Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, April 09, 2010

YB Datuk Robert H.C. Lau dalam kenangan...

Berita kematian Anggota Parlimen Sibu, YB Datuk Robert Lau Hui Chiew yang telah meninggal dunia pada jam 11.10 pagi tadi di Kuala Lumpur pasti dirasai akan kehilangannya bukan sahaja oleh seluruh ahli keluarga mendiang malah akan tetap turut dirasai oleh seluruh para pengundi kawasan Parlimen Sibu dan juga rakyat Sarawak amnya.

Mendiang yang juga Timbalan Menteri Pengangkutan Malaysia, pada pendapat saya adalah merupakan seorang wakil rakyat yang sangat mesra dengan rakyat, mudah didampingi dan sentiasa mencari ruang masa untuk berjumpa dengan rakyat apabila balik kekawasan yang diwakilinya walaupun sentiasa sibuk dengan tugas beliau sebagai salah seorang daripada anggota pentadbiran kerajaan Persekutuan.

Walaupun majoriti pengundi atau penduduk dikawasan Parlimen Sibu adalah terdiri daripada kaum Cina diikuti kumpulan minoriti seperti kaum Iban, Melanau dan Melayu namun mendiang Datuk Robert Lau tidak pernah mempamerkan sikap berat sebelah didalam semua pendekatannya apabila bersama dengan rakyat. Sebagaimana beliau membantu kaum Cina begitu juga layanan mendiang terhadap kaum Bumiputera.

Rakyat Sibu tanpa mengira kaum pasti akan sangat merindui kepimpinan mendiang apabila pemergian beliau disaat khidmatnya sentiasa diperlukan selaku pemimpin yang jujur, sangat rajin melawat kekawasannya tanpa menunggu waktu pilihan raya dan sering memberi perhatian tentang masalah yang dihadapi oleh rakyat dikawasan parlimen beliau namun kini semuanya pasti akan tinggal sebagai sebuah kenangan rakyat buat seorang pemimpin yang terbaik dikalangan mereka yang terbaik.

Buat seluruh ahli keluarga mendiang, diharap mereka bertenang dan bersabar selalu didalam menghadapi situasi sebegini yang semestinya akan dihadapi oleh semua orang tanpa boleh kita elakkan dan apa yang penting ialah hidup ini harus diteruskan.

Salam Takziah dari penulis... 'Glory be to the Father, and of the Son, and to the Holy Spirit. As it was in the beginning, is now and ever shall be world without end. Amen.'

Arkib Blog