Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Disember 25, 2009

PKR gali lubang di Sarawak tutup lubang di Sabah

Lagu yang paling sesuai untuk dijadikan sebagai lagu tema bagi Parti KeADILan Rakyat(PKR) adalah lagu "Gali Lobang Tutup Lobang" iaitu sebuah lagu yang pernah dipopularkan oleh Raja Dangdut Indonesia, Tuan Haji Rhoma Irama.

Sekiranya kita mendengar dengan teliti apa mesej yang cuba disampaikan oleh Rhoma Irama menerusi lagu tersebut pasti kita dapati banyak perkara yang telah berlaku disekitar kita semuanya ada dibayangkan dalam lagu tersebut dan antaranya ialah tentang pergolakan yang telah dan sedang berlaku didalam kepimpinan PKR di Sarawak dan juga di Sabah sejak akhir-akhir ini.

Antara senikata yang agak menarik dalam lagu itu ialah;

"Gali, gali, gali, gali lobang... Gali, gali, gali, gali lobang...
"Lobang digali, menggali lobang... untuk menutup lobang...
"tertutup sudah lobang yang lama, lobang baru terbuka...
"Gali lobang tutup lobang, pinjam wang bayar hutang...
"Gali lobang tutup lobang, sana rata sini lobang...

(Kepada yang ingin memuat turunkan lagu "Gali Lobang Tutup Lobang" ini mudah saja, macam biasalah... pergi saja ke YouTube)

...sambung cerita pasal PKR lagi. Mungkin bagi Penasihat PKR iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa kemelut kepimpinan Parti KeADILan di Sarawak sudah berakhir ekoran dengan tindakan ADUN Ngemah YB Gabriel Adit meninggalkan PKR akibat rasa tidak puas YB berkenaan dengan keputusan Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah melantik Encik Baru' Bian ke jawatan Pengerusi PKR Sarawak.

YB Gabriel Adit merajuk dengan keputusan Wan Azizah melantik Baru' Bian ke jawatan tersebut yang baginya beliaulah yang paling layak. Sebagai tindakbalas, YB Gabriel telah keluar PKR dan menggesa Anwar Ibrahim agar segera membawa keluar PKR dari Bumi Kenyalang. Banyak lagi barah yang dihidapi oleh PKR di Sarawak selain itu, cuma malas nak menulis panjang. Harap rakyat Sarawak cepat sedar dan supaya tidak terus di"lembu"kan oleh PKR.

Kita terbang pula ke Sabah. Di Sabah juga PKR semakin giat mengadakan pertunjukkan drama pentas di samping drama teater. Anwar menutup lubang-lubang PKR di Sabah dengan menggunakan tanah-tanah yang di gali dari Sarawak. Tetapi Anwar tidak faham bahawa Sarawak adalah hak rakyat Sarawak dan begitu juga Sabah untuk rakyat Sabah.

Di Sabah sebagaimana juga di Sarawak, Datuk Dr Jeffery Kitingan suatu ketika dulu juga pernah merajuk apabila jawatan Pengerusi PKR Sabah tidak diberikan kepada beliau tetapi sebaliknya telah diserahkan kepada Encik Ahmad Thamrin bagi menggantikan tempat 'jutawan misteri' YB Azmin Ali.

Tindakan Datuk Dr Jeffery turut disusuli oleh Christina Liew apabila mereka sama-sama yang kononnya meletak semua jawatan didalam PKR berikutan dengan perasaan teramat kecewa kerana disisih dari memperolehi jawatan-jawatan penting dalam PKR tetapi mereka mendakwa masih lagi sebagai ahli parti.

Belum pun sampai setahun, suasana berubah semula. Christina Liew yang dulunya merajuk kini telah dikembalikan semula dengan jawatan lamanya iaitu sebagai Timbalan Pengerusi PKR Sabah. Manakala tiga orang Timbalan Pengerusi yang dilantik sebelum ini telah ditukar ke jawatan lain misalnya Datuk Dr Hamzah Amir ditukar ke Pengarah Strategi. Yang dua orang telah diturunkan pangkat mereka sebagai Naib Pengerusi iaitu Datuk Kong Hong Ming dan Datuk John Ghani bagi memberi laluan kepada Christina Liew untuk menjawat jawatan sebagai Timbalan Pengerusi PKR Sabah.

Datuk Dr Jeffery yang telah dijanjikan dengan jawatan yang lebih besar dari apa yang beliau beliau harapkan sebelum ini oleh Anwar telah sanggup memulaskan lidahnya sendiri dengan memberi sokongan pula kepada barisan kepimpinan PKR Sabah yang baru dirombak walaupun masih mengekalkan Encik Ahmad Thamrin sebagai Pengerusi PKR Sabah.

Dr Jeffery difahamkan akan dilantik sebagai Pengerusi Perhubungan PKR untuk Sarawak dan Sabah. Perkembangan ini pasti akan membuat banyak pemimpin sedia ada dalam PKR Sarawak tidak senang duduk, makan tak lalu... mandi tak basah... makan tak kenyang. Pemimpin PKR Sarawak tentu akan tertanya-tanya...'tak layakkah aku?' apabila benar Dr Jeffery diberi tanggungjawab mengawal pergerakkan PKR bukan hanya di Sabah malah di Sarawak juga.

Apabila keadaan ini berlaku maka tidak hairanlah selepas ini akan banyak lagi para pemimpin PKR terutama di Sarawak akan merajuk, serta akan turut menubuhkan banyak lagi parti-parti yang entah apa lagi namanya nanti sebagaimana YB Gabriel Adit yang telah turut menubuhkan PCM(Parti Cinta Malaysia) bersama dengan rakan beliau di Pulau Pinang. Atau apakah mereka yang merajuk selepas ini akan menubuhkan pula parti baru yang dinamakan sebagai Parti Cinta Diri-sendiri(PCDs) atau juga Parti Cinta Pangkat(PCP) atau lebih sesuai Parti Golongan Merajuk(PGM) ? hehehehe...

Arkib Blog