Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, Disember 23, 2010

4 atlet Bumi Kenyalang terima insentif daripada kerajaan Sarawak.

KUCHING 22 Dis: Kerajaan negeri memberikan insentif berjumlah RM160,000 kepada empat atlet Sarawak yang mengharumkan nama negara dan negeri pada temasya Sukan Komanwel di New Delhi 2010, semalam.

Mereka terdiri daripada atlet terjun Pandelela Renong dan Brian Nickson Lomas, atlet menembak Bibiana Ng serta atlet berbasikal, Josiah Ng Onn Lam.

Pandelela yang memperolehi satu pingat emas dalam acara 10 meter platform dan satu perak dalam acara tiga meter papan anjal serentak, serta Bibiana Ng yang meraih satu pingat emas dan satu gangsa, masing-masing menerima insentif sebanyak RM50,000.

Josiah Ng yang memenangi satu pingat emas dalam acara keirin, satu perak dalam acara satu kilometer ujian masa dan satu gangsa dalam acara sprint berpasukan pula menerima insentif sebanyak RM45,000, manakala Brian yang memperolehi dua pingat gangsa masing-masing dalam acara 10 meter platform dan tiga meter papan anjal serentak menerima insentif sebanyak RM15,000.

Hadir menyampaikan insentif tersebut kepada para penerima ialah Menteri Pembangunan Sosial dan Urbanisasi (KPSU) Dato Sri Wlliam Mawan Ikom.

Pada sukan Komanwel 2010 yang berlangsung dari 3 hingga 14 Oktober lepas di New Delhi India seramai sembilan atlet Sarawak telah terpilih mewakili negara bagi acara akuatik berbasikal, hoki wanita, menembak dan skuasy.

Mawan, pada sidang media sempena majlis tersebut berkata, kerajaan negeri memandang serius usaha untuk membangunkan bidang sukan melalui Pelan Induk Pembangunan Sukan Negeri.

"Kita amat menghargai sumbangan para atlet kita, dan mereka yang berjaya ini sewajarnya diiktiraf dan akan menjadi model kepada generasi-generasi akan datang," katanya. - Utusan Borneo

Ulasan Anak Merdeka,
Tahniah dan syabas buat keempat-empat atlet muda ini atas penghargaan yang telah diberikan oleh kerajaan Sarawak terhadap mereka semua.

Memang wajar sangatlah sumbangan para atlet kita diberi perhatian sedemikian rupa kerana walaupun ada diantara mereka yang turut terpilih menyertai kontinjen negara kemana-mana temasya sukan sekalipun di negara lain ada yang gagal tetapi apa yang lebih penting ialah semangat mereka dan kerajaan patut melihat kepada matlamat para atlet sendiri selain matlamat negara iaitu apabila mereka bertarung bermakna mereka menyimpan satu azam hanya untuk menang bagi menaik dan mengharumkan nama negara disamping memberi kebanggaan kepada Sarawak juga.

Para atlet ini apabila mereka keluar negara, mereka membawa bersama satu semangat yang terpuji iaitu untuk mencipta nama yang besar, nama yang gagah dan harum untuk Malaysia tidak seperti Anwar Ibrahim serta kekawan dia dari Hindraf yang apabila mereka keluar negara mereka akan mencaci, menghina, memburuk-buruk serta mencemarkan nama baik negara sendiri kepada rakyat negara luar.

Ayahku kahwin lagi - L. Ramli

Ayahku kahwin lagi
Dengan si dara jelita
Riang agar hatinya
Mendapat isteri yang muda...

Tapiku sedih sekali
Mengenang ibu yang ku kasehi
Tempat ibu sukar diganti
Tapi ayah kahwin lagi...

Chorus: Kiniku membawa diri
             Tempat bermanja jauh sekali
             Ibu sudah dahulu pergi
             Tapi ayah kahwin lagi
             Ayah kahwin lagi...

Mengapa muda remaja
Ayah pinangkan si dia
Anak ayah tak terjaga
Rumahtangga porakpranda
Ayah kahwin lagi...

Setiap hujung tahun pasti ramai yang akan melangsungkan majlis perkahwinan masing-masing tak kira yang muda atau yang tua dan juga tak kiralah usia pasangan masing-masing tu bezanya berapa kerana apa yang penting ialah persefahaman bersama...

Selamat Pengantin Baru diucapkan kepada mereka semoga ikatan jodoh berkekalan hingga ke akhir hayat...

Bancian 2010: Rakyat Malaysia sudah 27.56 juta orang. Lelaki lebih ramai dari perempuan !

Mengikut bancian penduduk yang dijalankan sepanjang tahun 2010 iaitu selepas bancian penduduk dilakukan pada tahun 2000 dulu telah menunjukkan bahawa penduduk Malaysia kini atau rakyatnya sudahpun bertambah menjadi 27.56 juta atau 27,565,821 orang.

Angka ini saya rasa mungkin termasuk mereka-mereka yang kita sedia maklum iaitu yang sering kita lihat di akhbar, kaca tv dan juga kita dengar berita di radio yang terbabit dalam kemalangan di jalanraya sehingga mengakibatkan ada diantaranya maut ditempat kejadian dan ada juga yang meninggal sewaktu dalam perjalanan ke hospital dan tidak kurang juga ada yang meninggal ketika mendapat rawatan di hospital.

Jika jumlah berkenaan dikira sekali dengan mereka yang telah terlibat dengan kemalangan maut saya rasa jumlahnya kini mungkin tidaklah sampai kepada angka sebanyak itu walaupun ditambah semula dengan bayi-bayi Malaysia yang baru dilahirkan dan belum juga lagi ditolak dengan bayi-bayi baru lahir yang selalu dijumpai dibuang merata-rata oleh ibubapanya yang tidak berperikemanusiaan, kejam dan zalim.

Kalau mengikut pecahan berdasarkan kepada jantina penduduk, 27,565,821 orang warganegaranya kini adalah terdiri daripada lelaki berjumlah seramai 14,112,667 orang manakala yang perempuannya pula seramai 13,453,154 orang dan ini bermakna kaum lelaki dilihat telah mendominasi dari segi jumlah penduduk Malaysia dengan kelebihan sebanyak 659,513 orang.

Persoalannya kini ialah, seandainya Pakatan Beruk yang diketuai oleh Anwar Ibrahim memerintah Malaysia, dapatkah kita bayangkan apa yang Anwar akan buat terhadap mereka yang termasuk di dalam jumlah 659,513 orang itu ? Apakah mereka akan dilantik sebagai Setiausaha politik ? Apakah mereka akan diberi tugas sebagai pembancuh coffee ? Atau pakah mereka akan selalu dibawa keluar negara bila sudah diambil berkhidmat dengan Pakatan Beruk terutamanya PKR ? ...sebab dalam khalayak yang 659,513 orang itu pasti ada yang jambu-jambu...tau tak pe...

APCO: DS Nazri keluarkan bukti yang Anwar terbukti memang berbohong !

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri YB Datuk Seri Mohd Nazri Tan Sri Abdul Aziz ternyata cukup tegas dan gagah bila berdepan dengan Anwar Ibrahim berhubung dengan isu APCO yang tak sudah-sudah dilelong oleh sahabat Anwar dalam Pakatan Beruk.

Walaupun sebelum ini tulisan saya mengenai YB Datuk Seri Mohd Nazri lebih banyak mengecam tentang tindakan bersahaja beliau berkaitan isu Namewee atau sebarang isu yang memang perlu untuk ditanganinya selaku Menteri yang dipertanggungjawabkan mengenai undang-undang negara namun dalam hal yang lain saya memang kagum dengan ketegasan yang telah ditunjukkan oleh DS Mohd Nazri ini bila ianya membabitkan karenah yang sengaja ditimbulkan oleh ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim.

Contohnya, bagaimana DS Mohd Nazri akhirnya berjaya mendapatkan bukti dalam bentuk dokumen iaitu satu surat penafian dari APCO Worldwide manakala satu surat akuan bersumpah Robert M. Shrum, iaitu bekas Penasihat Politik kepada bekas Perdana Menteri Israel Ehud Barak. Kandungan kedua-dua surat berkenaan kini ternyata akan mampu membuat lidah Anwar Ibrahim, Mahfuz Omar, Sallehuddin Ayub, Khalid Samad, N. Gembalakambing, Tiang Chuak, Lim Guan Eng dan ramai lagi beruk-beruk yang membuat kecoh di Parlimen tempoh hari akan kelu untuk berkata-kata tentang APCO.

Ternyata dalam isu APCO ini DS Mohd Nazri tidak mudah mengalah dengan asakan demi asakan yang dilakukan oleh puak-puak yang sememangnya suka menimbulkan suasana kacau-bilau baik ketika waktu berbahas didalam Dewan Rakyat mahupun di luar Parlimen. Juga ternyata DS Mohd Nazri berjaya menepis semua dakwaan-dakwaan yang sama sekali tidak berasas daripada pembangkang dengan berbekalkan dua surat terbaru daripada APCO itu sebagai buktinya.

Arkib Blog