Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Mei 08, 2012

Malaysia yang tidak lagi selamat, bukannya rakyat Indonesia !

Gambar di atas menunjuk sebuah restoran yang dimiliki oleh warga Indonesia yang terdapat di Bandaraya Miri. Restoran Surabaya yag diusahakan oleh isteri seorang pekerja salahsebuah syarikat swasta di Miri dan restoran berkenaan terletak di Lot No.288 Jalan Bendahara Miri dibahagian bawah beroperasi pada setiap hari.

Semua pekerja di restoran tersebut didatangkan khas dari daerah Jawa Indonesia. Isteri kepada pekerja yang berpangkat pengurus operasi syarikat swasta serta berpendapatan lebih RM8,000.00 sebulan itu berperanan sebagai pengurus restoran Surabaya itu.

Kalau mengikutkan kepada peraturan serta undang-undang Imigresen negara ini, setiap pasangan pekerja asing yang bekerja di negara ini, mereka tidak dibenarkan untuk menjalankan sebarang kegiatan perniagaan biarpun hanya secara kecil-kecilan apatah lagi apabila ianya melibatkan perusahaan yang berskala besar seperti kedai makan ataupun restoran-restoran.

Persoalannya, bagaimana perkara sebegini boleh juga berlaku sedangkan segala syarat-syarat yang wajip para pekerja asing patuhi ketika bekerja di negara ini sangat jelas di mana mereka dilarang sama sekali untuk menyalahgunakan mana-mana pas perjalanan yang telah dikeluarkan oleh pihak Imigresen kepada mereka dengan tujuan lain selain daripada yang telah ditetapkan.

Saya tidak akan menyentuh secara menyeluruh mengenai isu ini di seluruh Malaysia tetapi memadailah untuk mendedahkan perkembangan yang berlaku di Sarawak membabitkan rakyat Indonesia yang melibatkan diri dalam bidang perniagaam khususnya di bahagian Miri. Kalau ada sesiapa yang berkunjung ke bahagian ke-4 dalam negeri Sarawak ini tentu akan terkejut apabila akan terserempak dengan peniaga-peniaga warga Indonesia berjualan di tepi jalan, di hadapan kedai-kedai tertentu dan juga membuka warung makanan di tempat khas yang sepatutnya diberikan kepada rakyat tempatan.

Ini baru pemandangan di bahagian Miri mengenai kebanjiran warganegara asing khususnya rakyat Indonesia dan belum lagi di bahagian-bahagian lain di seluruh negeri Sarawak, seluruh Sabah serta seluruh Semnenanjung. Tidak terpikirkah kita jika keadaan seperti ini tidak dikawal dan dibiarkan terus berlanjutan dalam negara tanpa sebarang tindakan cukup tegas dibuat oleh pihak yang berwajib pasti akan mendatangkan berbagai ancaman keselamatan yang tidak terduga oleh kita.

Sejauh manakah keselamatan rakyat Malaysia dapat dijamin dengan kehadiran tanpa batas rakyat negara asing terutamanya rakyat Indonesia di persekitaran kita hari ini? Kita tidak kenalpun dengan mereka, kita tidak tahupun tentang latar belakang mereka bagaimana dan tentang sejarah kehidupan mereka di negara asal mereka dulu sebelum mereka datang ke Malaysia berkongsi dengan kita mencari nafkah sara hidup di negara ini.

Adalah tidak keterlaluan jika saya katakan bahawa yang sebenarnya tidak selamat kini bukannya rakyat Indonesia yang samada mereka berkerja secara sah, secara haram dan yang kerja mereka mencuri, membunuh, merompak, menyamun, meragut, merogol, memecah masuk rumah orang di negara ini TETAPI yang semakin tidak selamat sejak kebelakangan ini adalah rakyat Malaysia sendiri. Rakyat kita di negara ini senantiasa berdepan dengan bermacam-macam ancaman daripada rakyat Indonesia.

Dari segi keselamatan, rakyat Malaysia semakin kurang selamat dan pasti terdedah dengan ancaman keselamatan diri dan kediaman. Dari segi perniagaan, rakyat Malaysia bukan lagi disaingi oleh peniaga-peniaga tempatan tetapi akan berdepan dengan pesaing daripada peniaga warga asing. Dari segi perkerjaan pula, rakyat Malaysia khususnya di Sarawak dan juga di Sabah bakal berhadapan dengan risiko kehilangan punca kerja apabila semakin banyak kini ruang-ruang kerja telah diisi oleh tenaga kerja warga asing terutamanya dari Indonesia.

Irene Fernandez sesungguhnya memang buta mata dan juga buta hati dalam perkara ini!!!

Kediaman Irene Fernandez dipecah, disamun oleh penjenayah rakyat Indonesia!!!

Kejadian rumah kediaman yang kerap diceroboh dan kemudiannya dipecah masuk oleh penjenayah kebanyakannya dilakukan oleh warga asing yang berada di negara ini yang tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah.

Dan jika dilihat dari pecahan negara, penjenayah yang melakukan kesalahan tersebut sebahagian besarnya  terdiri daripada rakyat Indonesia manakala sebahagian kecil saja yang melibatkan rakyat dari negara lain.

Di Malaysia, sasaran utama para penjenayah warga asing ini untuk melakukan kegiatan jenayah mereka adalah rumah-rumah mewah milik golongan yang berada ataupub golongan profesional yang dikenalpasti gemar menyimpan wang serta barang-barang kemas yang bernilai jutaan ringgit didalam bilik tidur mereka.

Apa lagi orang seperti Irene Fernandez yang datang dari suku kaum yang suka memakai dan juga mengumpul barang perhiasan diri maka sudah tentulah beliau lebih mudah terdedah kepada ancaman jenayah.

Mari kita bayangkan jika suatu masa nanti rumah kediaman Irene turut menjadi mangsa apabila dipecah masuk oleh penyamun rakyat Indonesia dan seterusnya dirompak segala barangan berharga dalam rumah milik mereka dan bukan itu saja malah Irene sendiri juga telah diikat kaki dan tangan lalu beliau dirogol dan diperkosa secara bergilir-gilir oleh para penjenayah...

Dan apakah bentuk tindakan yang bakal Irene ambil sejjurus selepas itu? Apakah pertama sekali dia akan membuat laporan polis yang sebelum ini telah menjadi bahan fitnah kumpulan mereka?

Usir segera keparat ini dari bumi Malaysia !

Tindakan biadap, kurang ajar Pengarah Ekskutif Tenaganita Irene Fernandez yang bersekongkol membantu rakyat Indonesia menghina serta memburuk-burukkan Malaysia di negara berkenaan patut diambil perhatian paling serius oleh pihak kerajaan negara ini.

Tindakan tegas dan paling wajar harus dikenakan terhadap beliau. Lucutkan segera taraf kerakyatan beliau selaku warganegara dan usir dari negara ini serta haramkan beliau dari menjejakan kaki di bumi Malaysia.

Perbuatan beliau yang sengaja cuba mencetuskan perbalahan baru dalam hubungan antara Malaysia-Indonesia tidak boleh lagi dipandang ringan oleh pihak kerajaan.

Tuduhan beliau bahawa Malaysia bukan lagi sebuah negara yang selamat bagi rakyat Indonesia untuk mencari rezeki kerana kononnya rakyat negara berkenaan akan berdepan dengan risiko keselamatan seperti diseksa, dibunuh serta akan diambil segala organ-organ dalaman badan mereka oleh pihak-pihak di negara ini adalah satu tuduhan yang sangat berat dan tidak masuk akal sama sekali.

Tuduhan terhadap Malaysia yang beliau buat ketika berhadapan dengan rakyat Indonesia di negara berkenaan beberapa hari lalu pasti akan mengundang berbagai konflik baru dan apakah kita sebagai rakyat Malaysia yang lebih pentingkan soal hubungan mesra yang berkekalan dengan rakyat republik itu sanggup untuk terus menerus berdepan dengan segala maki hamun serta penghinaan yang begitu teruk oleh sesetengah rakyat Indonesia selepas ini?

Rakyat negara ini memang wajar dan harus mempertahankan nama baik Malaysia serta kedaulatannya walau di mana mereka berada sekalipun dan adakah satu langkah wajar jika kerajaan masih lagi boleh menerima balik kepulangan Irene Fernandez dari Indonesia ke bumi Malaysia nanti setelah kita sedar apa yang telah beliau lakukan di sana tentang negara ini yang melukakan hati rakyat Malaysia?

Arkib Blog