Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Februari 28, 2010

Keahlian terus BN hanya mengundang masalah baru kepada rakyat

Cadangan agar Barisan Nasional membukakan keahliannya secara terus kepada mana-mana individu, pertubuhan atau NGO-NGO yang cenderung menyokong dasar perjuangan BN tanpa perlu menganggotai parti-parti tertentu yang sedia ada didalam gabungannya seharusnya diteliti dan dikaji secara mendalam terlebih dulu sebelum dilaksanakan.

Dalam perkara ini saya berpendapat adalah sangat penting bagi kerajaan terlebih dahulu untuk mendapatkan pandangan terus daripada semua pihak seperti pendapat rakyat bawahan terutamanya kaum Bumiputera, ahli-ahli parti peringkat akar umbi dari setiap parti yang ada didalam BN itu sendiri, ketua-ketua cawangan serta ketua-ketua bahagian samada mereka-mereka ini menyokong ataupun tidak akan cadangan seumpama itu.

Saya bukannya hendak mempertikaikan sangat perkara yang sedang didalam peringkat cadangan seperti itu, namun adakalanya kita sebagai rakyat biasa terutamanya kita sebagai kaum Bumiputera harus berpendapat adalah wajar bagi kita untuk menyatakan rasa bimbang apabila menyedari jika dalam seribu keputusan dianggap sebagai terbaik yang pihak kerajaan akan buat untuk rakyat namun pasti ada diantaranya yang akan merugikan rakyat pada akhirnya dan perkara itulah yang seharusnya kita beritahu kepada pihak kerajaan.

Berkenaan dengan isu 'keahlian terus' dalam BN, saya risau sekiranya cadangan tersebut akan menjadi kenyataan pada masa yang akan datang apakah ianya kelak tidak akan mewujudkan lebih banyak masalah kepada rakyat terutamanya bagi kaum Bumiputera walaupun kepada pemimpin, langkah yang diambil oleh pihak kerajaan itu boleh dilihat sebagai hanya penyelesai kepada masalah dalaman yang timbul diantara sesama parti dalam gabungan Barisan Nasional itu sendiri semata-mata tetapi saya melihat tidak kepada rakyat yang menyokong BN.

Hanya satu cerita yang boleh kita boleh ambil sebagai satu panduan untuk menentukan samada cadangan 'keahlian terus' itu sebagai jalan yang terbaik untuk masa depan rakyat Malaysia, untuk masa depan kaum Bumiputera, untuk masa depan UMNO, untuk masa depan PBB, PRS, SPDP juga untuk masa depan MCA, MIC, PPP serta untuk masa depan PBS, PBRS dan lain-lain lagi.

"Sebelum ini, kita rakyat Malaysia yang menyokong Barisan Nasional tidak kira kita adalah rakyat biasa yang menyokong perjuangan BN, ahli-ahli biasa parti dalam komponan BN, bekas-bekas pemimpin BN dan mereka-mereka yang sekarang ini masih lagi sebagai sebahagian daripada pemimpin dalam BN dimana semuanya makan diatas sebuah meja yang sama, makanan ada didalam pinggan masing-masing tetapi malang sekali sewaktu makan ada sesetengahnya yang masih lagi tidak mahu bersyukur dan mahu lagi mengambil makanan dari dalam pinggan rakan di sebelah walhal semuanya telah dibahagi samarata...

...dan seandainya, makanan itu akan dihidangkan kesemuanya diatas meja makan tanpa sebarang pinggan mangkuk, jadi maknanya... sesiapa saja yang hendak makan, maka makan sajalah dan siapa yang gelojoh maka dialah yang untung, siapa yang "brutal" maka merekalah yang akan terus kuat untuk mengumpul kekayaan di negara ini... dan dimanakah kedudukan kaum Bumiputera pada waktu itu ??? ...adakah kaum Bumiputera hanya akan berdiri ditepi sebagai pemerhati yang tidak boleh buat apa-apa ???

Arkib Blog