Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, Januari 18, 2010

Kristian di Malaysia harus mencontohi pengorbanan Jesus Kristus

Pendirian saya selaku rakyat biasa yang tak punya apa-apa ini mengenai isu kalimah ALLAH yang berterusan entah bila lagi akan tamatnya adalah tetap sama iaitu saya rasa memang wajar bagi umat Islam untuk membantah perkataan itu daripada digunakan oleh penganut agama lain selain daripada Islam.

Setelah isu ini menjadi satu isu berpanjangan yang jika tidak ditangani dengan secara teliti serta bersungguh-sungguh, kebimbangan berbagai pihak mengenainya mungkin sukar untuk diredakan malah apa yang lebih merisaukan sekiranya ia akan membawa kepada isu yang lain pula.

Dalam keadaan yang sekarang ini, saya tetap untuk tidak memihak walaupun dilihat tulisan saya lebih memihak kerana dalam soal ini saya melihat isu ini dari sudut kewajarannya dan sudah pasti telah timbul tandatanya dalam hati saya; wajarkah orang Islam menentang penggunaan kalimah ALLAH ini oleh orang bukan Islam atau wajarkah orang Kristian mempertahankanya dan jika wajar maka dari segi manakah orang Kristian mempunyai sebab untuk mempertahankannya ?

Oleh kerana itu saya ingin sekali untuk mengajak saudara-saudara Kristian saya yang ada di seluruh Malaysia untuk menyelami sedalam-dalamnya berkenaan dengan isu bantahan dan tuntutan terhadap satu perkara yang sangat penting ini sehingga di lihat boleh mengancam keharmonian bermasyarakat di negara kita.

Orang Kristian harus melihat apa yang diperjuangkan oleh orang Islam berhubung dengan isu yang sedang berbangkit kini merupakan satu masalah yang harus dikaji semula. Apabila kita berpendapat bahawa ianya perlu untuk dikaji bagi menentukan samada isu yang diperkatakan iaitu kalimah ALLAH itu wajar bagi kita sebagai orang Kristian untuk mempertahankannya ataupun tidak.

Dan jika kita rasa adalah wajar untuk kita mempertahankannya maka kita perlulah untuk kembali semula kepada asas ajaran asal agama Kristian itu sendiri misalnya Kristian itu bermula bila, berasal darimana dan sebagainya dan oleh itulah kita mesti menyelidiki setiap apa yang berkaitan dengan ajaran Kristian itu secara menyeluruh dan bukannya hanya separuh maka apabila kita telah berjaya mendapat jawapan melaluinya maka seharusnya kita perlu jujur untuk berkata tentang hakikatnya.

Secara ringkasnya saya ingin mengajak seluruh orang Kristian di Malaysia ini untuk cuba menghayati erti sebenar akan pengorbanan Jesus Kristus dalam sepuluh peristiwa perjalanan kesengsaraanNya sehingga membawa kepada peristiwa Jesus di salib demi kesejahteraan seluruh umat manusia ketika itu termasuk untuk penebusan dosa mengikut kepercayaan Kristian sendiri.

Maka, dalam hubungan pada waktu ini, jika pada zaman Jesus Kristus sendiri misalnya, Dia dengan rela menyerahkan diriNya sendiri untuk disalib dan bersedia dikorbankan demi untuk kebaikkan umat manusia keseluruhan terutamanya orang Kristian sendiri, jadi apakah peristiwa penyaliban Jesus Kristus itu tidak boleh diambil sebagai suatu iktibar oleh umat Kristian bagi melakukan pengorbanan untuk mengelak berlakunya sebarang kejadian yang tidak dibenarkan oleh agama ?

Sebagai sebahagian daripada rakyat Malaysia, orang Kristian juga harus berkorban sesuatu untuk negara ini. Jangan jadikan kita sebagai satu kumpulan yang menggagal serta memundurkan Malaysia. Jangan nanti dikemudian hari pula kita orang Kristian akan dilabelkan oleh generasi kita sendiri pada masa depan sebagai kumpulan yang tidak menyumbang sesuatu yang berguna kepada Malaysia. Kita harus bergerak seiring dengan kumpulan lain di negara ini untuk membawa Malaysia lebih aman, maju dan berjaya. Terima Kasih.

Arkib Blog