Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Ogos 22, 2010

SUPP tidak mungkin akan keluar daripada Barisan Nasional !


Seingat saya tiada masalah yang terlalu besar sangat telah atau juga sedang dihadapi oleh Parti Rakyat Bersatu Sarawak atau SUPP dengan anggota-anggota lain didalam Gabungan Barisan Nasional terutamanya dengan rakan-rakan dalam BN Sarawak.

Apa yang berlaku sebelum ini hanyalah masalah dalaman SUPP sendiri termasuk krisis kepimpinan yang belum tahu lagi status penyelesaiannya samada mereka sudah berdamai atau mereka kini masih bermasam muka.

Dan antara pemimpin didalam SUPP yang ada membuat kenyataan seolah-olah cuba mengesahkan berita tersebut diperingkat orang ramai walaupun ianya tidak wajar dilakukan kerana tidak selari dengan semangat setiakawan dalam BN adalah Datuk Sim Kheng Hui.

Apa yang boleh ditafsirkan ialah, tindakan mendedahkan sesuatu perkara berkaitan dengan parti kepada media juga kepada umum seperti yang telah dilakukan oleh Datuk Sim Kheng Hui dilihat semata-mata percubaan beliau untuk mengheret SUPP bersama kedalam masalah yang sedang beliau serta rakan-rakan sehaluan dengan kumpulannya hadapi sekarang. Itulah mungkin boleh dikatakan sebagai usaha untuk menagih simpati semata-mata.

Jika dengan rakan-rakan komponen dalam BN Negeri, SUPP tidak banyak krisis seperti Parti Rakyat Sarawak(PRS) yang memang sering tidak sebulu dengan SUPP dalam soal pengagihan kerusi kerana masing-masing pemimpin kedua parti ini mempunyai pandangan yang tidak membina kearah perpaduan sesama parti, sesama pemimpin serta sesama rakyat dan mereka lebih suka memilih jalan bertelagah walaupun mereka sedar bahawa tindakan sedemikian tidak akan membawa sebarang makna kepada BN secara keseluruhannya.

Saya tidak nampak atas alasan apa perlu untuk SUPP mengundur diri daripada gabungan BN kerana jika dilihat dari cara bekerja SUPP Cawangan Miri dalam mendekati rakyat serta pengundi mereka boleh dikatakan hampir setiap masa kita lihat pemimpin SUPP Miri berkunjung serta meninjau kawasan-kawasan pilihan raya mereka dan inilah yang dituntut oleh Kepimpinan BN.

Namun bagi SUPP Cawangan Sibu usaha seperti itu sekarang tetap diteruskan sebagaimana yang pernah dilakukan oleh bekas MP Sibu mendiang Robert Lau Hoi Chew sebelum meninggal dunia.

Dan kita boleh bertanya, bagaimana pulak dengan perjalanan SUPP dibahagian Kuching kawasan Datuk Sim Kheng Hui menabur bakti dan tidakkah mereka sama-sama turut berdengkur sehingga ada orang lain datang mengejutkan...

Arkib Blog