Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Februari 13, 2010

Karpal Singh: Dulu mahu dedah bukti, sekarang mahu tutup bukti

Biar sekecil manapun peristiwa itu berlaku apatah lagi jika ianya melibatkan pembesar-pembesar negara, dan sudah pasti selepas itu peristiwa itu akan dikenang dan dicatitkan sebagai sebahagian daripada bahan sejarah yang tidak boleh dinafikan sampai bila-bilapun jua.

Begitu juga dengan sesuatu peristiwa serta perkembangan yang sedang atau yang akan berlaku disaat ini, sudah tentu pada masa yang akan datang perkara tersebut juga akan menjadi satu sejarah penting bagi generasi yang ada pada masa itu dan mereka akan merujuk kepada peristiwa itu semula sebagai panduan seandainya timbul keraguan bagi pihak mereka apabila mendapati adanya percanggahan tindakan oleh pihak-pihak tertentu dalam menangani perkara yang serupa dan membabitkan orang yang sama juga.

Begitu juga pandangan saya tentang Wakil Rakyat bagi kawasan Parlimen Bukit Gelugor, YB Karpal Singh yang juga merupakan salah seorang peguam yang dikatakan sebagai peguam terhebat di Malaysia oleh sesetengah orang. Beliau ini sepatutnya telah menjadi sebahagian daripada sejarah politik tanah air, namun oleh kerana semangat perjuangan untuk terus menabur khidmat kepada parti DAP maka beliau masih sedaya upaya untuk kekal sebagai seorang Ahli Yang Berhormat.

YB Karpal Singh pada penghujung bulan Disember 1997 iaitu semasa masih lagi mewakili rakyat bagi kawasan Parlimen Jelutong di Pulau Pinang pernah membangkitkan isu liwat yang dihadapi oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim yang pada ketika itu adalah Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Dalam Dewan Rakyat pada 18hb Disember 1997 iaitu ketika Persidangan Dewan Rakyat ke sembilan serta penggal ke tiga dan mesyuarat ke tiga, YB Karpal Singh pernah beberapa kali cuba untuk membangkit isu dalam Dewan Rakyat serta mendakwa beliau ada bukti mengenainya namun telah ditepis dan dielak oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan memberitahu Dewan bahawa perkara itu sebenarnya telah diserahkan kepada Peguam Negara.

Jawapan serta alasan yang diberikan oleh Datuk Seri Anwar menyebabkan YB Karpal Singh semakin tidak berpuashati sehingga berlaku pertikaman lidah didalam Dewan Rakyat diantara beliau dengan YB Datuk Abu Zahar Ujang dan apabila suasana Dewan semakin panas maka Speaker Dewan Rakyat memberi peringatan kepada YB Karpal Singh supaya berhenti menyentuh soal itu memandangkan isu liwat Datuk Seri Anwar sudah diserahkan kepada pihak Peguam Negara untuk tindakan lanjut.

Namun YB Karpal Singh masih berkeras mahu supaya Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri berterus terang didalam Dewan Rakyat berhubung isu dakwaan liwat itu dan ini menyebabkan Speaker Dewan Rakyat sekali lagi menegur YB Karpal Singh serta menjelaskan status siasatan isu liwat itu tetapi tidak dihiraukan oleh YB Karpal Singh. Keadaan ini berlarutan apabila YB Tuan Haji Wan Hanafiah Wan Mat Saman mencelah dan memberitahu kepada YB Karpal Singh bahawa apa yang dibangkitkan oleh YB Karpal Singh itu adalah surat terbang atau surat layang.

Penjelasan oleh YB Tuan Haji Wan Hanafiah itu menambah lagi rasa tidak puas hati YB Karpal Singh sehingga beliau memberitahu bahawa dua individu yang menjadi mangsa liwat ada berjumpa dengannya serta telah menceritakan segalanya apa yang sebenarnya berlaku dan YB Karpal Singh terus bertegas dalam Dewan Rakyat bahawa apa yang dibangkitkan oleh beliau adalah benar dan bukannya surat layang berdasarkan kepada pengakuan yang dibuat oleh kedua-dua individu yang terbabit. Mereka yang dimaksudkan ialah pemandu peribadi kepada isteri Datuk Seri Anwar iaitu Azizan dan seorang lagi ialah bekas Setiausaha Politik kepada Datuk Seri Anwar sendiri.

Itu adalah sedikit mengenai sejarah politik Malaysia pada tahun 1997, 12 tahun yang lalu. Dan kini dalam zaman milenium 2010, YB Karpal Singh bukan lagi sebagai wakil rakyat kawasan Parlimen Jelutong tetapi beliau sekarang mewakili rakyat bagi Parlimen Bukit Gelugor. Dan jika pada waktu itu juga YB Karpal Singh adalah Setiausaha Agung DAP dan kini pangkat dah naik jadi Pengerusi DAP Kebangsaan. Maka apabila telah berlakunya perubahan, sudah pasti pendirian juga turut berubah tetapi hanya sejarah saja yang tidak mampu untuk diubah.

Kini, YB Datuk Seri Anwar Ibrahim juga bukan lagi sebagai Timbalan Perdana Menteri. Kini YB Datuk Seri Anwar adalah Ketua Pembangkang di Parlimen dan beliau juga pernah diminta oleh YB Karpal Singh supaya "harus bertaubat" tetapi entah bagaimana selepas itu YB Karpal Singh pula seperti telah dimakan oleh kata-katanya sendiri. Apabila episod 'kawan menjadi lawan dan lawan menjadi kawan' mengambil tempat maka semua yang dulu-dulu begitu mudah untuk dilupakan, namun mereka selalu lupa bahawa sejarah tetap sejarah dan mana mungkin sejarah pandai menipu kecuali jika diputarbelit faktanya.

Begitulah dengan apa yang telah dan sedang berlaku diantara YB Karpal Singh dengan YB Datuk Seri Anwar sekarang ini. Di ketika ini, YB Karpal Singh selain sebagai wakil rakyat Parlimen Bukit Gelugor, adalah peguambela utama kepada YB Datuk Seri Anwar Ibrahim dan beliau mengetuai barisan 12 orang peguambela Datuk Seri Anwar yang kini sedang menghadapi tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya.

Sekarang YB Karpal Singh bermati-matian memperjuangkan Datuk Seri Anwar walau dengan cara apa sekalipun. YB Karpal Singh sanggup menggadaikan prinsip beliau sebagai seorang peguam yang mementingkan kejujuran, sanggup untuk menipu diri beliau sendiri apabila tanpa beliau sedari bahawa penglibatan beliau dalam membela Anwar untuk kes liwat ini menyebabkan beliau telah dianggap sebagai seorang pembohong dan penipu dengan menidak segala apa yang pernah beliau sendiri ungkapkan semasa dalam Dewan Rakyat pada akhir tahun 1997 dulu.

Saya menjadi sangat hairan, bagaimana seketika dulu YB Karpal Singh yang begitu beriya-iya untuk mendedahkan perihal salahlaku seks Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa di dalam Dewan Rakyat iaitu satu tempat dimana segala undang-undang digubal tetapi sekarang boleh membela Datuk Seri Anwar sehingga sampai ke tahap sanggup menghina Mahkamah apabila tidak menghormati keputusan Hakim serta tergamak pula menuduh Hakim sebagai penipu dan berbohong.

Arkib Blog