Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, April 28, 2011

Video porno: Nujum Pak Belalang gagal meramal konspirasi keatasnya


Melihat kepada apa yang sedang berlaku didalam dunia politik Malaysia hari ini terutama sekali yang berkaitan dengan isu yang sentiasa hangat iaitu video klip yang memaparkan adegan atas ranjang antara seorang pemimpin kanan pembangkang dengan seorang pelajar warga China yang menuntut di sebuah kolej tempatan pinggir Ibu Kota Kuala Lumpur membuatkan saya sering teringat kepada ayat-ayat yang digunakan untuk dialog dalam filem arahan dan lakonan Seniman Agung Allahyarham Tan Sri P. Ramlee iaitu filem 'Nujum Pak Belalang.'

Tidak payahlah untuk saya hendak ceritakan bagaimana babak-babak yang terdapat di dalam filem tersebut kerana saya percaya semua rakyat Malaysia adalah peminat Allahyarham Tan Sri P. Ramlee dan sudah tentu kebanyakkan daripada mereka hafal dengan dialog yang terdapat didalam filem berkenaan cuma saya cuba nak mengambil beberapa ayat-ayat yang mempunyai mesej tertentu untuk kita fahami akan maksudnya supaya dapat disesuaikan dengan apa yang sedang berlaku pada ketika ini.

Ayat yang lebih kurang berbunyi seperti "haaa!!!..nampak tak?,,,,tuuuuu, tuuu yang dibawah sebatang pokok tu" digunakan oleh Nujum Pak Belalang untuk meyakinkan sekumpulan orang yang telah kehilangan lembu dan kambing peliharaan mereka, tetapi oleh kerana Nujum Pak Belalang cepat menyedari bahawa diantara mereka itu masih ada yang kelihatan masih ragu-ragu, lalu segera juga Nujum Pak Belalang bermain dengan emosi sekumpulan penduduk ini tadi, jadi seterusnya beliau berkata "..jadi kalau barang siapa yang tidak nampak, maknanya orang itu adalah anak di luar nikah"

Sekumpulan orang yang telah kehilangan lembu serta kambing ini tadi akhirnya terpaksa mengakui yang mereka juga boleh nampak objek berupa dua ekor lembu dan dua ekor kambing yang kononnya telah dilihat oleh Nujum Pak Belalang dalam mangkuk khas iaitu disatu lokasi yang dikatakan tidak jauh dari tempat mereka berada dan semuanya dilakukan adalah demi untuk menjaga nama baik keluarga masing-masing supaya tidak dipandang serong oleh pihak lain walaupun sebenarnya mereka sendiripun tidak nampak benda yang didakwa wujud dalam mangkuk berisi air yang digunakan untuk menilik oleh Nujum Pak Belalang.

Kisah dari filem 'Nujum Pak Belalang' ini sedikit sebanyak hampir serupa dengan kisah yang kini telah menjadi isu hangat di Malaysia waktu ini iaitu Video lucah yang membabitkan Anwar Ibrahim dengan seorang pelajar warga China. Anwar Ibrahim pula bermati-matian menafikan yang beliau terlibat didalam video berkenaan walaupun sudah terlalu ramai pihak setelah menonton adegan dalam klip video itu turut  menyatakan bahawa individu yang mereka nampak dalam rakaman video tersebut adalah Anwar Ibrahim.

Namun tidak kurang juga yang turut menafikan yang beraksi didalam video lucah itu adalah Anwar Ibrahim walaupun mereka sendiri sudahpun menontonnya malahan ada yang turut bersuara sama seperti suara Anwar Ibrahim dengan menuduh itu semua adalah satu tipu muslihat atau satu "konspirasi" jahat UMNO dan BN untuk membunuh terus watak politik  Anwar Ibrahim agar lenyap dan hilang dari arena politik negara ini.

Anwar Ibrahim yang telah diisyitihar sebagai seorang manusia "anugerah Tuhan" oleh isterinya sendiri sepatutnya lebih awal tahu apa malapetaka yang bakal akan menimpa dirinya kerana sebagai seorang yang "telah dianugerah" oleh Tuhan kepada rakyat Malaysia sudah tentulah beliau mempunyai banyak kelebihan yang tidak ada pada manusia biasa dan Anwar Ibrahim sudah semestinyalah akan bertindak awal dengan mengelak berbagai-bagai percubaan untuk memerangkap beliau dalam konspirasi yang kononnya telah dirancang oleh musuh-musuh politiknya.

Dan apa yang lebih melucukan lagi ialah apabila Anwar kata "muka orang dalam ideo itu sama seperti muka saya TAPI perut orang itu buncit sedangkan saya tidak," maka secepat kilat juga pengikut Anwar Ibrahim turut mengiyakannya padahal ada diantara mereka yang belum lagi menonton video berkenaan. Maka itulah hanya kerana untuk mempertahankan perjuangan PKR yang semakin tidak menentu mereka juga sanggup untuk berbohong kepada diri sendiri malah membenarkan lidah untuk menipu dan memperdayakan hati serta mata diri sendiri.

Bekas ADUN N64 Pujut terima pingat kebesaran daripada TYT Sarawak

Syabas dan Tahniat buat bekas Ahli Dewan Undangan Negeri bagi kawasan N.64 Pujut iaitu En. Andy Chia Chu Fatt kerana dipilih untuk mengetuai barisan sebanyak 218 orang penerima pingat kebesaran berbagai kategori daripada Tuan Yang Terutama Yang DiPertua Negeri Sarawak Tun Datuk Patinggi Abang Hj Muhammad Salahuddin bin Abang Barieng di Astana Petra Jaya Kuching semalam.

Andy Chia yang sebelum ini telah gagal mempertahankan kerusi DUN Pujut untuk SUPP setelah ditewaskan oleh calon daripada DAP iaitu Dr Fong Pau Teck pada pilihanrya negeri 16 April lalu telah dianugerahkan dengan pingat Johan Bintang Sarawak (JBS) dan ini merupakan satu penghargaan yang sangat wajar untuk diberi kepada Andy Chia dan mana-mana wakil rakyat yang telah menunjukkan prestasi kerja sangat memuaskan serta bertanggungjawab.

Walaupun bukan lagi sebagai seorang Ahli Yang Berhormat di negeri ini namun ianya tidak bermakna sumbanngan Andy Chia sudah tidak diperlukan lagi tetapi sebaliknya rakyat Sarawak amnya dan Pujut khasnya sentiasa masih memerlukan sentuhan daripada Andy Chia berkenaan pembangunan yang sedang dan akan dilaksana dikawasan DUN tersebut.

Walaupun hanya meraih 5, 270 undi berbanding undi yang diperolehi oleh Dr Fong Pau Tec sebanyak 9,126 undi itu bukan bererti rakyat dikawasan DUN Pujut kesemuanya menolak corak kepimpinan Andy Chia sebab kalau diukur daripada undi yang menyokong Andy Chia ia sudah cukup menjelaskan bahawa lebih separuh rakyat dikawasan DUN Pujut tetap setia kepada Andy Chia.

Nurul ada satu lagi permintaan terhadap BN Sarawak - kebebasan mutlak!

Jika sebelum ini Naib Presiden PKR juga Ahli Parlimen Lembah Pantai YB Nurul Izzah Anwar Omega sudahpun mengemukakan tiga permintaan khusus kepada Ketua Menteri Sarawak Pehin Sri Hj Abdul Taib Mahmud berkenaan dengan beberapa perkara yang tak sepatutnya diambil peduli oleh beliau iaitu;

Pertama, mendesak Ketua Menteri Sarawak dan kerajaan Perksekutuan berunding untuk menamatkan segera Perisytiharan Darurat Sarawak 1966 bagi menuntut hak-hak rakyat Sarawak manakala yang kedua pula, mahukan Pehin Sri memastikan Perjanjian 18 Perkara antara kerajaan negeri Sarawak dengan kerajaan Persekutuan Malaysia dipenuhi secara menyeluruh dan ketiga. mengingatkan Pehin Sri Taib supaya mendesak kerajaan Pusat meningkatkan kadar rotalty minyak untuk negeri Sarawak dari 5% kepada 20%.

Dan permintaan keempat serta yang terbaru daripada YB Nurul Izzah ialah mahu Pehin Sri yang mempunyai pengaruh kuat agar mendesak kerajaan Persekutuan khususnya kerajaan Barisan Nasional bertindak lebih matang dalam segala hal terutamanya dalam isu penayangan video seks membabitkan Anwar Ibrahim. Nurul mahu Pehin Sri memastikan agar kerajaan Pusat lebih terbuka dengan tidak menyekat mana pihak termasuk rakyat biasa daripada menonton video seks part ll lakonan Mr.Omega.

Menurut Nurul, "biarlah rakyat yang menilai dan menentukan siapa pelaku yang beraksi didalam video berkenaan. Kita negara bebas, demokrasi dan sesuailah PKR sebuah parti yang memperjuangkan keadilan untuk semua maka PKR memang rasa sangat terpanggil untuk menyatakan pendirian parti berhubung dengan isu video berkenaan, maka dengan itu PKR telah mengambil ketetapan untuk memberi kebebasan yang sepenuhnya kepada rakyat sendiri untuk melihat video tersebut dan kemudian menilai dengan pikiran yang tenang tanpa sebarang tekanan," kata Nurul menambah.

Arkib Blog