Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, September 28, 2010

Lanun warga Indonesia serang kapal kargo Malaysia diperairan Miri, Sarawak.

Berita dipetik dari akhbar arus perdana Utusan Borneo, Selasa 28 September 2010 bersamaan 19 Syawal 1431 Hijrah.

MIRI: Dua krew termasuk kapten cedera apabila kapal kargo mereka diserang oleh empat lanun yang bertopeng dan bersenjatakan parang di perairan Sibuti, kira-kira 20 batu nautika dari Bekenu malam semalam.

Dalam kejadian sekitar jam 8 malam itu, kapal kargo yang didaftarkan di Kuching itu membawa 10 krew dan seorang kapten dalam perjalanan dari Miri menuju ke Kuching.

Timbalan Ketua Polis Daerah (KPD) Superitendan Ismail Idris ketika mengesahkan kejadian itu berkata, keempat-empat lanun itu dipercayai menggunakan sebuah bot kecil menghampiri kapal kargo mangsa.

Dalam kepekatan malam, kesebelasan mangsa yang terkejut tidak mampu melawan lanun-lanun ganas tersebut yang bersenjatakan parang.

"Keempat-empat lanun yang bertutur dalam bahasa Jawa itu kemudian mengarahkan mereka menyerahkan wang tunai bernilai RM2,500 dan telefon bimbit kesemuanya berharga lebih RM2,500 dan sebuah binokular sebelum melarikan diri," katanya ketika dihubungi Utusan Borneo semalam.

Manakala kapten dan seorang krew berbangsa Iban yang cuba berlawan dengan lanun turut lebam dibahagian mata dipercayai ditumbuk selain cedera dibeberapa bahagian badan terkena parang.

Mangsa kemudian berhenti di Bintulu dan membuat laporan polis di Balai Polis Bintulu dan kemudian kes tersebut dirujuk ke Balai Polis Bekenu, 12 jam kemudian.

Menurut Ismail, setakat ini belum ada tangkapan dan Pasukan Gerakan Marin(PGM) masih membuat rondaan di peairan tempat kejadian - Utusan Borneo.

Anak Merdeka;
Kejadian serangan oleh lanun-lanun ini terhadap kapal kargo tersebut jelas sekali telah berlaku didalam kawasan perairan wilayah Malaysia dan bukan terjadi berhampiran kawasan sempadan atau diperairan antarabangsa seperti yang sering berlaku sebelum ini.

Andaikata kapal kargo tersebut adalah milik negara Indonesia dan telah diserang oleh lanun yang status kewarganegaraan mereka tidak diketahui dan tambah lagi sekiranya ianya berlaku didalam wilayah Indonesia maka yang akan dituduh oleh segelintir rakyat Indonesia terutamanya puak-puak BENDERA sebagai bertanggungjawab sudah tentulah rakyat dan negara kita Malaysia.

Tetapi insiden kapal milik Malaysia yang diserang oleh lanun warga Indonesia itu telah berlaku dikawasan perairan milik mutlak negara maka sudah pasti seperti biasa kita rakyat Malaysia yang berpikiran matang tidak akan melatah dan berarak atau berdemonstrasi dijalanan sebaliknya hanya akan menyerahkan kepada pihak berkuasa seperti polis, tentera serta pihak imigresen untuk membuat tindakan susulan.

Arkib Blog