Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, April 22, 2010

Pesta Pembangkang: keluar parti keluar dewan...


Gambar diatas hanyalah sebagai hiasan semata-mata dan tidak ada kena mengena dengan orang yang masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia, harap maklum. Namun walau bagaimanapun barang siapa yang makan nangka maka dia akan terkena getahnya ataupun sesiapa yang makan cili sudah pasti dia akan terasa pedasnya.

Hari ini didalam Dewan Rakyat agak kecoh juga apabila Menteri Di Jabatan Perdana yang juga bertanggungjawab mengenai hal ehwal Parlimen iaitu YB Datuk Seri Mohd Nazri Tan Sri Aziz telah mengemukakan satu usul untuk merujuk Ketua Pembangkang YB Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen kerana kegagalan beliau menjelaskan kepada Dewan mengenai kenyataannya ketika didalam Dewan baru-baru ini yang mengaitkan APCO dengan kerajaan Malaysia serta konsep 1Malaysia yang diilhamkan oleh Perdana Menteri YAB Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

Dipendekkan cerita, setelah melalui perbahasan yang menyaksikan usul tersebut telah dibahas oleh lapan orang Anggota Parlimen yang dipilih iaitu empat daripadanya adalah dari Barisan Nasional yang terdiri daripada YB Datuk Seri Nazri sendiri, YB Khairy Jamaluddin, YB Datuk Nor Jazlan Tan Sri Mohamed Rahmat dan YB Datuk Abdul Rahman Dahlan manakala empat lagi adalah daripada Pakatan Pembangkang termasuk Datuk Seri Anwar sendiri.

Namun entah macamana sebelum usul tersebut diundi dengan cara menerusi pungutan suara terbanyak selepas dibahaskan bagi membolehkan Timbalan Yang DiPertua Dewan Rakyat YB Datuk Ronald Kiandee untuk membuat keputusan samada meluluskannya ataupun sebaliknya, dengan tiba-tiba hampir kesemua wakil rakyat daripada pihak pembangkang bangun dan seterusnya bertindak keluar dari dalam dewan dan ini telah menyebabkan suara yang menyokong usul tersebut kedengaran lebih ramai daripada suara yang tidak bersetuju. Maka ini telah memudahkan usul tersebut untuk diluluskan.

Inilah kelemahan yang paling ketara yang ada pada diri semua wakil rakyat dari Pakatan Pembangkang apabila menyedari yang keputusan tidak akan menyebelahi pada pihak mereka maka tindakan yang paling senang untuk diambil mereka ialah keluar dari dalam Dewan dan bukannya mereka memilih untuk terus berada didalam Dewan bagi menunjukkan kepada pihak lawan yang mereka sentiasa masih berpegang kepada prinsip perjuangan 'Lawan Tetap Lawan' sebagaimana yang sering dilaung-laungkan oleh para pemuja mereka selama ini.

Arkib Blog