Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Ogos 08, 2009

"Pelampau bukan Islam" semakin bermaharajalela di Malaysia. Kebalkah mereka?

Jika dahulu kita dapat lihat apa yang terpaksa ditanggung oleh penulis novel kontroversi "Satanic Verses" iaitu Salman Rushdie apabila beliau terpaksa berdepan dengan tekanan demi tekanan oleh negara Islam seluruh dunia serta dalam pada itu juga beliau terus diburu untuk ditangkap dan dibunuh ekoran banyak tulisan beliau didalam novel tersebut telah didapati menghina agama Islam sehinggakan menyemarak api kemarahan yang meluap-luap dikalangan umat Islam di seluruh dunia termasuklah di Malaysia.

Pemimpin Agung Iran Ayatollah Ali Khamenei telah menawarkan wang berjumlah melebihi jutaan dollar Amerika sebagai ganjaran kepada sesiapa yang dapat menangkap Salman tidak kira hidup ataupun mati. Begitu besarnya impak atau kesan yang timbul akibat perbuatan yang paling tidak bertanggungjawab oleh Salman sebagai seorang yang beragama Islam. Walaupun Salman lebih dikenali sebagai Islam sekular iaitu Islam yang mengamal gaya hidup dengan cara orang barat didalam kehidupan sehariannya, namun sebenarnya beliau masih mempunyai satu tanggungjawab yang harus dilaksanakan selaras dengan diri beliau sebagai umat Islam, iaitu mempertahankan agama Islam dari sebarang percubaan untuk menodai kesucian agama Islam bukannya bertindak disebaliknya.

Itu peristiwa yang telah berlaku suatu ketika dulu yang menyaksikan kebangkitan umat Islam bagi membantahkan keterlajuran yang telah di buat oleh Salman Rushdie. Tetapi kita di Malaysia sekarang ini terus berdepan dengan satu cabaran yang serupa walaupun pendekatan yang digunakan dilihat kekadang halus dan adakalanya terlalu biadap serta berbeza dengan cara yang dilakukan oleh Salman yang dilakukan dengan hanya menulis tetapi tujuannya memang sama iaitu untuk menghina serta mempersendakan agama Islam.

Baik, kita merujuk kepada perbuatan yang pernah dilakukan oleh YB Nga Kor Ming yang menggunakan ayat-ayat suci Al Quran untuk menyampaikan ceramah politik mereka baru-baru ini. Begitu juga dengan kes terbaru dimana perbuatan YB Ronnie Liu, YB Jeff Ooi telah jelas cuba untuk menghina agama Islam sehingga mengguris hati dan perasaan orang Melayu serta umat Islam keseluruhannya.

Dalam soal ini saya pasti, seandainya perbuatan yang dilakukan oleh Nga, Ronnie dan Jeff Ooi ini mereka lakukan di negara seperti Sudan, Nigeria, Iran, Maghribi dan negara Islam lainnya tentu sekali mereka ini akan berdepan dengan tindakan keras daripada pihak pemerintah seperti kena pancung ataupun juga akan direjam dengan batu sampai mati. Tetapi di Malaysia mereka bernasib baik kerana tiada peruntukan undang-undang sedemikian di kenakan bagi mereka yang melakukan kesalahan seperti itu.

Persolannya, sampai bila perkara ini hendak dibiarkan? Apakah pihak yang mempunyai tanggungjawab tentang agama Islam tidak berani berbuat apa-apa bagi menghalang "pelampau-pelampau bukan Islam" ini dari terus mengembangkang kegiatan mereka? Mengapakah perkara ini hanya diserahkan kepada umat Islam dari kalangan rakyat biasa untuk bertindak?

Perkara ini tidak akan berjaya diselesai dengan cara hanya membuat bantahan didepan pejabat-pejabat tertentu, membuat demonstrasi jalanan, melaungkan kata-kata dengan pembesar suara tanpa adanya campur tangan daripada JAWI, MAIWP, Majlis Ulama, MUIS, JAKIM dan sebagainya yang berkaitan dengan pembangunan agama Islam itu sendiri.

Yang lebih penting ialah pihak kerajaan seharusnya berani mengambil tindakan lebih tegas terhadap "pelampau bukan Islam" ini dari terus-menerus menjalankan aktiviti yang akhirnya pasti mengundang banyak lagi masalah kepada keselamatan negara serta keharmonian rakyat yang berbilang bangsa dan agama di negara ini.

Jadi sementara sesuatu yang lebih parah akan berlaku, maka eloklah mulai sekarang "pelampau bukan Islam" ini diambil tindakan sebelum mereka meneruskan misi mereka untuk terus menggugat kestabilan di Malaysia. Jangan sampai "lebam" menjadi barah, jangan pula sampai barah akan menjadi nanah. "Cegah sebelum parah!!!". Mencegah lebih baik daripada mengubatinya.
Posted by Picasa

Arkib Blog