Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Julai 31, 2011

Ambiga, manusia yg paling kebal & bebas disisi undang-undang Malaysia !!!


Penganalisis politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Ybhg Prof Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin menegaskan walaupun Malaysia sudah mencapai kemerdekaan lebih daripada 50 tahun, namun rakyat negara ini masih dikongkong oleh sistem pentadbiran sedia ada.

"Kita sudah merdeka tapi kita tidak mendapat kebebasan sebab itu kita cuba untuk mendapatkan (kebebasan dan keluar daripada kongkongan ini.

"Empat tuntutan BERSHIT 2.0 (Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil) iaitu membersihkan daftar undi, mereformasikan undi pos, guna dakwat kekal dan akses media yang bebas dan adil adalah isu pokok yang belum dapat diselesaikan.

"Apa yang saya dapat simpulkan, adalah kita masih cuba untuk mendapatkan kebebasan. Adakah kebebasan ini semakin sempit atau ruang-ruang ini sudah tiada?

"Kita juga masih mencari kebebasan tak kira apa isunya, adakah isu yang kita bangkit ini untuk kawasan bandar sahaja tapi untuk semua." - Prof Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin
Saya kurang pasti sebenarnya samada Profesor UKM ini bercakap tentang zaman perang dunia pertama, perang dunia kedua ataupun beliau bercakap pasal waktu zaman penjajahan British ataupun pada zaman penaklukan tentera Jepun dulu, kerana apa yang beliau utarakan pada sessi debat antara Ambiga dan SPR sama seperti apa yang tertulis didalam sejarah negara iaitu sebelum pembentukan sebuah negara yang dikenali sebagai Malaysia.

Akan tetapi, sekiranya Profesor Datuk Dr Shamsul bercakap berkenaan tentang tiadanya kebebasan di Malaysia ketika ini, saya rasa Profesor UKM ini patut sekali balik semula ke sekolah rendah, belajar balik dari darjah satu berkenaan dengan sejarah hitam yang pernah dilalui oleh seluruh rakyat semasa penjajah memerintah, semasa zaman komunis, semasa zaman Jepun dan juga era di awal penubuhan negara Malaysia.

Kita tidak usah mengambil contoh lain, kita ambil saja Ambiga Sreenevasan sebagai contoh dan Profesor Dr Shamsul juga lihat saja muka Ambiga, tidak usah bercakap pasal yang lain. Profesor Dr Shamsul kata mereka sedang mencari kebebasan, tetapi Ambiga sudahpun lama dapat kebebasan. Ambiga bebas menderhaka kepada Yang Di Pertuan Agong. Ambiga bebas menganjurkan perhimpunan haram Bershit 2.0. Ambiga bebas bergerak kemana saja kecuali ke Sarawak. Ambiga bebas lagi berdebat dengan SPR seolah-olah dia tidak pernah buat onar dengan SPR sebelum ini.

Prof Dr Shamsul sendiri juga lama sudah dapat kebebasan dalam negara ini, A. Samad Said, Anwar Ibrahim, Karpal Singh, Lim Kit Siang, Nik Aziz Nik Mat, Zuraida Kamaruddin, Tian Chua, Azmin Ali, Haji Abdul Hadi Awang, Ronnie Liu dan ramai lagi semua mereka dalam negara ini bebas bergerak kemana saja, bebas menyuarakan pendapat malah bebas serta sesuka hati mereka menabur fitnah tanpa sebarang tindakan tegas diambil oleh Kementerian Dalam Negeri.

Kalau kebebasan media juga dituntut, bukankah nampak jelas sekarang bahawa saluran berkenaan telah digunakan oleh hampir segenap lapisan masyarakat untuk menyuarakan pendapat serta pandangan mereka, digunakan untuk berhubung sesama mereka tanpa sebarang halangan walaupun batasannya ada namun biar kedapatan yang melanggar hanya akan dibiarkan saja bahkan dengan adanya kebebasan media di negara inilah yang menjadi punca kepada semakin tergugatnya perpaduan dikalangan berbagai kaum dalam negara ini

MyDaftar: jangan dah dewasa kelak jadi petualang negara macam Ambiga!!!


Penghujung minggu bekerja yang lalu telah berlangsung satu majlis penyerahan sijil berupa dokumen-dokumen khas kepada pemohon yang berjaya anjuran Kementerian Dalam Negeri dan juga Jabatan Pendaftaran Negara JPN.

Pada majlis yang berlangsung di Dewan Tun Dr. Ismail PWTC itu, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein telah menyerahkan 40 sijil kewarganegaraan, 30 sijil lahir dan 30 kad pengenalan diri kepada penerima kaum India.

Mereka adalah sebahagian daripada 9,539 pemohon di bawah program Mydaftar Masyarakat India yang berlangsung dari 19 hingga 26 February 2011 lepas iaitu juga merupakan program anjuran bersama KDN, JPN dan Pasukan Petugas Khas Pelaksanaan Jawatankuasa Kabinet Masyarakat India (SITF) - sumber Bernama.

Kepada mereka yang telah berjaya mendapat sijil penting dan sangat berguna itu, selain rasa bersyukur dan berterimakasih kepada pihak yang memenuhi impian selama ini, apa yang perlu mereka lakukan untuk negara dan masyarakat Malaysia keseluruhannya selepas ini adalah jauh lebih daripada hanya sekadar bersyukur atau ucapan terimakasih kerana ianya perlu disusuli dengan tindakan dan bukan hanya diucap melalui kata-kata.

Kita bukan tidak biasa dengan segolongan masyarakat, selagi mereka belum mendapat apa yang mereka mahu, kalau tidak dengan cara berlembut, lembut gigi dari lidah pasti mereka akan gunakan cara kekerasan sehinggalah segala kemahuan mereka sudah dipenuhi oleh pihak kerajaan.

Kita juga tidak mahu melihat dan mendengar, apabila semua apa yang mereka mahu sudah diperolehi dan sudah berada didalam genggaman masing-masing kelak akan membuat mereka mudah serta cepat lupa diri. Bila dah kerajaan bagi muka janganlah pula dilempar dengan tuba. Hidup sebagai rakyat Malaysia harus ada semangat bertolak-ansur yang kekal dan teguh selain semangat kerjasama yang jitu.

Jangan jadi macam Ambiga Sreenevasan yang semakin lama sudah menjadi semakin liat, semakin kebal disisi undang-undang negara Malaysia.

Arkib Blog