Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, Oktober 22, 2009

TBH : Dr Pornthip Rojanasunan - 20% menerima upah, 80% diupah.

Pakar Patologi yang di import dari negara gajah putih Thailand oleh Kerajaan Selangor di bawah pentadbiran Tan Sri Khalid Ibrahim dan dibawah telunjuk YB Ronnie Liu iaitu Dr. Pornthip Rojanasunan ternyata bukanlah seorang yang pakar dan tidak boleh dianggap sebagai pakar apabila telah mengumumkan hasil siasatan serta kajian beliau berhubung dengan kematian misteri mendiang Teoh Beng Hock dalam bentuk angka-angka peratusan yang sangat tidak logik.

Apabila seseorang yang telah diakui sebagai memang pakar didalam sesuatu bidang yang tertentu dan tambahan pula telah di import dari negara lain bagi digunakan khidmat pakar mereka dalam usaha pihak-pihak tertentu untuk mendapat jawapan jelas punca dan sebab seseuatu perkara itu berlaku, maka sewajarnyalah seseorang yang dianggap sebagai pakar itu mampu membuktikan hasil kaji-selidik dan siasatan beliau adalah tepat dan jawapan kepada sesuatu persoalan itu hendaklah pasti 100% dan bukannya yang 100% itu dipecahkan kepada beberapa peratusan.

Berdasarkan apa yang telah saya baca di blog-blog sahabat seperti Kumbang di analisisringan.blogspot.com, PanglimaPerangCyber di penembak-tepat.blogspot.com, Abang Tuah di abangtuah.blogspot, PisauNet.com, the unspinners.blogspot.com dan lain-lain lagi yang mempunyai maklumat lengkap mengenai kes itu, jelas sekali Dr. Pornthip tidak pernah menyentuh tubuh mayat mendiang Teoh Beng Hock apatah lagi untuk menyertai pakar-pakar yang lainnya ketika proses bedah-siasat dilakukan terhadap mayat mangsa.

Apa yang difahamkan ialah Dr. Pornthip hanya membuat kajian melalui kertas siasatan serta hasil laporan yang telah dibuat oleh pakar-pakar patologi yang dilantik oleh pihak Suruhanjaya Diraja dan oleh kerajaan Malaysia sendiri. Jika beginilah cara bekerja pakar yang dimegah-megah oleh kerajaan Selangor jadi tak payahlah hendak bersusah payah mengimport pakar dari Thailand dan sebagainya. Dalam Malaysia sendiri banyak, berlambak-lambak...hendak berapa kapal pun senang dapat.

Yang peliknya ialah bagaimana seorang yang dikatakan sebagai pakar dalam bidang patologi gagal untuk memberikan satu jawapan yang kukuh berhubung dengan kejadian itu. Sebagai seorang yang telah diakui sebagai seorang yang pakar, jika ketika didalam siasatan untuk mendapatkan angka-angka peratusan bagi sebarang kemungkinan adalah tidak salah malah memang perlu juga tetapi masalahnya ialah apabila sudah sampai kepada penghujung siasatan bermakna peratusan siasatan mesti 100% maka kesimpulan yang hendak diberikan itu mestilah lengkap dengan jawapan pasti dan tidak boleh meletakkan benda yang telah siap disiasat itu kembali menjadi bahan pertikaian umum.

Jadi sekiranya kita percaya atau yakin dengan apa yang telah dikatakan oleh Dr. Pornthip Rojanasunan itu iaitu kemungkinan 20% mendiang Teoh Beng Hock membunuh diri dan 80% dibunuh bermakna sampai bila-bilapun kita akan meletakkan diri kita dipersimpangan. Bagaimana Dr. Pornthip boleh menggambarkan kepada umum tentang peratusan dari 1% sehingga ke angka 20% bahawa "kemungkinan" mendiang Teoh Beng Hock membunuh diri dan adakah Dr. Pornthip mampu untuk menerangkan peratusan dari 21% hingga 99.9% mendiang Teoh telah dibunuh ?

Bagaimana Dr. Pornthip berupaya untuk memperolehi semua nilai peratusan itu sedangkan beliau tidak pernah berkesempatan untuk melakukan sebarang bedah-siasat ke atas mayat mendiang Teoh disebabkan desakan oleh keluarga mendiang sendiri yang mahu mayat mendiang agar segera disemadikan ? Adakah segalanya telah diatur oleh pihak kerajaan negeri Selangor dibawah pimpinan bersama Khalid dan juga Ronnie Liu ?

Adalah difahamkan juga bahawa posisi Dr. Pornthip di negara Thailand adalah sama dengan kedudukan Ronnie Liu, Khalid Ibrahim dan yang lainnya iaitu sebagai pembangkang kepada kerajaan semasa. Dr. Pornthip juga dikatakan sering menimbulkan masalah di Thailand dan sentiasa bertindak memusuhi pihak berkuasa di Thailand terutamanya pihak polis sama juga dengan apa yang sering dilakukan oleh pihak pembangkang di negara ini yang sememangnya anti-polis, anti-undang-undang dan juga anti-ISA.

Arkib Blog