Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Jun 06, 2009

Di Mana Letaknya Kesetiaan Ahli Politik?

Mereka yang mengelilingi Anwar sekarang ini dahulunya adalah seteru politik kepada beliau. Dahulu mereka inilah yang berusaha untuk memusnahkan karier politik beliau. Disebabkan desakan daripada DAP terutamanya Karpal Singh agar Anwar diambil tindakan sewajarnya berikutan banyak pendedahan yang melibatkan salahlaku termasuk masalah moral yang dihadapi oleh Anwar, maka tindakan telahpun dikenakan terhadap Anwar apabila terdapat adanya bukti yang menyokong dakwaan pendedahan itu memang berasas.

Setelah Anwar jatuh tersungkur kebawah berikutan pemecatan beliau dari jawatan Timbalan Perdana Menteri serta jawatan Timbalan Presiden UMNO pada tahun 1998, mereka ini pula yang datang mengerumuni Anwar serta tampil dengan berbagai
kata semangat serta menyatakan sokongan kepada Anwar. Yang peliknya, Karpal Singh yang dulunya beliaulah yang begitu lantang sekali memberi tekanan kepada Kerajaan agar Anwar disiasat serta diambil tindakan, tetapi setelah Anwar dipecat dari Kerajaan dan UMNO, tiba-tiba saja Karpal Singh datang menawarkan khidmat beliau sebagai peguam bela kepada Anwar. Sangat pelik.

Dahulu sebelum peristiwa 1998, mereka yang duduk disekeliling Anwar adalah rakan-rakan seperjuangan beliau didalam politik. Yang memberikan beliau tempat dan ruang untuk berkhidmat kepada rakyat dan masyarakat Malaysia melalui Barisan Nasional serta UMNO. Tetapi sayang seribu kali sayang, peluang serta ruang luas yang telah diberikan itu tidak dapat dipenuhi oleh Anwar dengan sebaik-baiknya, malah peluang dan ruang itu telah diisi dengan sesuatu yang tidak memberikan faedah kepada rakyat serta juga kepada diri Anwar sendiri.

Walaupun kita tahu dalam dunia politik tiada pernah ada yang akan kekal sebagaimana ianya bermula atau dalam ertikata lainnya tidak ada kawan atau lawan yang sejati dalam politik. Ianya tetap akan berubah apabila wujud ketidaksefahaman diantara satu dengan yang lain. Mungkin bagi ahli politik atau wakil rakyat, perkara seperti itu adalah biasa. Tetapi bagaimana pula bagi rakyat? Bagi kebanyakkan rakyat, permainan politik sedemikian tidak ubah seperti hanya mempermain-mainkan kuasa yang telah diamanahkan oleh rakyat kepada mereka-mereka yang tertentu. Rakyat memerlukan seorang pemimpin yang stabil serta teguh pendiriannya dan tetap setia dengan perjuangan asalnya.

Sekarang memang sukar bagi kita untuk mendapatkan seorang pemimpin yang benar-benar boleh dianggap berpendirian teguh serta setia kepada perjuangan hanya kepada satu parti. Dalam UMNO ataupun Barisan Nasional keseluruhannya, selepas Allahyarham Tun Ghaffar Baba, memang tiada lagi seorang pemimpin yang begitu setia kepada parti sebagaimana Allahyarham Tun Ghaffar. Allahyarham yang sarat dan penuh dengan peristiwa suka duka sejak dari zaman kanak-kanak serta zaman persekolahannya sehinggalah kepada saat bermulanya Allahyarham terlibat dalam politik tanah air, sentiasa terdedah kepada perkara-perkara yang mampu membuat seseorang itu patah semangat ataupun putus asa jika tiada keyakinan dalam diri, namun bagi Allahyarham semua itu harus ditempohi dan tidak harus dihindari.

Pada waktu ini ataupun pada masa depan, apakah akan ada lagi seorang yang pemimpin yang begitu setia kepada parti, yang mempuyai pendirian kekal dan tetap sama terhadap perjuangannya walaupun dalam suasana yang berbeza sebagaimana yang ada pada Allahyarham Tun Ghaffar Baba???...

Allahyarham Tun Ghaffar walaupun telah tersingkir serta berundur dari sebarang jawatan dalam Kerajaan dan juga UMNO, namun Allahyarham tidak pernah mengkhianati parti yang pernah Allahyarham perjuangkan. Allahyarham tidak pernah menunjukkan sikap yang tidak berpuashati berkenaan dengan sesuatu keputusan yang telah dibuat oleh parti terhadap kedudukannya, namun Allahyarham menerima segalanya dengan hati yang terbuka malah terus memberikan sokongan yang tidak berbelah bagi kepada UMNO dan Barisan Nasional dan jauh sekali bagi Allahyarham untuk menubuhkan sebuah parti baru seperti yang telah dilakukan oleh Anwar.

Cuma apa yang ingin saya nyatakan disini ialah, bagaimana rakyat boleh dipermainkan oleh pemimpin-pemimpin yang lebih mementingkan kepentingan diri sendiri daripada kepentingan serta kebajikan rakyat yang diwakili. Apakah rakyat sendiri tidak dapat merasai bahawa ungkapan "masalah rakyat" yang kononnya diperjuangkan oleh sesetengah pemimpin hanyalah sebagai satu usaha untuk menarik sokongan rakyat kepada mereka saja dan tidak lebih daripada itu. Apakah pemimpin yang sebegini mampu membawa perubahan dan pembangunan kepada rakyat. Apa sebenarnya yang mereka perjuangankan, rakyat atau kepentingan diri?

Jika soal kesetiaan sudah tidak diambil kira lagi dalam diri seseorang pemimpin atau ahli politik itu sendiri, bagaimana pula mereka boleh mempersoalkan kesetiaan rakyat yang dulunya memberi sokongan kepada mereka tetapi tetapi telah menukar pendirian serta sifat setia kepada pihak yang lain. Apakah ada sesuatu yang sangat misteri dalam kehidupan seseorang yang telah bergelar ahli politik? Apakah rakyat hanya dijadikan sebagai batu loncatan untuk mereka mendapatkan kuasa???
Posted by Picasa

Arkib Blog