Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Oktober 23, 2009

2009 Tahun malang buat Pakatan Pembangkang.

Jika pada suku pertama tahun 2008 boleh dianggap oleh ketiga-tiga parti dalam Pakatan Pembangkang sebagai tahun amat bertuah sekali bagi mereka kerana telah berjaya menafikan majoriti 2/3 dari penguasaan BN di Parlimen dan hampir memungkinkan mereka menjadi sebuah kerajaan, namun suasana itu seakan berubah kepada keadaan yang tidak menentu apabila satu persatu peristiwa yang tak terduga telah mulai berlaku didalam gabungan Pakatan Pembangkang itu.

Kegagalan projek 16 September yang kerap didendangkan oleh Penasihat PKR YB Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai tarikh untuk Pakatan Pembangkang menubuhkan kerajaan bagi menggantikan Barisan Nasional dengan menarik seramai mungkin Ahli Parlimen dari BN agar melompat masuk kedalam Pakatan Pembangkang dilihat sebagai perintis kepada timbulnya semua masalah yang sedang mencengkam mereka saat ini.

Selepas gagal dengan igauan 16 September, pada 25 January 2009 Pakatan Pembangkang bolehlah menarik sedikit nafas lega apabila ADUN Bota di Perak YB Datuk Nasarudin Hashim telah mengumumkan keluar daripada UMNO dan menyertai PKR pada majlis ringkas yang turut dihadiri oleh Anwar. Ini juga kes lompat parti, Anwar serta semua pemimpin Pakatan Pembangkang memang suka dan setuju 100% dengan tindakan YB Datuk Nasarudin itu, malah mereka menyatakan demokrasi mulai hidup di Malaysia hanya kerana YB Nasarudin lompat parti.

Tapi malang sekali, rupanya "langit tidak selalunya cerah" benar juga kata-kata kiasan seumpama itu apabila pada 5 February terjadi peristiwa tiga ADUN iaitu YB Hee Yit Foong(DAP-Jelapang), YB Mohd. Osman Jailu(PKR-Changkat Jering) dan YB Jamaludin Mohd. Radzi(PKR-Behrang) telah mengistyiharkan bahawa ketiga-tiga mereka telah keluar daripada parti yang mereka anggotai itu dan mereka telah mengumumkan akan kekal sebagai ADUN namun hanya sebagai wakil rakyat Bebas tetapi menyokong penuh kepimpinan Kerajaan BN.

Yang membuat Pakatan Pembangkang semuanya hampir pitam ialah dengan tindakan yang tak disangka-sangka daripada YB Datuk Nasarudin Hashim yang turut mengikut jejak langkah tiga ADUN Pakatan Pembangkang yang terdahulu yang telah keluar semula dari Pakatan Pembangkang dan bagi YB Datuk Nasarudin sendiri beliau sebenarnya balik semula kepangkuan UMNO/BN setelah berada dengan Pakatan pembangkang cuma lebih kurang sepuluh hari saja.

Sudah jatuh ditimpa tangga pula. Apabila keadaan seperti itu telah berlaku, bermakna Kerajaan Pakatan Pembangkang di Perak telah tumbang serta-merta kerana mereka sudah kekurangan majoriti di dalam Dewan Undangan Negeri dan sudah kita sudah ketahui segalanya apabila Barisan Nasional telah mengambil-alih pentadbiran kerajaan Negeri Perak daripada tangan Pakatan Pembangkang.

Walaupun keputusan pada beberapa Pilihanraya Kecil yang diadakan selepas PRU-12 atas beberapa sebab dilihat keputusannya seringkali memihak kepada pihak Pakatan Pembangkang tetapi semua perkembangan seperti juga tidak boleh digunakan sebagai bahan pengukur bahawa rakyat semakin menerima mereka dan bukti yang menafikan perkara itu adalah keputusan yang telah Barisan Nasional perolehi di DUN Bagan Pinang, Teluk Kemang N. Sembilan dimana kita melihat majoriti undi yang BN dapat meningkat lima kali ganda berbanding pada PRU-12 yang lalu.

Antara perkara malang yang terus menimpa para pemimpin dalam Pakatan Pembangkang sejak beberapa minggu yang lalu antaranya ialah Anwar Ibrahim telah gagal dalam samannya yang berjumlah RM100 juta terhadap bekas Perdana Menteri YABhg. Tun Dr. Mahathir kerana mendakwa beliau sebagai seorang pengamal homoseksual setelah Mahkamah sebulat suara menolak saman yang telah dikemukakan oleh beliau Tun Dr. Mahathir.

Manakala Ahli Parlimen Puchong YB Gobind Singh Deo telah gagal dalam usahanya untuk mencabar keputusan Dewan Rakyat yang telah mengambil tindakan tatatertib terhadap beliau apabila telah dilarang hadir pada sessi di Dewan Parlimen untuk tempoh selama 12 bulan atas sebab-sebab yang berkaitan melanggar larangan serta peraturan Dewan setelah Mahkamah juga menyatakan bahawa Mahkamah tidak boleh mencabar keputusan yang telah dibuat oleh Speaker Dewan Rakyat [perkara inipun Ahli Parlimen Pakatan Pembangkang tidak faham].

Sementara itu, Ahli Parlimen bagi kawasan Batu YB Chua Tian Chang pula telah didapati bersalah dan telah dijatuhkan dengan hukuman penjara selama enam bulan dan denda sebanyak RM3000 atas kesalahan beliau menggigit tangan seorang anggota polis yang bertugas pada satu perhimpunan haram anjuran kumpulan "Bersih" 11 Disember 2007 yang mereka adakan di hadapan bangunan Parlimen.

Bagi Ahli Parlimen Bagan Serai YB N. Gobalakhrisnan pula, beliau juga merupakan wakil rakyat yang mempunyai kes yang bertimbun-timbun didalam file polis atas beberapa sebab seperti menghasut, menghalang penjawat awam daripada menjalankan tugas dan berbagai-bagai lagi. Beliau dijangka akan kerap keluar masuk mahkamah bagi menghadapi segala pertuduhan disamping juga perbicaraan.

Ahli Parlimen Bukit Gelugor pula iaitu YB Karpal Singh yang sedang berdepan dengan tindakan undang-undang kerana telah menderhaka terhadap KBDYMM Paduka Seri Baginda Sultan Perak, Sultan Azlan Shah setelah beliau dengan jelas dan terang mempertikaikan keputusan yang telah Baginda buat berhubung dengan kemelut pentadbiran kerajaan Perak sehinggakan sampai ketahap dimana YB Karpal tergamak berkata untuk menyaman Sultan Azlan Shah.

Masih banyak lagi YB-YB dari kalangan Pakatan Pembangkang yang mempunyai kes-kes tertunggak dalam Mahkamah dan ada juga diantaranya masih dalam siasatan polis seperti YB Salehudin Ayub(PAS-Kubang Krian), YB R. Sivarasa(PKR-Subang) dan beberapa nama lain lagi kerana berbagai kesalahan ketika melanggar undang-undang negara.

Ketika berbahas didalam Dewan Rakyat sejak beberapa hari yang lalu iaitu yang bermula pada hari Isnin lepas, kebanyakkan wakil rakyat dari barisan Pembangkang semakin hilang punca. Buktinya apabila Ketua Pembangkang sendiri YB Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sering bertindak mencelah ketika YB Mohd. Nor Othman(BN-Hulu Terengganu) terkedu dan terus diam membisu tatkala celahan beliau telah "mematikan" hujah beliau sendiri.

Ketika giliran YB Mohd. Nor Othman berbahas mengenai Rang Undang-Undang Panglima Gagah Berani bagi menaikkan elaun penerimanya daripada RM300 kepada RM500, Anwar telah berjaya mencelah seolah-olah mendabik dada dengan seraya berkata "Sama ada YB Hulu Terengganu sedar atau tidak, dalam seluruh sejarah, peruntukkan terbesar kepada pegawai dan anggota tentera terutama sudut perumahan adalah diluluskan semasa saya memegang jawatan Menteri Kewangan," kata Anwar.

Dakwaan Anwar itu dengan mudah berjaya ditepis oleh YB Mohd. Nor Othman dengan hanya berkata "Ya kita berterima kasih kerana Ketua Pembangkang telah sediakan jumlah banyak untuk perumahan anggota tentera dan polis ketika menjadi Menteri Kewangan dulu." Tambah YB Mohd. Nor lagi "Tetapi ingatlah, pada masa itu Ketua Pembangkang boleh melaksanakannya kerana Ketua Pembangkang berada dalam kerajaan Barisan Nasional. Kalau diluar kerajaan BN, belum tentu Ketua Pembangkang boleh berbuat seperti itu."

Kata-kata oleh YB Mohd. Nor Othman itulah yang gagal untuk dijawab oleh Anwar sehingga YB Mohd. Nor berjaya menyelesaikan perbahasan beliau tanpa adanya gangguan daripada Anwar mahupun daripada rakan-rakan Anwar dalam Pakatan Pembangkang. Dan begitu juga nasib yang telah menimpa YB Tian Chua(PKR-BATU) dan YB M. Kulasegaran(DAP-Ipoh Timur) apabila berjaya dimalukan oleh YB-YB Barisan Nasional ketika berada di dalam Dewan Rakyat.

Dan berkemungkinan sehingga pada penghujung tahun 2009 ini, sentiasa akan terjadi lagi sesuatu perkara yang akan melemahkan Pakatan Pembangkang secara perlahan-lahan ataupun secara cepat-sederhana. Sama-sama kita ikuti !

Arkib Blog