Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Oktober 03, 2010

PKR Sarawak juga kecoh, 8 ahli DAP turut mengundi !

Apuuuuu!!!! wai...nama ke nyadi enggau Parti Karipap Rakyat tu???...mayuh amat penusah... Baka ni agi bala kaban belayan ya ka nyukong PKR diatu..bedau agi mendak ka nama-nama utai ke nyadi dalam Parti Karipap Rakyat (PKR) ..hmmmm kasih amai. (...bahasa Iban)

Peringatan gak telo semuah lah ien rakyat liko Sarawak... telo kenah pilak semuah ajau uno ji ngak berlaku dagen Parti Karipap Rakyat (PKR) samada mudei lau kenah kah dbei luin menak wak dao bak guna generasi bao rakyat Sarawak mudei lau sunih naah. Dibei jaminan kan..!!! (...bahasa Melanau)

Sepertimana yang telah berlaku di Semenanjung Malaysia dan juga di Sabah, pemilihan Parti Karipap Rakyat (PKR) Sarawak juga turut diwarnai dengan kekecohan dan insiden pergaduhan.

Buat pertama kali juga masa pemilihan telah berlaku dimana ahli-ahli DAP juga turut mengundi untuk memilih calon-calon yang bertanding pada pemilihan dan ianya telah dikesan berlaku di cabang PKR Bahagian Sri Aman Sarawak.

Disitu ada dua calon yang bertanding untuk jawatan ketua cabang PKR, mereka ialah saudara Jimmy Donald dan ratu cantik veteran PKR iaitu Puan Ibi Uding. Jimmy Donald dalam pertandingan itu bertindak untuk mempertahankan jawatan tersebut manakala Puan Ibi Uding adalah sebagai pencabar kepada saudara Jimmy Donald.

Yang menjadi pertikaian kepada kedua-dua penyokong mereka ini ataupun mungkin mereka sendiri juga yang mempersoalkan keputusan pada mesyuarat pemilihan cabang Sri Aman itu ialah kelebihan 8 undi yang diperolehi oleh saudara Jimmy Donald yang mejadikan jumlah kesemuanya yang beliau dapat adalah 84 undi berbanding dengan Puan Ibi Uding 76 undi.

Jika ditolak 8 undi itu, maka tentu sekali sokongan yang diberikan oleh para perwakilan kepada mereka berdua adalah sama iaitu seri 76-76. Apa yang menariknya ialah setelah disiasat, siasat punya siasat...tau-tau 8 undi itu kononnya adalah datang dari ahli DAP yang berjaya masuk menyelinap dan bersama-sama dengan perwakilan yang sah PKR lainnya turut mengundi.

Jika benar ini cara yang diamalkan oleh PKR untuk memilih pemimpin, adakah layak lagi untuk para pemimpin besar mereka seperti Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah, Penasihatnya DS Anwar Ibrahim, Timbalan Presidennya, Naib-naib Presidennya, AMKnya, MTnya bercakap tentang ketelusan, demokrasi dan sebagainya ?

Awang Selamat(Utusan Malaysia) lebih memahami Sarawak, terima kasih Awang !

Jika dibandingkan dengan saudara Zaini Hassan dari Utusan Malaysia yang jelas jahil tentang senario politik di Sarawak, maka hari ini Awang Selamat dari akhbar yang sama muncul dengan satu rencana yang saya anggap sebagai reaksi kepada satu rencana yang telah ditulis oleh saudara Zaini Hassan pada 29 September 2010 yang lalu dimana saudara Zaini Hassan banyak menyentuh perkara mengenai kepimpinan kerajaan negeri Sarawak dibawah pentadbiran Ketua Menteri YAB Pehin Sri Haji Abdul Taib bin Mahmud.

Terima kasih buat Awang Selamat kerna saudara lebih bijak dan lebih memahami kami di Bumi Kenyalang ini dan saya rasa Awang Selamat lebih mementingkan keadaan politik di negeri Sarawak terutamanya dari segi semangat bersatupadu yang ada dalam Barisan Nasional negeri agar terus berkekalan lebih-lebih lagi diketika menjelangnya Pilihan Raya Umum Negeri yang akan diadakan pada bila-bila masa saja.

Terima kasih sekali lagi kepada Awang Selamat dan Utusan Malaysia !

Arkib Blog