Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Oktober 20, 2009

Ribut Tropika Azmin turut melanda PKR Sarawak.

Setelah mengganas di Sabah, kini ribut berkelajuan kurang pasti berapa kilometer sejam itu iaitu ribut "azmin"kini telah beralih arah ke Sarawak pula. Ribut yang disertai dengan khabar-khabar angin itu semakin bertiup kencang. Para nelayan dinasihatkan agar jangan keluar ke laut dalam masa terdekat, ini bagi mengelak perahu-perahu mereka daripada karam jika dilambung ombak besar ala Tsunami.

Rakyat Sarawak juga harus diingatkan supaya menjauhkan diri dari terlalu dekat dengan kawasan pantai atau bersantai ditepi laut kerana khuatir kejadian yang tak diingini akan terjadi sebagaimana yang boleh anda lihat pada gambar diatas. Orang tua dulu-dulu pernah berpesan "kalau takut dilambung ombak jangan berumah ditepi pantai," atau sekarang kita boleh ubah sedikit jadi macam ni "kalau takut terpedaya, jangan menyerah kepada PKR."

Sebenarnya saya ingin untuk berkongsi sedikit maklumat dengan rakan-rakan dari Semenanjung Malaysia yang mungkin kurang mendapat liputan mengenai peristiwa yang sedang berlaku baik di Sarawak maupun di Sabah saban hari.

Berita yang ingin saya paparkan disini adalah satu berita dari Sarawak yang seakan-akan hampir sama dengan apa yang telah dan sedang berlaku di negeri Sabah berkaitan dengan pergolakan dalaman PKR di kedua-dua negeri ini dan berita ini saya petik dari akhbar harian Sarawak dan Sabah iaitu Utusan Borneo yang bertarikh pada Selasa 20 Oktober 2009.

Adit bayangkan harat keluar PKR
-----------------------------------------------------------------------
KUCHING: Ahli Dewan Undangan Negeri(ADUN) Ngemah yang juga Ahli Majlis Kepimpinan Parti Keadilan Rakyat(PKR) Sarawak YB Gabriel Adit Demong membayangkan hasratnya untuk keluar daripada parti berkenaan apabila semalam beliau mengumumkan tidak lagi menyokong PKR.

Menurut beliau, keputusan rasmi untuk keluar daripada parti pembangkang itu akan diumumkan dalam sedikit masa lagi.

Ditanya alasan disebalik pengumumannya tidak lagi menyokong parti pimpinan Anwar Ibrahim itu, beliau berkata: "Tidak perlu alasan."

Spekulasi yang timbul daripada tindakan itu mengatakan bahawa Adit kecewa dengan keputusan pucuk pimpinan PKR yang melantik Baru' Bian sebagai Ketua Perhubungan PKR Sarawak menggantikan Mustafa Kamil Ayub.

"Saya tidak lagi menyokong PKR, jadi apa saya peduli. Apa yang saya dapat katakan kepada Baru' ialah semoga berjaya. Memberi jawatan itu kepada Baru' ialah satu kesilapan PKR, tetapi saya berharap saya salah anggap," katanya ketika ditanya mengenai kebenaran khabar angin itu.

Adit menyertai PKR hujung tahun 2008, iaitu selepas genap dua tahun beliau menang bertanding di kerusi DUN Ngemah atas tiket Bebas. Beliau pernah menyertai Parti Progresif Demokratik Sarawak(SPDP) satu anggota BN Negeri tetapi keluar daripada parti tidak lama sebelum pilihan raya negeri 2006 diadakan. Kini turut kedengaran beliau akan menyertai semula SPDP.

Spekulasi turut menyebut Adit akan mengetuai satu parti baru yang akan diberi nama sebagai Pakatan Rakyat Malaysia(PRM) satu parti yang pro-Barisan Nasional(BN). Bagaimanapun, beliau enggan mengesahkan pendirian politiknya samada pro BN atau masih bersifat anti-kerajaan.

Sementara itu, pemilihan Baru' ke jawatan yang menjadi isu dikalangan pemimpin PKR Sarawak, telah memusnahkan harapan ADUN Padungan YB Dominique Ng untuk menduduki kerusi berkenaan.

Ulasan saya : Itulah kata orang, langit tidak selalu cerah... dan kepada rakyat Sarawak ingatlah pesan orang dulu-dulu yang pernah menggunakan ungkapan ini sebagai perisai diri iaitu "bila mendengar guruh dilangit, air di tempayan dibuang jangan," maknanya bila kita dengar ucapan berdegar-degar oleh para pemimpin PKR terutamanya boss mereka iaitu Anwar Ibrahim maka janganlah kita mudah leka dan lalai sehingga membuat kita mudah lupa dan juga sehinggakan membuat kita sukar untuk mengenal "mana satu intan dan mana satu pasir."

Dan juga, apabila kita disajikan dengan ucapan berbunga-bunga oleh pemimpin PKR terutamanya dan Pakatan Haram lainnya seperti DAP dan juga PAS janganlah sampai membuat kita terlupa akan tanggungjawab sebenar kita kepada agama, bangsa dan negara. Oleh itu jika kita merasakan yang kita semua sebagai rakyat Malaysia mempunyai hak yang sama dalam membela negara ini daripada untuk diganggu-gugat oleh sesiapapun jua maka haruslah kita jauhi PKR.

Arkib Blog