Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Mac 04, 2012

Ketinggalan 20 tahun di belakang, Indonesia mula kejar Malaysia dalam industri otomobil

 Umpama seorang pelari yang tertinggal jauh di belakang para peserta lain dalam acara larian sukan olah raga, maka begitu jugalah dengan Indonesia yang kini sudah mulai mengorak langkah untuk turut bergiat di dalam industri berat sebagai pengeluar kenderaan awam bagi kegunaan dalam negara dan juga untuk tujuan eksport.

Setelah Malaysia menerusi kilang Proton berjaya melancarkan pemasaran kereta nasional pertamanya pada 1 September 1985 iaitu lima bulan selepas Syarikat Proton yang ditubuhkan pada 7 Mei 1983 atas idea bernas Tun Dr. Mahathir Mohamad terus mara ke hadapan maka ini seolah-olah seperti telah membuat pihak tertentu di Indonesia berkeinginan untuk turut mencontohi Malaysia dalam bidang tersebut.

Gambar atas dan bawah merupakan kereta nasional pertama Indonesia model GEA keluran Syarikat PT INKA (Industri Nasional Kereta Api) dan kini dikatakan telahpun berada dipasaran Indonesia dan sedia untuk menerima tempahan daripada rakyatnya. Dengan kuasa 650 cc dan had kelajuan 85 KM/Jam, kereta ini dijual dalam harga Rp40 - Rp50 juta rupiah atau dalam ringgit Malaysia lebih kurang RM18,000.00.
Menurut Humas PT INKA, Fathor Rashid, walaupun kereta nasional pertama Indonesia ini telah siap sedia beralih tangan daripada pembekal kepada para pengguna, namun masih banyak kekurangan pada kereta ini yang perlukan pembelinya untuk menambah aksesori dan sebagainya mengikut kehendak mereka masing-masing.

Tidak seperti kereta nasional keluaran Malaysia, kereta buatan Indonesia belum lagi tersedia dengan alat-alat seperti AC, tape stereo mahupun power window. Untuk seterusnya bolehlah klik kat sini .

Anak Merdeka; nasib baiklah Malaysia yang 20 tahun lebih awal dari Indonesia telah berjaya membuat kereta nasional sendiri, kalau tak siap lagilah negara kita dituduh "maling! maling! maling!" pasal reka bentukpun hampir serupa Produa Kembara, Kancil serta Viva jer.

Serba sedikit tentang sejarah kilang kereta Proton.

PROTON (Perusahaan Otomobil Nasional Sdn. Bhd.) ditubuhkan pada 7 Mei 1983 dengan modal berbayar sebanyak 150 juta ringgit.

PROTON merupakan gagasan YABhg. Tun Dr. Mahathir Mohamad dan disokong oleh Perbadanan Industri Berat Malaysia Berhad (HICOM).

Pemegang Saham PROTON
(1) Perbadanan Industri Berat Malaysia Berhad (HICOM) 70%
(2) Mitsubishi Motors Corporation, Jepun 15 %
(3) Mitsubishi Corporation, Jepun 15 %

Lokasi Kilang PROTON
(1) Kawasan Perindustrian HICOM, Batu 3, 4000 Shah Alam Selangor Darul Ehsan.
(2) Tanjung Malim, Perak Darul Ridzuan.

Setelah lebih 20 tahun beroperasi, kilang kereta nasional Proton setakat ini telah berjaya mengeluarkan lima belas jenis atau model keretanya Proton Arena, Proton Gen-2, Proton Iswara, Proton Juara, Proton Persona, Proton Perdana, Proton PERT, Proton Putra, Proton SAGA versi lama dan baru, Proton Satria/GTI/R3/Neo, Proton Savvy, Proton Tiara, Proton Waja, Proton Wira, Proton Exora/MPV.

Pada 2 Ogos 2008, Syarikat Kereta Proton telah berjaya mencatatkan sejarahnya yang tersendiri sebaik saja berjaya mengeluarkan kereta yang ke 3 juta pada tarikh berkenaan. Sebagai rakyat Malaysia kita semua patut rasa berbangga dengan pencapaian yang begitu memberansangkan dimana sesudah lebih 20 tahun barulah ada negara jiran cuba mengejar negara kita dari belakang dan mahu bersaing dengan Malaysia di dalam industri ini.

Syabas dan tahniah kepada syarikat PROTON dan juga selamat berjuang kepada PT INKA semoga usaha anda semua akan membuahkan hasil walaupun mungkin agak mustahil untuk mengatasi Malaysia dalam hal yang tertentu tetapi sekurang-kurangnya industri otomobil negara sudah ada pesaingnya.

Pernah tak Badrulamin jadi 'jambu' satu ketika dulu ?

Wajah ustaz Badrulamin kini pada ketika usia 50 tahun. Pada era tahun 1990an dulu entahlah macamana wajah dia. Jambu?

Semalam ketika tengah tidur saya telah termimpi seorang pemimpin besar Parti Pakatan Pembangkang, tak lain dan tak bukan...Anwar Ibrahim sedang makan buah jambu.

Dia makan buah jambu tu, kunyah punya kunyah, belum habis separuh buah jambu tu tetiba saja muncul macam muka Badrulamin dari dalam buah jambu yang sedang dimakan oleh Anwar.

Anwar tak perasan tapi saya nampak dalam mimpi saya.

Dulu ustaz ni selalu tak ikut boss dia p keluar negara macam ke Bangkok ke, Hong Kong ke ataupun Philipine?

Arkib Blog