Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, April 15, 2009

Pertahankan Hak Istimewa Kaum Melayu dan Bumiputera.

Masyarakat Melayu adalah penduduk teramai dikalangan rakyat Malaysia serta merupakan kaum majoriti terbesar diantara sesama Bumiputera dinegara ini. Maka pada asasnya mereka telah dianugerahkan dengan keistimewaan yang sangat tinggi iaitu sebagai ketua pentadbir di negara ini dan mereka sendiri telah dituntut supaya menjaga hak ini dengan sebaik yang mungkin sampai bila-bila.

Ini adalah hakikat yang tidak boleh dicabar oleh mana-mana kaum yang telah diterima sebagai sebahagian daripada warganegara Malaysia, khususnya kaum yang memang jelas mempunyai pertalian sejarah dengan negara-negara tertentu disebelah Asia timur, barat, utara ataupun selatan.

Kepada masyarakat Bumiputera di Sarawak dan Sabah, konsep "Ketuanan Melayu" di Malaysia tidak sepatutnya disentuh atau diungkit-ungkitkan lagi, kerana walaupun pada pandangan umum, konsep itu seperti cuba "tetapi tidak sesekali pernah digunakan" untuk menidakkan hak kaum lain, namun sebaliknya konsep itulah yang telah menjamin hak-hak tertentu kaum-kaum Bumiputera di Sarawak dan Sabah daripada diganggu-gugat.

Dalam pikiran saya sering timbul persoalan, seandainya kuasa yang ada ditangan orang Melayu ketika ini terlepas ke tangan kaum lain, apakah akan terjadi kepada kaum Melayu serta Bumiputera di Sarawak dan Sabah khasnya? Apakah kita akan kehilangan banyak hak yang sepatutnya kita pertahankan? Apakah nasib orang Melayu dan Bumiputera keseluruhannya akan sama dengan nasib orang Melayu Singapura juga di Pulau Pinang?

Perasaan cemas saya mengenai perkara ini bermula setelah saya membaca temubual ekslusif dalam akhbar Bernama antara pihaknya dengan YABhg Tun Dr Mahathir kira-kira dua minggu sebelum beliau melepaskan jawatan sebagai Perdana Menteri iaitu pada hari Rabu 15 Oktober 2003, sejurus beliau selesai merasmikan Ekspo OIC 2003. Temu bual itu telah diletak dengan tajuk "Bangsa lain boleh jadi PM jika diterima Melayu, kata Dr Mahathir"

Disini saya ingin berkongsi dengan pembaca semua tentang intipati atau isi kandungan daripada tajuk temu bual ekslusif Bernama dengan YABhg Tun Dr Mahathir itu;
PUTRAJAYA, Rabu.
Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad berkata orang bukan Melayu boleh menjadi Perdana Menteri Malaysia suatu hari nanti sekiranya dapat memenuhi syarat-syarat tertentu. "Ini boleh terjadi. Saya sering katakan bahawa akan tiba masanya apabila seorang bukan Melayu akan jadi Perdana Menteri," katanya.
Bagaimanapun, Perdana Menteri berkata orang berkenaan mestilah diterima oleh orang Melayu yang merupakan penduduk majoriti di negara ini. "Sekiranya seseorang itu mengambil berat tentang orang Melayu, berjuang membela nasib mereka dan berlaku adil kepada sesiapa jua, saya fikir orang Melayu akan hilang rasa takut mengenai kemungkinan orang bukan Melayu menjadi Perdana Menteri," katanya dalam temu bual dengan Bernama semalam.
Temu bual selama 75 minit itu dikendalikan oleh Pengerusi Bernama Datuk Kalimullah Hassan, Ketua Pengarang Jaafar Hussin serta dua editor Ekskutif, Datuk Azman Ujang dan Yong Soo Heong. "Sekiranya dia tidak diterima oleh orang Melayu, maka susahlah dia hendak jadi Perdana Menteri kerana orang Melayu adalah penduduk majoriti. Tapi ini bukan mustahil," Kata Dr Mahathir.
Perdana Menteri berkata demikian apabila ditanya sama ada bukan Melayu boleh menyandang jawatan politik lebih tinggi memandangkan Barisan Nasional terdiri daripada beberapa parti komponen yang mewakili pelbagai kaum.
Ditanya tentang kemungkinan politik di Malaysia tidak akan lagi berdasarkan kepada kaum suatu hari nanti, Dr Mahathir berkata perkara itu tidak mustahil tetapi ia akan hanya wujud apabila semua kaum menikmati kemajuan serta status yang sama.
Beliau berkata contoh wujudnya keadaan tidak seimbang antara kaum di negara ini dapat dilihat dengan ketara apabila dalam perkhidmatan awam, jumlah bukan Melayu begitu kurang manakala dalam sektor swasta pula, jumlah orang Melayu sangat kecil. "Kita perlu wujudkan keadaan seimbang. Yang ini(sektor awam) perlu ditambah(jumlah), yang itu juga(sektor swasta) perlu ditambah," katanya.
Mengulas mengenai pembentukan bangsa Malaysia menjelang 2020, Dr Mahathir berkata "sekiranya kita semua berkelakuan seperti rakyat Malaysia, memahami budaya satu sama lain dan bercakap bahasa yang sama, saya fikir, akhirnya kita akan jadi satu."

Pada pendapat saya, apa yang sering dituntut oleh salah sebuah parti komponen dalam BN sekarang mengenai jawatan Timbalan Perdana Menteri adalah kemungkinan timbul setelah adanya kenyataan menyokong yang dibuat oleh YABhg Tun Dr Mahathir itu. Tetapi mereka sebenarnya tidak memahami apa maksud disebalik setiap jawapan yang telah dibuat oleh Tun terhadap soalan yang dikemukakan oleh pihak Bernama itu. Walau apapun usaha untuk memintas tuntutan oleh pihak tersebut mengenai jawatan nombor satu dan dua dalam pentadbiran di negara ini, memang agak sukar lagi untuk menghalang atau menanganinya secara berkesan, ini kerana jalan untuk mereka menuju ke arah itu telahpun dirintis dan disediakan, cuma mereka memerlukan masa saja untuk bertindak.

Apa yang sangat membimbangkan saya, sekiranya benar-benar berlaku suatu hari nanti akan adanya perpindahan kuasa mentadbir negara kepada ke tangan kaum bukan Melayu, apakah ada jaminan kukuh untuk mereka akan berlaku adil kepada kaum asal di negara ini? Apakah juga ada jaminan untuk mereka tidak akan menghapuskan dasar-dasar yang sedia ada, seperti DEB dan sebagainya yang berkait rapat dengan hak-hak keistimewaan orang Melayu dan Bumiputera? Apakah nanti bila kuasa sudah berada ditangan mereka, apakah ada jaminan juga bahawa segala perjanjian dalam perlembagaan tidak akan dibahas di Parlimen,tidak dikaji,tidak dimansuh, tidak dihapuskan dan tidak pula diwujud bermacam-macam akta baru, perlembagaan baru, dasar baru dan sebagainya yang akhirnya menjadikan kaum Bumiputera keseluruhannya mangsa "dasar apartheid" seperti apa yang telah dialami oleh orang Melayu di Pulau Pinang dan di Republik Singapura?

...mohon komen pembaca mengenainya.

Arkib Blog