Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, April 28, 2009

Kenali Sarawak Bumi Kenyalang.

Sarawak adalah negeri yang terbesar sekali di dalam Malaysia dan saiznya menyamai keluasan Tanah di Semenanjung Malaysia.

Sarawak telah mencapai kemerdekaan penuh pada 16 September 1963 dan setelah itu sama-sama bergabung dengan Singapura, Sabah dan Malaya(Semenanjung Malaysia) untuk menubuh negara Persekutuan Malaysia.

Sarawak telah memilih burung Kenyalang dari spesis Enggang sebagai lambang negeri ini kerana terdapat begitu banyak sekali burung dari jenis itu wujud di dalam wilayah negeri ini berbanding dengan negeri lain di Malaysia.

Sarawak terdiri daripada 11 bahagian iaitu bahagian pertama Kuching, kedua Sri Aman, ketiga Sibu, keempat Miri, kelima Limbang, keenam Sarikei, ketujuh Kapit, kelapan Bintulu, kesembilan Kota Samarahan, kesepuluh Mukah dan kesebelas Betong.

Sarawak telah mempunyai tiga buah bandaraya iaitu Bandaraya Kuching Utara, Bandaraya Kuching Selatan dan Bandaraya Miri.

Sarawak juga mempunyai sebuah Gua yang terbesar di dunia iaitu Gua Gunung Mulu dan telah diistyiharkan sebagai salah satu Taman Warisan Dunia.

Sarawak juga memiliki sebuah dataran tertinggi semulajadi yang unik dan terletak di Tanah Tinggi Bario yang dikenali sebagai Dataran Tinggi Kelabit.

Sarawak juga harus berbangga apabila satu ektnik daripada penduduknya telah dinobatkan sebagai salah satu etnik terbijak atau "genius" diantara tujuh etnik didunia yang iaitu etnik Kelabit.

Sarawak mempunyai sebuah sungai yang terpanjang di Malaysia iaitu Sungai Rejang yang mana telah membentuk suatu lembah yang juga terluas di Malaysia.

Sarawak juga memiliki Hutan Hujan Tropika kedua terbesar dunia selepas Hutan Hujan Tropika di Amazon, Brazil.

Sarawak juga berkongsi sempadan darat dan laut lepas antarabangsa yang paling panjang iaitu darat dengan Indonesia dan laut lepas dengan Vietnam dan China.

Sarawak juga bakal muncul sebagai pembekal kuasa tenaga kepada negara-negara rantau Asean apabila Projek Mega Hydro Bakun siap kelak.

Sarawak juga negeri yang mempunyai paling banyak jambatan panjang dibina dengan bahan konkrit yang merentasi sungai-sungai terpenting di negeri ini seperti Jambatan Batang Kayan, Jambatan Satok dan Jambatan Tun Abdul Rahman Yaakob dalam bahagian Kucing. Jambatan Batang Lupar dalam bahagian Kota Samarahan. Jambatan Durin, Jambatan Lanang dan Jambatan Igan dalam bahagian Sibu. Jambatan keluli Mukah, Jambatan Oya, Jambatan Balingian(dalam pembinaan) dan Jambatan Dalat(dalam pembinaan) dalam bahagian Mukah. Jambatan Tatau, Jambatan Berkembar Kemena dan Jambatan Tubau dalam bahagian Bintulu. Jambatan Suai, Jambatai Sibuti dan Jambatan Asean Kuala Baram dalam bahagian Miri. Jambatan Terusan(dalam perancangan) dalam daerah Lawas.

Sarawak juga mempunyai Lebuhraya Persekutuan(Pan Borneo) terpanjang di Malaysia yang bermula dari bahagian Kuching sehingga ke Miri sampai ke sempadan Negara Brunei Darussalam.

Sarawak merupakan negeri pengeluar gas cecair asli, pengeluar arang batu, aluminium, kelapa sawit, pengeksport papan lapis, kayu balak bergeraji dan pembekal barangan yang berasaskan kayu.

Sarawak juga merupakan pengeluar serta pembekal hasil produk "sagu atau rumbia" utama dan terbesar dunia. Sarawak juga telah mewujudkan serta membuka ladang rumbia atau sagu secara besar-besaran yang bersistematik di bahagian Mukah Sarawak. Dan Sarawak juga telah mempunyai kilang-kilang untuk memproses tepung sagu yang kebanyakkannya terdapat dalam daerah Dalat dan Mukah.

Sarawak juga adalah pengeluar serta pembekal lada hitam dan putih terbesar dunia dan secara tidak langsung telah memperkenalkan Sarawak di mata dunia.

Sarawak juga terkenal dengan buaya-buaya ganasnya yang saban tahun kita sering mendengar ada sahaja orang akan jadi mangsanya. Walau apapun, itu bukan lah sebagai batu penghalang kepada rakyat luar ingin datang untuk mengenali warna-warni negeri Sarawak dengan lebih dekat lagi.

Sarawak mempunyai banyak "tasik-tasik semulajadi" atau dalam bahasa tempatan "logan" yang punya potensi untuk dijadikan sebagai daya tarikan kepada pelancong luar untuk berkunjung jika di usahakan sesuatu. Tasik yang telah sedia ada seperti Tasik Biru di Bau, Kuching. Tasik semulajadi seperti "Logan Tarikan, Logan Bunut yang punya keluasan sangat luas dan lain-lain lagi jika dibuat sesuatu kepadanya tidak mustahil akan dapat menarik para pelancong untuk datang.

Sarawak juga mempunyai seorang Ketua Menteri yang paling lama memerintah, jika sehingga ke akhir penggal pada pilihanraya umum Sarawak pada tahun 2012 maka genaplah 30 tahun beliau sebagai Ketua Menteri Sarawak. Dasar "Politik Pembangunan" yang di bawa oleh beliau telah berjaya membangunkan taraf kehidupan rakyat Sarawak dan itulah diantara sebab mengapa kepimpinan beliau sentiasa terus diterima baik oleh majoriti rakyat Sarawak.

Lebih menakjubkan lagi ialah Sarawak adalah satu-satunya negeri di negara ini dan juga mungkin di dunia apabila di dalamnya wujud sebuah negara anggota Asean, anggota OIC, anggota NAM, anggota PBB dan anggota Komanwel iaitu Negara Brunei Darussalam. Negara Brunei terbahagi kepada dua wilayah didalam negeri Sarawak iaitu wilayah Belait yang terletak diantara Miri dengan Limbang serta wilayah Seria yang menempatkan pusat pentadbiran negara itu iaitu Bandar Seri Begawan terletak diantara Limbang dengan Lawas. Tanpa disedari keadaan itu telah membentuk seperti satu huruf "W".

Sarawak mempunyai penduduk yang terdiri lebih daripada 30 kaum serta suku-suku kaumnya. Bangsa Iban merupakan kaum yang terbesar sekali dan yang kedua ialah masyarakat Cina. Bangsa Melayu adalah yang ketiga terbesar, keempat adalah kaum Bidayuh, kelima adalah bangsa Melanau, keenam kaum Orang Ulu dan yang ketujuh adalah bangsa Kedayan.
Bangsa Melayu, Melanau dan Kedayan mempunyai identiti tersendiri malah bangsa-bangsa ini mempunyai banyak persamaan di antara satu sama lain di dalam kegiatan harian mereka seperti tempat tinggal, gaya hidup, adat serta juga agama.

Kaum Iban, Bidayuh dan Orang Ulu adalah tergolong dalam komuniti yang sangat besar dan telah dikenali sebagai Bangsa Dayak. Namun kaum Iban dan juga kaum Bidayuh sebagai kumpulan yang terbesar dalam komuniti Dayak ini hanya mewakili kaum mereka masing-masing berdasarkan nama-nama kaum mereka. Ini sebenarnya sangat berbeza dengan kaum Orang Ulu yang di dalamnya adalah terdiri daripada kaum Kayan, Kenyah, Kelabit, Murut, Bisaya, Lahanan, Penan, Punan, Ukit, Kanowit, Kejaman, Kiput, Berawan, Benawa, Murik, Sebup, Tagal dan lain-lain lagi. Dalam kelompok Orang Ulu ini juga ada lagi satu komuniti yang dikenali sebagai masyarakat Lun Bawang yang mewakili dua suku kaum iaitu kaum Murut dan Kelabit. Kedua-dua kaum ini sebenarnya mahu hanya dikenali sebagai masyarakat Lun Bawang dan dipisahkan dari komuniti kaum Orang Ulu.

Kaum Iban mendiami di serata tempat seluruh negeri Sarawak. Manakala Kaum Bidayuh kebanyakkannya tinggal di bahagian Kuching dan terdapat juga segelintir daripada mereka ini menetap di beberapa tempat dalam negeri Sarawak. Kaum Melayu juga seperti mana kaum Iban kebanyakkannya ada terdapat di seluruh negeri Sarawak. Kaum Melanau pula majoritinya memang banyak terdapat di bahagian Mukah, daerah Dalat, Tanjung Manis, Matu, Daro, Balingian, Tatau dan Bintulu serta ada juga yang tinggal di bahagian Miri. Kaum Kedayan kebanyakkannya menetap di sebelah utara Sarawak seperti di Miri, Limbang dan juga Lawas. Kaum Orang Ulu kebanyakkannya mendiami kawasan sebelah hulu sungai seperti di Hulu Rajang, Hulu Baram serta di pendalaman Limbang dan Lawas.

Kaum Iban mempunyai pegangan hidup yang boleh dikira agak sukar difahami keseluruhannya, kerana ada yang beragama Kristian dan ada sesetengah yang memeluk agama Islam tetapi banyak lagi yang belum beragama dan masih mengamalkan kepercayaan lama.

Kaum Bidayuh majoritinya adalah beragama Kristian dan ada sedikit juga telah memilih Islam sebagai pedoman hidup.

Kaum Melayu di Sarawak sama juga seperti mana dengan rakan-rakan mereka di Semenanjung Malaysia iaitu lahiriah memang sebagai Islam.

Kaum Melanau mempunyai dua kepercayaan agama iaitu Kristian dan juga Islam. Lebih 60 peratus kaum Melanau adalah Islam dan selebihnya beragama Kristian namun mereka ini tetap mempunyai pertalian saudara diantara satu dengan yang lain.

Kaum Kedayan seperti mana kaum Melayu juga adalah kesemuanya beragama Islam. Bahasa harian yang digunakan menyerupai bahasa Melayu dari Negara Brunei Darussalam.

Kaum Orang Ulu yang mempunyai banyak sukuan di dalamnya ini lebih daripada 90 peratusnya adalah beragama Kristian dan kebanyakkan daripada mereka ini mempunyai kulit yang cerah dan putih.

Sesetengah perkara yang disebut di dalam tulisan di atas bukanlah bertujuan untuk membanggakan diri ataupun ingin menunjuk-nunjuk tetapi sebenarnya banyak menyentuh tentang pencapaian yang telah di kecapi oleh rakyat dan negeri Sarawak keseluruhannya adalah semata-mata sekadar mengingatkan bahawa itulah hasil yang telah dinikmati oleh Sarawak setelah sama-sama berjuang di atas landasan yang betul bersama-sama dengan Barisan Nasional. Kesemua kejayaan serta keharmonian juga perpaduan kaum yang tersebut itu adalah diantara kejayaan yang telah dinikmati oleh rakyat yang setia kepada perjuangan Barisan Nasional dan berdiri teguh dibelakang Barisan Nasional. Dan itu adalah hakikat sebenarnya serta bukti yang nyata dan tidak boleh dinafikan oleh sesiapapun juga. Barisan Nasional harus kekal di Sarawak dan Sarawak harus pertahankan statusnya sebagai negeri kubu kuat Barisan Nasional di Malaysia supaya gelaran itu akan tetap menjadi milik Sarawak.

Arkib Blog