Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Jun 19, 2010

Mengimbas kembali sejarah kejuaraan Piala Dunia...


Perlawanan untuk merebut kejuaraan bolasepak Piala Dunia pertama kali diadakan di Uruguay bermula pada 13hb sehingga 30hb Julai 1930 iaitu selama 18 belas hari dimana tuan rumah telah menjuarai piala paling berprestij itu dan pasukan Argentina sebagai naib juara, pasukan Amerika Syarikat ditempat ketiga manakala ditempat keempat ialah pasukan Yugoslavia.

Kali kedua pertandingan Piala Dunia ialah pada 27hb Mei hingga 10hb Jun 1934 di Italy dan sekali lagi menyaksikan pasukan yang menjadi tuan rumah telah muncul sebagai juara dan diikuti tempat kedua ialah Czechoslovakia, ketiga pasukan Jerman dan keempat Austria.

Seterusnya untuk kali ke tiga sehingga saat ini;

04hb June - 19hb June 1938 berlangsung di Perancis,
Juara: Italy, naib juara: Hungary, 3:Brazil, 4:Sweden.

Tahun 1942 sepatutnya perlawanan keempat terpaksa tidak dapat diadakan apabila perang dunia pertama meletus.

Empat tahun berikutnya juga iaitu pada tahun 1946 perlawanan piala dunia tidak dapat diadakan akibat perang dunia kedua.

24hb June - 16hb Julai 1950 diadakan di Brazil,
Juara: Uruguay, naib juara: Brazil, 3:Sweden, 4:Sepanyol.

16hb June - 04hb Julai 1954 perlawanan berlangsung di Switzerland,
Juara: Jerman, naib juara: Hungary, 3:Austria, 4:Uruguay.

08hb June - 29hb June 1958 diadakan di Sweden,
Juara: Brazil, naib juara: Sweden, 3:Perancis, 4:Jerman.

30hb Mei - 17hb June 1962 berlangsung di negara Chile,
Juara: Brazil, naib juara: Czechoslovakia, 3:Chile, 4:Yugoslavia.

11hb Julai - 30hb Julai 1966 diadakan di England,
Juara: England, naib juara: Jerman, 3:Portugal, 4:Soviet Union.

31hb Mei - 21hb June 1970 berlangsung di Mexico,
Juara: Brazil, naib juara: Italy, 3:Jerman, 4:Uruguay.

13hb June - 07hb Julai 1974 diadakan di Jerman,
Juara: Jerman, naib juara: Belanda, 3:Poland, 4:Brazil.

01hb June - 25hb June 1978 diadakan di Argentina,
Juara: Argentina, naib juara: Belanda, 3:Brazil, 4:Italy.

13hb June - 11hb Julai 1982 berlangsung di negara Sepanyol,
Juara: Italy, naib juara: Jerman, 3:Poland, 4:Perancis.

31hb Mei - 29hb June 1986 diadakan di Mexico,
Juara: Argentina, naib juara: Jerman, 3:Perancis, 4:Belgium.

08hb June - 08hb Julai 1990 berlangsung di Italy,
Juara: Jerman, naib juara: Argentina, 3:Italy, 4:England.

17hb June - 17hb Julai 1994 dilangsungkan di Amerika Syarikat,
Juara: Brazil, naib juara: Italy, 3:Sweden, 4:Bulgaria.

10hb June - 12hb Julai 1998 diadakan di Perancis,
Juara: Perancis, naib juara: Brazil, 3:Croatia, 4:Belanda.

31hb Mei - 30hb June 2002 diadakan di Jepun dan Korea Selatan,
Juara: Brazil, naib juara: Jerman, 3:Turki, 4:Korea Selatan.

09hb June - 09hb Julai 2006 berlangsung di Jerman,
Juara: Italy, naib juara: Perancis, 3:Jerman, 4:Portugal.

11hb June - 12hb Julai 2010 sekarang bingit berlangsung di Afrika Selatan,
Juara?..adakah Brazil atau Argentina ? ..naib juara?..adakah Uruguay atau Mexico, mungkin juga Sepanyol, Portugal dan Jerman??? 3:?, 4:?

Ramalan saya ;-) juara Piala Dunia Afrika 2010 : Argentina, naib juara: Uruguay ! ...terlalu awal untuk meramal, betul bola itu bulat, apa-apa saja boleh berlaku...

DS Khaled Noordin, menteri yang gagal ke pusat pengajian tinggi negara !


YB Datuk Seri Mohd Khaled Noordin adalah Menteri Pengajian Tinggi. Kementerian ini diwujudkan selepas persaraan YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad dari pucuk kepimpinan negara dan dimana tempat beliau telah diambilalih oleh YABhg Tun Haji Abdullah Ahmad Badawi iaitu Perdana Menteri Malaysia yang ke lima.

Kementerian Pengajian Tinggi buat pertama kalinya telah digalaskan oleh Tun Abdullah kepada Ahli Parlimen Jeli YB Datuk Seri Mustapha Mohamed sebagai menterinya iaitu semasa rombakan kabinetnya pertama oleh Perdana Menteri ke lima itu. Dan pada rombakan yang kedua dilakukan oleh Tun Abdullah terhadap barisan kabinet beliau, menterinya telah bertukar dan ianya telah diberikan kepada YB Datuk Seri Mohd Khaled Noordin sehinggalah ke hari ini membawa langsung kepada pentadbiran YAB Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

Jika mengikut pemahaman saya, semua hal ehwal yang berlaku didalam lingkungan institute-institute pengajian tinggi dinegara ini baik ianya bersifat awam ataupun swasta keatas, kolej-kolej hinggalah ke peringkat universiti semuanya adalah dibawah bidang kuasa Kementerian Pengajian Tinggi.

Jika tidak tepat pada perkiraan saya tidak mengapa juga tetapi jika ianya lebih kurang atau memang benar maka Kementerian Pengajian Tinggi harus berbuat sesuatu supaya persepsi orang awam terhadap universiti dapat dibentuk mengikut apa yang sebenar telah berlaku dan bukannya hanya direka cipta.

Tak nak bercerita panjang dan kita terus saja kepada tajuk artikel dimana rumusan tidak boleh diambil dari tajuk artikel tetapi dari isi kandungannya sebab saya bukan bermaksud bahawa Menteri Pengajian Tinggi itu telah gagal menamatkan apa-apa jua jenis bentuk pengajian tinggi yang diambil beliau dalan negara ini.

Sebenarnya saya sangat terkilan dengan sikap YB Datuk Seri Mohd Khaled Noordin selaku menteri yang bertanggungjawab penuh mengenai segala perkembangan di Universiti dan kolej-koleg tertentu apabila membiar saja Universiti-universiti serta lain-lain kolej dijadikan sebagai tempat untuk memburuk dan memalukan Negarawan Agung YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad oleh sesetengah pensyarah-pensyarah yang ada diantara mereka sudah bergelar sebagai Professor.

Apakah Datuk Seri Mohd Khaled Noordin tidak sedar ataupun memang sengaja untuk tidak mahu ambil pusing mengenai kenyataan paling tidak bertamadun oleh seorang pensyarah di UM iaitu Professor Dr Azmi Sharom mengenai YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad ?

Karpal Singh sahkan YB Tian Chua bukan lagi seorang Ahli Parlimen !

Utusan Malaysia Online - Politik
Pengerusi DAP yang juga Ahli Parlimen Bukit Gelugor YB Karpal Singh telah mengesahkan bahawa Anggota Parlimen Batu YB Tian Chua dari PKR bukan lagi wakil rakyat bagi kawasan parlimen tersebut dan meminta SPR mengumumkan kekosongan kerusi parlimen disitu.

Kita kena tunggu dan lihat samada YB Karpal Singh akan mengalami tekanan yang serupa daripada DAP dan PKR iaitu sewaktu beliau meminta DSAI agar segera bertaubat dari mempromosikan kegiatan yang dianggap beliau sebagai paling tidak bermoral iaitu isu lompat parti dikalangan wakil rakyat.

Arkib Blog