rakyat asing dari negara luar untuk bekerja di Malaysia termasuklah juga rakyat dari negara-negara yang ada didalam G-20.

Itulah serba sedikit tentang apa yang saya maksudkan sebagai maju dan mundurnya sesebuah negara itu. Ada negara yang dibanggakan oleh rakyatnya sendiri bahawa negara mereka maju, kaya, mewah, canggih serta punya rakyatnya yang pintar, bijak, berbudi pekerti, beriman, bermaruah dan sebagainya tetapi pada waktu yang sama juga ada dikalangan rakan-rakan mereka sendiri yang menumpahkan keringat didalam negara yang mereka kutuk, hina, caci, dimaki hamun, diminta putuskan hubungan diploamtik dan sebagainya lagi.

Oleh itu kita rakyat di Malaysia ini sangat berharap kepada terutamanya rakyat Indonesia serta bloggers mereka yang anti-Malaysia, agar mereka tahu menilai apa yang disebut orang lain sebagai maju dan apa makna disebalik perkataan mundur yang digunakan terhadap sesetengah negara itu. Dan berharap mereka akan dapat membersihkan seluruh jiwa raga mereka dari sifat dengki-khianat, berprasangka buruk terhadap Malaysia dan mereka juga harus belajar untuk bersedia menerima apa juga hakikat walaupun pahit untuk ditelan.

Harap Isa Samad tidak jadi seperti tong Gas Petronas.

Bila kita lihat iklan oleh sebuah Syarikat Petrolium Nasional iaitu Petronas setiap malam dan setiap hari dikaca tv baik di TV1, TV 2, TV3 ataupun dilain-lain saluran media elektronik, kita sudah hafal sangat dah dengan aksi lakonan singkat serta dialog yang meyakinkan tetapi mengelirukan.

Babak dalam iklan itu menggambarkan seorang wanita iaitu tuan rumah sedang menggoreng sayap ayam, tiba-tiba sewaktu sedang mengalih-alih ayam yang sedang digoreng dalam kuali dengan senduk besar maka gas untuk memasak pun habis.

Keadaan terus menjadi cemas tetapi nasib baik anak lelaki wanita tersebut masih ada dirumah ketika itu dan sedang bermain dengan telephon bimbit miliknya namun setelah anak wanita itu sedar apa yang sedang berlaku dia dengan segera membuat panggilan ke syarikat pembekal tong gas petronas berdekatan yang ada menyediakan perkhidmatan penghantaran segera ke rumah lalu menyuruh ibunya sendiri bercakap dengan pegawai atau pekerja yang bertugas di syarikat petronas itu dengan berkata "Adam...boleh tolong hantar tong gas segera ke rumah"?.

Tidak lama selepas itu muncul watak yang bernama Adam tadi yang datang dengan membawa satu tong gas petronas warna hijau(biasalah, petronas memang hijau) yang ditarik dengan sebuah troli khas. Suasana cemas tadi bertukar menjadi ceria kembali dan semua tetamu yang ada didalam rumah wanita itu termasuk wanita itu sendiri tadi mampu untuk ketawa sebagai tanda lega.

[sedikit persoalan tentang iklan petronas ini, kenapa juga sebelum wanita ini mengundang para tetamu untuk datang makan dirumah, beliau tidak membuat persediaan lebih awal ? Tidak masuk akal juga apabila tunggu tetamu sudah sampai di rumah baru nak masak itu ini... lebih parah lagi ketika tengah masak tetiba saja kehabisan gas...naya, naya, naya...

...lagi satu, wanita ini buat panggilan terus saja suruh pekerja petronas itu datang hantar tong gas ke rumah, tetapi sebelum itu tiada juga dia memperkenalkan diri, tiada juga bagi tau mana tempat rumah dia... tiba-tiba saja pekerja petronas itu muncul di belakang dapur]

Tetapi saya bukanlah nak cerita sangat pasal iklan Petronas ni, apa yang ingin dikatakan sedikit disini ialah tentang penamaan calon bagi DUN Bagan Pinang di Teluk Kemang Negeri Sembilan esok. Sebelum inipun berbagai-bagai suara yang kita dengar berkenaan dengan bakal calon yang akan diletak untuk bertanding disitu nanti termasuk dari rakyat hingga kepemimpin UMNO serta BN sendiri.

Ada suara yang membantah jika Tan Sri Isa Samad dicalonkan dan tentu juga ada pihak yang menyokong dengan penuh yakin agar Tan Sri Isa dicalon untuk DUN Bagan Pinang sebagai bakal wakil mereka dalam DUN Negeri Sembilan.

Apa yang sangat diharapkan esok ialah, supaya BN terutamanya UMNO jika betul-betul mahu "berubah agar tidak rebah" maka pilihlah calon lain yang lebih muda dan bertenaga dan jika benar-benar UMNO sudah tiada lagi calon yang paling sesuai ataupun nanti pembangkang akan berkata UMNO/BN ketandusan pemimpin bolehlah calonkan Isa Samad...apa boleh buat.

Jasa dan pengorbanan Isa Samad ketika menerajui Negeri Sembilan sebagai Menteri Besar dulu memang tidak dapat dinafikan malah Negeri Sembilan selama beliau sebagai berkhidmat sebagai Menteri Besar banyak sekali mengalami perubahan serta kemajuan. Itu semua cerita dulu.

Tetapi sekarang semuanya sudah berubah, jika dulu sebelum Tan Sri Isa disabitkan dengan kes rasuah orang ramai atau rakyat masih lagi boleh mempercayainya sebagai seorang pemimpin bersih, cekap dan amanah...namun setelah beliau terlibat dalam kes seumpama itu walaupun sudah dilepaskan dari hukuman digantung keahlian dalam UMNO selama 3 tahun tidak mungkin dalam jiwa rakyat itu sendiri mereka mampu untuk membersihkan perasaan berprangsangka buruk mereka terhadap Tan Sri Isa.

Mungkin sesetengah daripada rakyat terutamanya penyokong UMNO boleh menerima Tan Sri Isa serta mahu melupakan beliau sabagai seorang pemimpin yang pernah disabitkan dengan politik wang tetapi bagaimana pula dengan sesetengah yang lainnya ? ...tentu golongan itu agak liat untuk menerima kembali Tan Sri Isa seadanya seperti sebelum beliau menerima hukuman digantung daripada menjadi ahli UMNO.

Apa yang hendak kita lihat ialah UMNO terutamanya BN itu sendiri harus serius dalam usahanya untuk membenteras gejala rasuah dan politik wang ini dikalangan ahli-ahlinya tidak kira mereka itu punya kedudukan serta jawatan penting didalam parti ataupun mereka itu hanyalah merupakan ahli biasa parti.

Diharap selepas ini tiada lagi kata-kata "kita akan kaji kenapa UMNO/BN kalah", kita akan tubuhkan segera jawatankuasa bertindak untuk menyiasat kenapa rakyat menolak kita" , "siasatan segera akan dilakukan untuk mencari jawapan mengapa rakyat tolak UMNO/BN" dan sebagainya lagi kata-kata apabila sesuatu perkara yang telah berlaku pada pilihanraya kecil yang terdahulu masih lagi tidak mahu diambil sebagai pengajaran atau iktibar.

Masa yang telah diberikan oleh SPR sebelum ini sangat panjang kepada parti-parti politik tertentu untuk membuat persiapan awal dan juga rapi sebelum menjelangnya hari penamaan calon esok, tidak mungkin dalam tempoh yang sebegitu panjang UMNO/BN gagal untuk menemui calon-calon yang lebih berwibawa dan lebih muda serta bertenaga selain daripada Tan Sri Isa. !!! Harap ada khabar berita gembira dari Bagan Pinang esok...

Arkib Blog