Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Mei 11, 2011

Sabotaj kereta: berapa lama masa diperlu untuk merosakkan sistem brek?

Saya masih lagi ingin untuk membicara tentang laporan polis yang telah dibuat oleh pemandu peribadi Anwar Ibrahim iaitu saudara Abdullah Sani bin Hj Said berkenaan dengan kereta Mercedes Benz milik Anwar yang beliau percaya telah disabotaj oleh pihak tertentu bertujuan untuk membunuh ketua pembangkang itu.

Berdasarkan kepada pemeriksaan yang dibuat oleh mekanik Azman Hassan yang bertanggungjawab mengenalpasti punca masalah dikatakan telah berjaya mengesan ianya berpunca daripada kerosakkan yang sangat teruk dibahagian sistem brek tayar belakang sebelah kanan.

Tambah Abdullah Sani lagi yang mengaku beliau berpengalaman selama 28 tahun sebagai pemandu kepada keluarga Anwar dan sebelum bekerja dengan Anwar sudah 10 tahun bekerja sebagai seorang mekanik kereta dan selama 7 tahun dalam masa tersebut telah diberi tugas khusus sebagai mekanik untuk kereta mewah seperti Mercedes Benz dan lain-lain lagi telah mendapati "pin bolt" yang mengikat "brake caliper" sudah tiada atau tertanggal apabila beliau sendiri membuat pemeriksaan susulan terhadap kereta tersebut. Fungsi "pin bolt" menurut Abdullah Sani adalah untuk mengikat "brake caliper" pada tempatnya.

Maka itulah lebih kurang ceritanya berkaitan dengan tuduhan sabotaj yang dilemparkan oleh Abdullah Sani kepada "pihak tertentu?" apabila kereta berkenaan telah mengalami masalah yang kononnya hampir mendatangkan kecelakaan jalanraya sewaktu kereta yang dipandunya membawa Presiden PKR Wan Azizah menuju ke Chemor di Perak.

Dan seraya itu beliau turut mendakwa perbuatan khianat adalah punca "pin bolt" itu tertanggal atau tercabut dari tempatnya kerana beliau berkata adalah sesuatu yang "sangat mustahil" untuk benda tersebut boleh tercabut dengan sendirinya atau maksud yang dikatakan oleh Abdullah Sani ialah bahawa 'pin bolt' itu sengaja dicabut oleh pihak yang tertentu dengan harapan akan berlaku kemalangan ke atas Anwar Ibrahim sekiranya pemimpin pembangkang itu menaiki kereta berkenaan.

Namun bagi saya apa yang "sangat mustahil" sebenarnya ialah tentang bagaimana kemampuan serta kecekapan seseorang itu boleh mencabut "pin bolt" yang biasanya terletak di bahagian ruang dalam rim tayar kereta dengan begitu mudah tanpa perlu terlebih dulu menggunakan peralatan lain untuk membuka nat rim serta menanggalkan tayar dan adalah sesuatu yang sangat mustahil juga sekiranya kerja-kerja mencabut "pin bolt" dari tempatnya boleh dilakukan hanya dalam masa beberapa minit saja dan ditempat yang terbuka pula.

Pada saya juga adalah sesuatu yang sangat mustahil sekiranya tanpa kerjasama daripada orang kepercayaan Anwar Ibrahim sendiri seseorang itu boleh dengan mudah menjalankan kerja khianatnya terhadap sesebuah kenderaan itu sebagaimana yang dikehendaki oleh mereka yang merancang.

Azizah larang Anwar jangan makan buah petai jenis 'pandi kutti'

"Maknanya kalau kita lawan dengan parti yang terdesak, mereka menjurus ke arah perbuatan terdesak termasuk video. Azizah kata sekarang jangan dulu makan buah petai jenis "pandi kutti" sebab takut nanti akan sama dengan yang dalam video. Itu betul-betul 'pandi kutti" - AIDC

Boleh tu memang bolehlah makan buah petai tapi pastikan ia bukan dari jenis pandi kutti sebab petai dari jenis tu biasanya panjang berjuntai, jadi pantanglah agak-agaknya takut jadi panjang tangan, panjang kaki, panjang rambut dan sebagainya lagi satu tak kuasalah hahaha...

Untuk rujukkan pada gambar: sudut atas adalah gambar bunga petai yang baru keluar berputik, rupa bentuknya agak pelik, manakala sudut bawah pula ialah gambar buah petai yang sudah matang, petai hutan banyak biji dan sudah sedia untuk dikait, bijinya bulat tak bujur melintang macam biji petai bali.

Arkib Blog