Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, April 22, 2009

Pembangkang : Antara Masa Untuk Rakyat dan Untuk Politik.

Melihat kepada keadaan serta suasana politik di negara ini, yang bagi saya tak ubah seperti masalah yang dihadapi oleh negara Palestine, Selatan Thai, Selatan Manila dan Selatan Sri Lanka. Tiada titik notahnya. Apakah ianya nanti akan berakhir dengan harmoni dan dalam keadaan yang menyebelahi rakyat.

Tapi yang jelasnya ialah segelintir daripada mereka yang telah dipilih oleh rakyat untuk memberi khidmat terutamanya pihak pembangkang, telah menggunakan mandat yang telah diberi dengan cara yang tidak jujur...maksudnya menggunakan kuasa itu untuk tujuan lain. Mereka tidak sedar bahawa mereka sebenarnya telah menjadi wakil kepada keseluruhan rakyat yang ada di dalam kawasannya, bukan lagi setakat hanya tertakluk kepada mereka yang memangkah mereka ketika pilihan raya dulu.

Tapi malangnya, apa yang telah kita saksikan sekarang ini ialah, masa yang sepatutnya digunakan sebaik mungkin oleh wakil-wakil rakyat ini untuk berjumpa dengan rakyat, menyelesaikan masalah seperti yang telah diluahkan rakyat kepada mereka ini sewaktu pilihan raya dulu kini telah digunakan untuk memperkukuhkan lagi kedudukkan diri di dalam parti masing-masing tanpa mengingat dan menunai segala janji-janji yang pernah mereka taburkan semasa kempen dulu.

Mereka kita lihat sekarang ini lebih cenderung menggunakan mandat yang memberi kuasa kepada mereka untuk mengeluarkan apa-apa saja kenyataan yang kadang-kala dilihat keterlaluan serta langsung tidak memberi faedah kepada rakyat. Misalnya ketika berbahas di dalam Dewan Parlimen, kita boleh lihat..pembangkang ini sering menimbulkan bermacam-macam isu yang saya anggap sebagai isu remeh-temeh dan yang tak sepatutnya diucap di dalam dewan. Kadang kala juga saya rasa seperti mereka ini telah membazirkan masa yang telah diberikan untuk membentangkan isu yang berkaitan dengan rakyat ketika di dalam Parlimen dan bukannya seperti seolah-olah seperti memperjuangkan hak-hak golongan tertentu sahaja.

Arkib Blog