Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, September 17, 2009

DAP nak bawa Penan terbang dengan roket...

Dengar khabarnya, Setiausaha Agung DAP Encik Lim Guan Eng bercadang hendak mengeluarkan "duit" sebanyak RM30,000.00 untuk diberikan kepada "wanita" Penan di Sarawak. Kononnya untuk diagih-agihkan kepada "wanita" Penan yang teraniaya bagi membantu mereka untuk tujuan yang agak kurang jelas atau dalam erti kata lain tidak pasti untuk tujuan apa sebenarnya sumbangan itu dihulurkan.
Yang menjadi persoalannya, adakah wang yang berjumlah RM30,000.00 itu hanya untuk "wanita" Penan ? Yang "lelaki" Penan itu pulak bagaimana En. Lim Guan Eng ? Takkanlah nak bantu yang "wanita" nya saja. Bantulah sama-sama yang "wanita" dan "lelaki" mereka juga. Itupun kalau betul-betul hendak membantu secara jujur, ikhlas, telus dan bebas tanpa rasuah.
Tetapi En. Lim Guan Eng mesti perlu kena ingat selalu, bahawa Kerajaan Sarawak selama itu telah banyak memberi bantuan kepada masyarakat Penan tanpa memilih hanya berdasarkan kepada jantina mereka, tetapi keseluruhan masyarakat itu diberi bantuan dalam berbagai bentuk tanpa mengira mereka itu "wanita ataupun lelaki".
Bagi sayalah, daripada DAP terutamanya En. Lim Guan Eng sibuk-sibuk untuk memberi duit itu kepada "wanita"Penan di Sarawak, maka lebih baik duit itu DAP atau dia bagi kepada penduduk Kampung Buah Pala di Pulau Pinang yang telah mereka tindas dan usir dari penempatan asal mereka. Betapa siksa dan merananya hidup penduduk Kampung Buah Pala yang rumah kediaman mereka telah diroboh dan ranap depan mata kepala mereka sendiri. Kediaman mereka sudah hancur musnah. Tiada tempat berteduh dan terpaksa menumpang dirumah-rumah jiran.
Dalam isu masyarakat Penan ini tidak payahlah DAP nak tunjuk pandai, nak tunjuk merekalah yang perihatin. Lebih baik selesaikan dulu isu-isu yang masih banyak tertangguh yang memerlukan usaha sebenar mereka jangan hanya pandai berjanji kepada rakyat.
Isu Penan ini biarkan saja kerajaan Sarawak yang menguruskannya, Sarawak banyak pemimpin-pemimpin masyarakat termasuk YB-YB, Residen bahagian Miri serta yang lainnya daripada masyarakat kaum Orang Ulu didalamnya yang lebih faham akan masalah ini. Jadi En. Lim Guan Eng tak payahlah nak menyibuk "pergi jahane lah dengan DAP."
Mengenai 14 orang Penan yang kena tahan polis bersama dengan Penasihat PKR Sarawak YB Dominique Ng, saya rasa ada sesuatu yang tidak kena disitu. Bila saya lihat gambar mereka yang terbabit, ternyata ada diantara mereka bukan berwajah Penan, tak ubah seperti wajah PATI yang sesat dari sepanjang sempadan Kalimantan Indonesia dengan Sarawak.
Mereka yang terlibat dengan demonstrasi di perkarangan Bangunan Wisma Bapa Malaysia di Kuching semalam telah ditahan dan mungkin akan dibebaskan selepas semua keterangan mereka selesai diambil oleh pihak polis.
Demonstrasi itu diadakan bagi menyatakan rasa tidak bersetuju "kononnya" kaum Penan dengan projek membina Empangan Hidroelektrik Murum. Demonstrasi itu pada mulanya dikatakan terkawal tetapi bertukar menjadi kecoh apabila kumpulan itu gagal untuk menemui Ketua Menteri Sarawak YAB Pehin Sri Taib Mahmud.
Itulah dan inilah budaya PKR/DAP/PAS telah mula merebak ke Sarawak. Budaya merusuh, berteriak, membaling, berlari-lari, berguling-guling diatas jalanraya. Apakah rakyat Sarawak setuju atau tidak budaya seperti ini berkembang di negeri kita ? Jika tidak mahu, usah biarkan diri kita menjadi kuda-kuda tunggangan PKR/DAP/PAS.
Oleh itu, "Jauhilah PKR/DAP/PAS" - Awas !!!... Cegah sebelum parah. Ingat sebelum kena. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna. Peliharalah keharmonian sesama kita di Sarawak ini...jangan biarkan masa depan negeri Sarawak tergadai.

Arkib Blog