Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Januari 07, 2011

Susahnya bila harga barang dinaikkan secara berperingkat-ringkat !

Hanya ada satu barang saja yang biasanya akan naik pada waktu subuh tiap-tiap pagi, nak elak memang dah mau naik biarkan saja, orang tak boleh marah punya, siapa-siapa juga tak boleh marah termasuklah Karpal Singh, Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, Anwar Ibrahim, Nizar Jamaluddin, Mahfuz Omar, Nik Aziz Nik Mat, Salehuddin Ayub, Saifuddin Nasution, N. Gobalakhrisnan kecuali Wan Azizah Wan Ismail, Elizabeth Wong, Teresa Cock, Zuraidah Kamaruddin dan lain-lain lagi sebab kebanyakkan diantara mereka pasti akan mengalami kenaikan tanpa dijangka pada waktu puncaknya.

Bila harga petrol naik untuk kali yang entah ke berapa maka ini bermakna semua barang keperluan lain seperti gula, minyak masak, coffee, telur, daging, ikan dan banyak lagi akan turut naik dan sudah tentu akan menyusahkan golongan berpendapatan rendah serta berpendapatan sederhana.

Rakyat memang tidak boleh untuk mengelak dari membeli barang-barang yang diperlukan walaupun tahu harga yang diletakkan sudah berubah dari harga asal yang sebelum ini menawarkan harga rendah kepada pengguna. Tetapi tidakkan pihak kerajaan ingin mencari jalan lain selain daripada berterusan menaikkan harga barang dalam jangka waktu yang begitu rapat supaya harga barang dapat dikawal dengan teratur dengan menaikkan sekaligus dengan harga yang paling tinggi tanpa perlu untuk selalu menaikkan harga sehingga boleh menimbulkan suasana panik dikalangan pembeli.

Contohnya seperti petrol, harga minyak kenderaan berkenaan patut dinaikkan hanya untuk sekali dalam tempoh masa lima tahun serta tak perlu lagi untuk dinaikkan terlalu kerap dalam masa satu tahun dan sekiranya langkah ini diambil besar kemungkinan rakyat tidak akan selalu duduk atau berdiri dalam keadaan yang semakin serba-salah.

Rubingah rupanya dirogol oleh Datuk tanpa Seri !

Kalau dalam kes liwat yang melibatkan Anwar Ibrahim dengan bekas pembancuh kopinya, perkara yang tidak oleh kita ialah bagaimana Anwar telah meliwat bekas pembantu peribadi beliau itu sebanyak lapan kali tanpa kondom. Itu kita semua sudah sedia maklum, cuma Karpal Singh saja yang sering resah bila mendengar perkataan lapan disebut berkali-kali.

Tetapi dalam isu Rubingah wanita Indonesia yang didakwa kononnya telah dirogol oleh seorang menteri kabinet persekutuan Malaysia yang juga bekas majikan wanita berkenaan, perkara lain pula yang timbul apabila semakin jelas bahawa YB Datuk Seri Utama Rais Yatim sebenar memang menjadi mangsa fitnah terancang oleh pihak yang tidak berpuashati dengan beliau sebelum ini.

Semakin jelaslah bahawa bukan DS Rais yang merogol wanita Indon itu tetapi sebenar yang merogol perempuan berkenaan ialah seorang Datuk yang belum bergelar Seri he he he...

Blogger pro-Kerajaan tak payah bersikap talam dua muka...

Kesal sangat apabila ada segelintir kecil blogger yang mahu dilihat seperti menyebelahi kerajaan tetapi malangnya dalam masa yang sama mereka terlupa akan tanggungjawab bersama sebagai salah seorang daripada rakyat negara ini bahawa kita semua selaku rakyat Malaysia sebenarnya ada kewajipan untuk sentiasa menjaga maruah dan nama baik pemimpin serta negara sendiri walaupun kadangkala kita tidak bersetuju dengan mereka tidak kira samada ianya melibatkan sedikit ataupun banyak perkara kerana yang sangat penting ialah kedaulatan negara kita senantiasa terpelihara.

Menulis sesuatu perkara itu memang mudah apatah lagi sekiranya ianya mempunyai unsur-unsur fitnah atau berupa hanya khabar angin saja tetapi kepada mereka yang menjadi sasaran fitnah sebagaimana yang sedang dihadapi oleh Menteri Penerangan, Kebudayaan dan Kesenian YB Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim yang dituduh merogol seorang wanita dari negara jiran adalah satu perkara yang amat sukar sekali untuk diterima oleh akal fikiran yang waras.

Kita ini walaupun sering berbeza pendapat dalam hal-hal yang tertentu dengan pemimpin atau sesetengah anggota kabinet khususnya para menteri dalam kabinet DS Najib sekarang ini, tetapi apabila sudah tiba tentang soal maruah dan kedaulatan negara maka adalah wajar bagi kita untuk mengenepikan semua perbezaan sedemikian dan kita harus bersama semula dengan para pemimpin demi negara tanpa perlu melakukan perkara-perkara yang boleh mengundang suasana yang sangat tidak baik kepada Malaysia.

Apabila isu Robengah yang kononnya telah dirogol oleh seorang Menteri Kabinet Malaysia selepas pendedahan yang tidak bertanggungjawab oleh seorang blogger tertentu negara ini, secara tidak langsung tuduhan tersebut telah kembali mengheret permasalahan baru dalam hubungan dua hala antara Malaysia dengan Indonesia yang sebelum ini nampak agak pulih selepas isu Nordin M. Top, isu pasukan Manchester United yang membatalkan permainan di Jakarta, isu tarian Pendet, isu lagu Negaraku, isu kain batik dan lain-lain lagi.

Saya tak nak menulis terlalu panjang untuk setiap kali menyentuh mengenai isu yang membabitkan Datuk Seri Utama Dr Rais ini tetapi kita semua tentu mengharapkan kepada pihak yang pernah bersengketa dengan DS Dr Rais agar mereka ini jangan mengambil jalan mudah dengan menggadai maruah negara hanya kerana dendam tetapi fikirkanlah juga tentang kesannya terhadap Malaysia apabila fitnah yang dilemparkan kepada menteri berkenaan kini sudah tersebar segera dengan meluas di Indonesia dan apakah kita semua sanggup untuk terus melihat Malaysia dihina, dikeji serta diburuk-burukkan oleh sesetengah penduduk Indonesia hanya gara-gara fitnah yang dibuat semata-mata untuk membalas dendam terhadap hanya seorang individu atas perkara yang lalu ?

Fitnah serupa terhadap TS Rahim kini berulang, DS Rais tak perlu letak jawatan !

Dulu awal tahun 1994 pernah heboh satu negara dengan berita fitnah penglibatan bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Tambi Chik yang dituduh kononnya telah menjalinkan hubungan dengan seorang gadis bawah umur Norhayati Mohd Yusop juga dikatakan telah melahirkan seorang anak hasil perhubungan itu.

Ekoran dakwaan tersebut, Tan Sri Abdul Rahim telah meletakkan jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka dan turut melepaskan jawatannya sebagai Ketua Pemuda UMNO waktu itu bagi memudahkan siasatan ke atasnya dapat dilakukan dengan berkesan dan tidak ada unsur-unsur campurtangan semasa siasatan sedang dilakukan.

Dan kini, tuduhan yang serupa juga telah menimpa ke atas seorang lagi pemimpin negara kita walaupun asas kepada dakwaan tersebut nampaknya berbeza namun hakikat sebenar tujuan fitnah itu diadakan adalah sama saja iaitu mahu menjatuhkan seseorang yang tidak disenangi.

Jika dulu Tan Sri Abdul Rahim terpaksa mengundurkan diri dari semua jawatan yang dipegang oleh beliau kerana fitnah yang dihadapi tetapi bagi saya adalah tidak perlu untuk Datuk Seri Rais turut berbuat demikian kerana selagi tiada bukti yang menunjukkan beliau memang bersalah maka dia tidak perlu mengalah lebih awal dan dia harus mempertahankan diri dari serangan oleh pihak yang ternyata pengecut seperti itu tanpa perlu melepaskan sebarang jawatan.

Andaikata Datuk Seri RaisYatim mengambil keputusan sama seperti yang pernah dibuat oleh Tan Sri Abdul Rahim dulu, saya percaya rakyat tidak akan tahu akan kisah sebenar perkara itu sebab apabila Datuk Seri Rais sudah berada diluar kerajaan bermakna isu berkenaan pasti kurang mendapat liputan dan apa yang penting ialah Datuk Seri Rais harus membersihkan nama baik beliau selaku pemimpin kerajaan sewaktu masih berkhidmat dan bukan harus keluar bila berdepan dengan tuduhan liar seperti itu.

"Berani Kerana Benar" !!!

Arkib Blog