Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Oktober 28, 2009

Dr. Jeffery Kitingan telah tinggalkan PKR...

Sebagai rakyat Sarawak negeri yang berjiran dengan Sabah, saya merasa sangat gembira apabila mengetahui saja bahawa naib Presiden PKR iaitu Datuk Dr. Jeffery Kitingan telah meninggalkan Parti KeADILan Rakyat dengan meletakkan semua jawatan yang beliau sandang didalam parti berkenaan.

Jawapan yang mudah untuk kita teka kenapa dan mengapa sebabnya Dr. Jeffery mengambil keputusan yang sangat mengejut itu adalah disebabkan oleh tidak ada sebenar istilah "keADILan" yang wujud dalam PKR sebenarnya. Perkataan ADIL yang dicantum dengan kata "Ke & an'' itu hanyalah semata-semata untuk mengelirukan rakyat bukannya menggambarkan matlamat sebenarnya perjuangan parti itu.

Tindakan Dr. Jeffery ini juga telah memberi tamparan paling hebat kepada Datuk Dr. Chua Jui Meng yang belum setahun jagung menyarung jersy PKR apabila beliau menyatakan sebab utama mengapa beliau memilih untuk menyertai PKR dan bukannya DAP.

Menurut Chua Jui Meng, hati beliau sangat tersentuh dengan pengakuan yang telah dibuat oleh Presiden PKR Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail yang telah memberi jaminan bahawa PKR menolak konsep "ketuanan Melayu" jika berjaya menubuhkan kerajaan bersama dengan DAP dan juga PAS.

Belumpun sampai dua minggu Chua Jui Meng melahirkan rasa hati beliau yang sangat teruja dan terharu dengan kenyataan Dr. Wan Azizah itu, Dr. Jeffery pula telah bertindak untuk menafikan segalanya apabila timbul banyak kenyataan dari berbagai pengikut PKR di Sabah yang mempertikaikan perlantikan Thamrin Zaini sebagai Pengerusi Perhubungan PKR Sabah dan bukannya Dr. Jeffery.

Ramai pihak terutamanya pengikut PKR di Sabah yang kecewa dengan keputusan yang telah dibuat oleh PKR Pusat yang tidak memilih Dr. Jeffery untuk kejawatan itu dan apabila keadaan seperti telah berlaku maka para pengikut PKR Sabah mulai curiga dengan keikhlasan Dr. Wan Azizah apabila menyentuh soal konsep "ketuanan Melayu" sebagaimana yang telah dinyatakan oleh Chua Jui Meng sewaktu majlis makan malam di Kota Kinabalu baru-baru ini.

Mereka iaitu penyokong-penyokong PKR Sabah sudah mulai merasa ragu dengan dasar-dasar perjuangan PKR yang kononnya menolak konsep "ketuanan Melayu" sebagaimana yang telah didakwa oleh Chua Jui Meng. Mereka tidak nampak mana buktinya yang PKR ikhlas dengan kata-kata apabila telah tidak memilih Dr. Jeffery yang beragama Kristian untuk jawatan itu bagi menggantikan YB Azmin Ali tetapi telah memilih Thamrin Zaini yang berbangsa Melayu dan Islam.

Walau apapun, kini Dr. Jeffery telahpun bebas dan telah tidak bersama dengan PKR lagi. Dr. Jeffery telah bertindak bijak dan tepat apabila telah mengambil keputusan untuk meninggalkan PKR dan telah mengikut jejak langkah Dr. Chandra Muzaffar, Ezam Mohd. Noor dan yang lain-lain lagi keluar sebelum karam bersama PKR.

Di Sarawak pula, diharap kepada mereka-mereka terutamanya penyokong tegar PKR serta para pemimpin peringkat negeri di Sarawak ini, adalah sangat diharapkan agar anda lihat dan nilai sendiri perjuangan parti yang sedang anda sokong sekarang ini dengan berpaling seketika melihat apa yang sedang berlaku dengan PKR di Sabah. Buka hati dan lapangkan fikiran pasti anda akan dapat melihat sesuatu yang memang tidak kena dalam perjuangan PKR sebenarnya.

Syabas dan Tahniah kepada Datuk Dr. Jeffery Kitingan. Mulakan episod baru Datuk dalam dunia politik Malaysia dengan azam baru yang lebih bermakna buat rakyat Sabah khususnya dan Malaysia amnya. Selamat berjuang !!!

Sidang DUN Perak vs Muktamar PAS hari ini...

Hari ini akan berlangsung dua peristiwa yang tidak kurang juga pentingnya kepada perkembangan terkini dalam politik negara kita.

Yang telah agak lama kita sudah ketahui atau sedia maklum adalah mengenai Persidangan Dewan Undangan Negeri Perak pertama selepas kejadian kekecohan di DUN yang sama satu ketika dulu.

Jadi kepada semua ADUN negeri Perak yang akan bermesyuarat mulai pagi ini nanti terutama sekali mereka dari kalangan Pakatan Pembangkang(DAP/PKR/PAS), kita sebagai mahu melihat kesungguhan dari pihak mereka untuk membela rakyat tetapi bukannya ingin melihat kesungguhan mereka untuk mendapat kuasa.

Oleh itu kita sebagai rakyat biasa ini juga mahu melihat suasana tenang dan aman akan mewarnai sepanjang persidangan itu nanti dan kepada YB Nizar, YB Nga, YB Ngeh, YB Siva...harap YB-YB ini semua patuhilah peraturan Dewan dan undang-undang yang sememangnya tidak membebankan dan oleh kerana itu tidak salah sekiranya anda sebagai YB-YB yang telah diplih oleh sesetengah rakyat Perak untuk tahu berdisiplin ketika didalam dewan dan duduk bersopan seperti anda semua dalam gambar yang ada terdapat diatas ini.

Kepada bekas Speaker Dewan Undangan Negeri Perak yang menjerit ketika diusung keluar YB S. Sivakumar, maka berusahalah untuk melupakan kenangan terindah anda kalian ketika bersidang di bawak pokok "demokrasi' itu dulu dan YB Siva lihat sendirilah keretakan yang ada pada plak itu dan jika YB Siva boleh tafsirkan maka begitulah retaknya hati dan jiwa rakyat negeri Perak apabila melihat tingkah laku serta kelakuan YB-YB dari dari kalangan Pakatan Pembangkang ketika hadir di DUN Perak.
Ingatlah pesan orang dulu-dulu, "barang yang lepas jangan dikenang, jika dikenang akan merosak badan" dan lantaran itu fahamilah maksud sebenar prinsip demokrasi yang sejak sekian lama telah diamalkan dalam sistem pemerintahan di negara Malaysia ini. Jangan rosakkan prinsip demokrasi yang sudah semakin dan sentiasa subur di negara kita.
Dan satu lagi peristiwa yang akan pasti kita tidak mahu ketinggalan untuk mengikutinya ialah Muktamar Khas PAS yang juga akan berlangsung di Ibu Pejabat PAS Pusat hari ini ekoran desakan oleh Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat yang mahu PAS memanggil EGM bagi membersihkan PAS daripada "dua tiga kerat" pemimpin yang beliau sebagai bermasalah didalam PAS.
Kepada persidangan atau Mukatamar Khas PAS ini juga rakyat ingin melihat kesungguhan yang luarbiasa akan dilakukan oleh para pemimpin-pemimpin dalam PAS untuk membersihkan parti mereka daripada mereka yang sebenarnya bermasalah dan bukan mereka yang disebut oleh Tok Guru Nik Aziz itu.
Selamat bersidang kepada DUN Perak dan juga selamat berMuktamar kepada PAS !

Arkib Blog