Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Februari 10, 2010

3 hari berlalu, Anwar & Karpal Singh masih takut berdepan dengan Mohd Saiful

Macam-macam alasan dan helah dikemukakan oleh pihak Datuk Seri Anwar Ibrahim serta barisan peguambela yang diketuai oleh YB Karpal Singh semata-mata untuk mengelak dari menyoal serta berhujah dengan saudara Mohd Saiful Bukhari Azlan di Mahkamah, anak muda yang telah menjadi mangsa liwat.

Setelah 3 hari Mahkamah bersidang yang bermula pada 2hb February 2010 lalu untuk mendengar keterangan langsung daripada Mohd Saiful saksi utama yang juga pengadu dalam kes liwat tersebut, maka semakin banyaklah rahsia telah terdedah dan terbongkar apabila banyak penjelasan yang dibuat oleh Mohd Saiful mengambil tempat bagi menjawab soalan yang dikemukakan oleh pihak pendakwaraya.

Melihat kepada keadaan ini sememangnya sangat sukar untuk dihadapi oleh pihak tertuduh, maka saya percaya itulah yang telah menjadi penyebab utama mengapa pihak Anwar melalui Karpal Singh telah mengambil keputusan untuk memohon agar Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah yang dilantik untuk mendengar perbicaraan kes liwat itu supaya menarik diri atas alasan kononnya berat sebelah.

Pihak peguambela yang sepatutnya mengambil tempat untuk membuat pemeriksaan balas keatas Mohd Saiful pada Isnin 8hb February lepas selepas pihak pendakwaraya selesai menyoal saksi utama kes liwat itu namun sehingga kini masih gagal melakukannya kerana saya yakin bahawa pihak peguambela Anwar buntu, tergamam dan masih dalam keadaan terkejut yang teramat sangat dengan tiga ungkapan maut dalam bahasa PPSMI seperti "Can I F**k You Today?", "What?", "Are You Ok?"

Angkara 3 soalan luarbiasa itulah saya sangat percaya mengapa Karpal Singh yang sebelum ini diibaratkan sebagai salah seorang peguam terhebat dan berwibawa di Malaysia terpaksa mencari jalan untuk melengah-lengah serta menunda kes itu untuk jangkamasa lebih lama lagi adalah bagi membolehkan beliau menarik nafas setelah sesak tertelan karipap dan lemas dengan pendedahan maut yang diberikan oleh Mohd Siaful dalam Mahkamah.

Bagi saya, sekiranya hanya disebabkan oleh 2 artikel yang disiarkan oleh Utusan Malaysia berkaitan dengan perbicaraan kes liwat itu untuk Karpal Singh sanggup untuk menghina Mahkamah dengan tidak menghormati keputusan yang dibuat oleh Hakim Datuk Mohd Zabidin untuk tidak mengenakan tuduhan menghina Mahkamah kepada Utusan Malaysia, memang tidak masuk akal sama sekali kerana insiden itu telahpun dijelaskan oleh pihak pendakwaraya dengan jelas dan Karpal Singh selaku pengamal undang-undang memang lebih arif dan tidak mungkin beliau tidak faham mengenainya.

Kita lihat saja bagaimana semalam Karpal Singh begitu risau sekali apabila menyedari kehadiran S/B dari Bukit Aman ke dalam Dewan semasa prosiding sehingga perkara itupun menyebabkan beliau terpaksa bertelagah dengan Hakim serta bertanya kenapa Cawangan Khas harus ditempatkan dalam Dewan Mahkamah dan tidak diluar. Hari ini pula Karpal Singh sanggup menuduh Hakim sebagai berbohong sehingga terpaksa ditegur oleh pihak Pendakwaraya. Apakah tindakan seperti tidak menghormati keputusan Hakim sebagaimana yang telah dibuat oleh Karpal Singh itu tidak dikira sebagai telah menghina Mahkamah ?

Kalau rakyat biasa yang melakukannya tindakan tegas pasti dikenakan tetapi kenapa tidak kepada peguam? Peguam adalah pengamal undang-undang, jadi sepatutnya merekalah yang lebih peka terhadap perkara yang ditegah serta harus menunjukkan contoh dan tauladan yang baik kepada rakyat bawahan dan bukan sebaliknya mereka pula yang merintis jalan kepada rakyat supaya tidak menghormati para hakim dan juga undang-undang di negara ini.

Sokongan buat rakan BPN : Jeffery Damien[Dimensi]

Klik pada gambar untuk imej yang lebih jelas. Pembaca akan dapat melihat tulisan oleh seorang rakyat samada dia warga Malaysia atau warga asing bernama Denny Thevarakam. Beliau dalam tulisannya telah menghina KBDYM Seri Paduka Baginda Sultan Perak, Sultan Azlan Shah. Ini dperolehi dari Facebook milik Ahli Parlimen Ipoh Timur, YB Lim Kit Siang.

Blogger Cucu Tok Selampit telah mula mengesan perkara ini dan diharap semua blogger BPN lainnya boleh berbuat sesuatu dengan menyebar maklumat ini kepada pihak media massa atau elektronik supaya penama iaitu Denny Thevarakam boleh juga diheret kemuka pengadilan.

Rakan blogger dari Blogger Pembela Negara(BPN) iaitu saudara Jeffery Damien pengendali blog jefferydamien09 atau Dimensi dilaporkan telah menyerah diri di Balai Polis Permas Jaya, Johor Baru semalam. Rujuk kepada blog Khairulrezal atau Cucu Tok Selampit.

Walaupun terkejut kerana tidak menduga perkara seperti ini boleh terjadi kepada seorang rakyat biasa yang sentiasa turut memperjuangkan apa yang dikatakan sebagai sumbangan kecil kepada keharmonian kaum, keamanan negara serta kelangsungan kepimpinan sebagaimana yang dikehendaki oleh seluruh masyarakat Malaysia yang cintakan kedamaian, namun saya berbesar hati kerana saudara Jeffery telah mengambil langkah berani dengan tidak bersembunyi atau melarikan diri seperti yang telah dilakukan oleh blogger Raja Petra Raja Kamaruddin dan serta beliau sanggup memberi kerjasama kepada pihak berkuasa dengan secara sukarela menyerah diri.

Saya harap saudara Jeffery sentiasa memberi kerjasama yang baik kepada pihak polis dalam isu yang berkaitan. Tunjukkanlah bahawa kita sebagai blogger yang pro-kerajaan semasa bukannya menulis sesuatu itu bertujuan untuk memberi ancaman atau mendatangkan suasana yang tidak menentu didalam negara Malaysia ini melainkan kita bangkit semata-mata untuk membantu sedaya-upaya yang terdaya oleh kita bagi turut menyumbang sesuatu yang berfaedah demi negara tanpa perlu mengharapkan apa-apa juga pengiktirafan daripada sesiapapun jua.

Pihak lain harus sedar bahawa setiap blogger BPN mempunyai hala tuju yang sama dalam maksud yang hendak disampaikan kepada pembaca atau umum walaupun kelihatan kadang-kala terlihat ada perbezaan dari cara hendak menyampaikan maksud melalui penerbitan masing-masing namun hakikatnya ialah pada akhirnya hasil yang diharapkan adalah sama iaitu mahukan negara Malaysia terus teguh, kuat dibawah pentadbiran pemerintah yang jujur, ikhlas, amanah, adil dari segala segi demi kesejahteraan rakyat majmuk keseluruhannya.

Kepada pihak-pihak tertentu yang gusar serta merasa terganggu dengan kewujudan BPN, AIDC serta lain-lain blog yang pro-kerajaan, diharap sebelum mereka ini ingin memperbetulkan pihak lain adalah wajar untuk mereka perbetulkan dulu kebanyakkan blogger-blogger pro-pembangkang yang terlebih dulu mempromosi budaya fitnah, mengedit gambar pemimpin-pemimpin negara ini mengikut kemahuan mereka tanpa memperdulikan undang-undang sedia ada.

Kita boleh lihat sebelum ini bagaimana banyaknya gambar-gambar pemimpin negara termasuk Ketua Polis Negara telah dilakar dengan imej yang jelas mengaibkan sekali. Gambar YABhg. Tun Dr. Mahathir, Tun Abdullah Ahmad Badawi, Datuk Seri Mohd Najib, Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan, Peguam Negara Tan Sri Ghani Patail dan lain-lain lagi. Jadi ada tak kita nampak yang pemimpin-pemimpin pembangkang terutamanya dari Pakatan Pembangkang yang bersuara mengenai hal ini? Tiada!

Diakhir tulisan ini harapan saya kepada semua blogger BPN, AIDC serta blogger-blogger yang punya matlamat seiringan dengan perjuangan BPN, AIDC... walaupun seorang daripada rakan kita mungkin akan berdepan dengan tindakan tertentu namun kita tidak harus mengalah atau lemah semangat, dan jadikan perkembangan ini sebagai satu dorongan serta panduan untuk kita sentiasa berwaspada pada masa depan agar tidak selalu tergelincir ke tepi.

Arkib Blog