Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Ogos 03, 2012

Tidakkah isu etnik Rohingya saja direka-reka oleh pembangkang Myanmar ?

 Myanmar adalah antara negara yang terjejas teruk akibat bencana alam Tsunami Aceh yang berlaku pada 26 Disember 2004 dulu selain daripada Bangladesh, Sri Lanka, Thailand, Malaysia, India dan Indonesia sendiri.
 Kejadian yang sungguh memilukan itu telah mendapat liputan serta perhatian dari seluruh penduduk seluruh dunia. Banyak sekali nyawa yang terkorban di dalam malapetakan alam itu malah di Indonesia sendiri tempat pusat gempa bumi berlaku telah mengorbankan ratusan ribu jiwa rakyatnya.
Setiap kejadian walau di negara mana sekalipun yang terkena tempias ombak Tsunami itu ianya telah dirakam dan gambar-gambar mangsa gempa bumi Aceh diedar dan beredar dari tangan ke tangan dan disebar di internet sepertimana tiga gambar di atas sebagai contoh.

Kini setelah hampir lapan tahun peristtiwa malang Tsunami Aceh berlaku dan juga selepas bebearapa bulan pemimpin pembangkang pro-Demokrasi Myanmar Aung San Suu Kyi dibebaskan dari tahanan serta setelah belian menang dalam pilihanraya pertama di Myanmar, mengapakah isu etnik Rohingya ini yang rata-ratanya beragama Islam tiba-tiba saja meledak?

Yang menghairankan, jika benarlah siri kejadian pembunuhan kejam secara beramai-ramai kaum Rohingya oleh pihak pemerintah Myanmar, polis dan tentera betul-betul berlaku, mengapakan Aung San Suu Kyi hanya berdiam diri, membisu seribu bahasa dan seolah-olah tidak berminat untuk membincangkannya? Mungkin kejadian penindasan kaum memanglah terdapat di Myanmar tetapi agak mustahil untuk dipercayai hingga ke tahap seperti mana yang digambarkan oleh pihak pembangkang Myanmar serta media antarabangsa. Kemungkinan itu mungkin ada tetapi mustahil sampai ke jumlah yang begitu banyak.

Pembangkang sesebuah kerajaan sekarang ini pendekatan mereka dalam mendapatkan kuasa seakan serupa saja, buat fitnah terhadap kerajaan yang memerintah malah sanggup pula bersekongkol atau menjadi talibarut kepada pihak asing untuk memburuk-burukkan nama baik negara sendiri janji hasrat mereka nak berkuasa memerintah negara tercapai. Jika amalan sebegini sudah sebati dalam perjuangan pembangkang di Malaysia, tidak mustahil pembangkang di Myanmar juga sanggup berbuat demikian semata-mata mahu mendapatkan kuasa memerintah negara mereka daripada kerajaan yang sedia ada.

A. Samad Said belum berdaftar sebagai pengundi dengan SPR !!!

Kelakar dan sungguh memalukan!!! bagaimana di usia yang sebegini tua masih ada juga rupanya warganegara Malaysia yang belum mendaftar diri sebagai pengundi dan sekaligus tidak pernah menunaikan tanggungjawabnya sebagai seorang rakyat Malaysia untuk memilih sebuah kerajaan yang sah mentadbir negara.

Kepada Pak Samad, segeralah ke pejabat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang terdekat sebelum terlambat sebab tarikh akhir untuk mendaftar adalah 31 Ogos ini bagi membolehkan mereka yang telah berdaftar untuk mengundi pada PRU-13 nanti. Barang siapa yang mendaftar selepas tarikh itu tidak mereka belum layak untuk mengundi sebab SPR akan menggunakan senarai nama mereka yang telah mendaftar sebelum 31 Ogos.

Ayuh Pak Samad, jom ramai-ramai ke pejabat SPR yang terdekat...Pejabat Pos pun ok, Pejabat Daerah...jangan lepaskan peluang untuk mengundi :))

Arkib Blog