Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Mac 05, 2010

Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran...

Dua hari sebelum tarikh 16hb September 2008, Pakatan Pembangkang telah menghantar 5 wakilnya untuk mengejar lebih 30 Ahli Parlimen dari Barisan Nasional yang sedang melakukan lawatan sambil kerja ke Taiwan, tujuannya adalah untuk memujuk kesemua wakil rakyat BN agar melompat ke dalam parti Pakatan Pembangkang.

Dan sekiranya usaha mereka berhasil, bermakna hasrat mereka iaini Pakatan Pembangkang untuk membentuk kerajaan baru bagi menggantikan kerajaan yang sedia ada akan tercapai. Tetapi malangnya, apabila wakil Pakatan Pembangkang yang diketuai oleh YB Saifuddin Nasution yang turut disertai oleh YB Tian Bite Chua, YB Elinaked Wong dan dua individu lagi telah gagal untuk mengesan akan kedudukan ahli parlimen BN ketika sudah berada di Taiwan.

Tambah malang lagi apabila wakil rombongan terdesak Pakatan Pembangkang tersadai untuk beberapa hari di lapangan terbang antarabangsa Taipei akibat kesan dari serangan taufan catrina yang ganas sehingga memaksa semua penerbangan keluar masuk Taipei telah dibatalkan manakala kesemua wakil rakyat daripada Barisan Nasional telah sempat terlebih dahulu berjaya berlepas ke suatu lokasi yang tidak diberitahu.

Itu cerita dulu, cerita dua tahun yang lalu. Cerita yang mengisahkan bagaimana Pakatan Pembangkang telah gagal untuk 'menjadikenyataankan' impian mereka untuk menawan Putrajaya daripada penguasaan UMNO/BN apabila terpaksa berputih mata untuk pusingan yang kedua. Mereka gagal mengejar dan 16 September hanya tinggal angan-angan kosong.

Kini, satu persatu apa yang sedang mereka kendong juga turut semakin jatuh berciciran, dari mereka yang hanya ada kedudukan dalam parti kepada yang mempunyai kedudukan sebagai seorang wakil rakyat telah meninggalkan Pakatan Pembangkang untuk berdiri sebagai wakil rakyat yang bebas. Bermula dari Dr. Chandra Muzzafar kepada Mohd Ezam Mohd Nor, Datuk Nallakarupan, Datuk Marina Yusof dan lain-lain lagi terus membawa kepada perletakan jawatan masing-masing dalam PKR oleh YB Gabriel Adit, YB Badrul Hisham Abdullah, YB Datuk Seri Zahrain Hashim, YB Tan Tee Beng, bekas TKM 1 Pulau Pinang sdr Fairuz Khairuddin dan yang terbaru YB Mohsin Fadli Samsuri...

...dan perkembangan inilah juga yang menyebabkan MB Kelantan YAB Datuk Nik Aziz Nik Mat terpaksa membuatkan beliau terpaksa keluar masuk kedalam Hospital kerana tidak dapat menyesuaikan pendirian yang sering berubah-ubah beliau itu dengan 'kejutan politik' yang semakin tidak menyebelahi pihak Pakatan Pembangkang sekarang ini.

Dulu sejurus selepas YB Badrul Hisham mengumumkan keluar daripada PKR, Datuk Nik Aziz terpaksa bermalam di wad hospital kerana kesan daripada kejutan yang tidak terduga itu dan sekarang setelah tiga orang wakil dari Pakatan Pembangkang keluar dari PKR dan berkhidmat sebagai wakil rakyat bebas telah menyebabkan Datuk Nik Aziz sekali lagi terpaksa bertapa didalam wad Hospital. Fuhhhhh...!!! celako!, celako!, celako!...

Ketahuilah isyarat PRU DUN Sarawak semakin dekat...

Biasanya, apabila orang ramai atau rakyat sudah mulai sedar bahawa sesuatu pilihan raya itu pasti akan diadakan setelah penggal lima tahun untuk sesebuah kerajaan itu semakin berakhir dan memerlukan mandat baru daripada rakyat... tentu sekali persoalan demi persoalan akan bermain dipikiran, 'bila agaknya pilihan raya nak diadakan?', 'bila lagi Dewan nak dibubarkan?'...

Begitu juga dengan desas-desus mengenai Pilihan Raya DUN Sarawak, banyak pihak yang berminat mengenainya sejak dari beberapa bulan yang lepas telah membuat andaian serta berteka-teki tentang tarikh sebenar pembubaran Dewan Undangan Negeri Sarawak.

Namun bagi penduduk Sarawak sendiri, saya rasa mungkin kebanyakkan daripada mereka memang sudah dapat menghafal rahsia bagaimana hendak tahu atau dapat membuat ramalan secara agak tepat tentang bila tarikh Pilihan Raya Dewan Undangan Negeri Sarawak akan diadakan.

Apa yang perlu kita mesti ambil tahu ? Jawapannya agak mudah, iaitu cuma kita perlu perhatikan sesuatu perubahan pada wajah Ketua Menteri Sarawak YAB Pehin Sri Haji Abdul Taib Mahmud, iaitu pada setiap kali sekiranya terdapat gambar beliau disiarkan didada-dada akhbar serta didalam mana-mana akhbar harian ataupun kita melihat beliau dimana-mana majlis yang dihadirinya dan apabila kita mendapat beliau sudah mulai memelihara misai serta membiarkan janggut panjang, maka bermakna pembubaran DUN Sarawak sudah semakin hampir.

Ini seumpama sebuah padang bolasepaklah, jika rumput dipadang semakin panjang jadi ianya membawa maksud rumput di padang berkenaan perlu untuk dipotong dan dibersihkan agar memudahkan sesiapa jua untuk bermain bola, berlari, melompat parti...disitu. Hendak menendang bola pun senang, tak payahlah nak bersusah-payah merebah dedaunan rumput atau memijak-mijak rumput lagi janji bola tidak bergoyang kena angin sudah...

Arkib Blog