Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, April 04, 2013

PRU13: BN Sarawak perlu tumpu 7 kerusi Parlimen majoriti Cina

Pada PRU13 2013 kali ini Barisan Nasional Sarawak masih lagi dapat bertahan seperti pada PRU12 2008 lalu namun tidak menolak sebarang kemungkinan akan berlaku jika terdapat beberapa lagi kerusi parlimen sedia ada gagal dipertahankan dan untuk mendapatkan satu dua kerusi yang terlepas sebelum ini memang agak sukar.

Saya lebih menumpu kepada 7 kawasan Parlimen yang majoriti pengundinya terdiri daripada masyarakat Cina dan sebilangan kecil adalah pengundi daripada masyarakat Bumiputera. Justeru itu, untuk menawan hati pengundi kaum Cina maka kerajaan BN kena lipatgandakan usaha agar apa yang cuba disampaikan oleh pihak kerajaan dapat difahami oleh masyarakat berkenaan.

Berbalik kepada tahap sokongan kaum Cina khususnya di kawasan-kawasan Parlimen yang majoriti pengundi adalah masyarakat berkenaan yang sebelum ini pernah dikuasai oleh BN namun jatuh ke tangan pembangkang pada PRU12 pada tahun 2008, maka saya merujuk semula kepada keputusan Pilihan Raya Umum Negeri Sarawak yang ke-10 pada 16 April 2010 iaitu lebih kurang dua tahun yang lalu.

Bermula dari Parlimen P.195 Bandar Kuching yang diwakili oleh Yang Berhormat Chong Chien Jen daripada DAP. Parlimen ini mengandungi dua kawasan DUN iaitu DUN N.09 Padungan dan jugan DUN N.10 Pending. Untuk rekod, DUN Padungan dimenangi oleh YB Wong King Wei dari DAP yang mendapat 11,957 undi menewaskan calon BN Sim Kiang Chiok yang hanya mendapat 4,073 undi rakyat. Manakala di DUN Pending calon DAP YB Violet Yong juga menang dengan mendapat 14,375 undi mengalahkan calon BN Prof Dr Sim Kui Hian yang hanya memperolehi 6,780 undi.

Bagi Parlimen P.196 Stampin yang diwakili oleh YB Datuk Yong Khoon Seng daripada BN. Parlimen Stampin mempunyai tiga kerusi DUN yang kesemuanya dikuasai pembangkang. N.11 Batu Lintang misalnya diwakili oleh YB See Chee How dari PKR yang mendapat undi sebanyak 13,235 menewaskan calon BN Sin Hua Tong yang hanya mendapat 4,854 undi selain seorang calon Bebas Soo Lina dengan 290 undi. Kerusi N.12 Kota Sentosa dimenangi oleh YB Chong Chieng Jen dari DAP yang mendapat 12,594 mengalah calon BN Datuk Alfred Yap yang hanya mendapat 7,770 undi dan bagi DUN N.13 Batu Kawah yang diwakili oleh YB Christina Chew Wang See juga dari DAP yang memperolehi 7,439 undi dengan mengalahkan calon BN Tan Joo Phoi yang mendapat 6,896.

Seterusnya Parlimen P.208 Sarikei. Parlimen ini juga diwakili BN melalui YB Ding Koung Hii daripada parti SUPP. Namun dua kawasan DUN ini juga diwakili oleh DAP menerusi wakil rakyatnya YB Dr Wong Hua Seh yang mendapat 7,900 undi berbanding calon BN Datuk David Teng Lung Chi yang memungut 5,221 undi bagi kerusi DUN N.39 Repok. Sementara kerusi DUN N,40 Meradong pula, calon BN Ling Kie King mendapat 4,197 undi dikalahkan oleh calon DAP YB yang berjaya meraih undi sebanyak 6,884.

Di Sibu pula, Parlimen P.211 Lanang juga mempunyai dua kerusi DUN iaitu N.45 Bukit Assek serta DUN N.46 Dudong. DUN Bukit Assek diwaliki oleh YB Wong Ho Leng daripada DAP yang mendapat 13,527 undi menewaskan calon BN Chieng Huong Toon yang dipilih 4,700 pengundi. Manakala DUN N.46 Dudong pula diwakili oleh YB Yap Hoi Liong daripada DAP yang telah mendapat 9,649 undi mengalahkan calon BN Datuk Tiong Thai King yang mendapat sebanyak 9,332 undi.

Sementara itu Parlimen P.212 Sibu yang mengadungi tiga kawasan DUN iaitu DUN N.47 Bawang Assan, N.48 Pelawan dan N.49 Nangka tetapi satu daripada DUN ini iaitu DUN Pelawan dimiliki oleh DAP melalui calonnya YB David Wong Kee Woan yang mendapat 13,318 undi menewasan calon BN yang mendapat undi sebanyak 6,927. Cuma di DUN Bawang Assan yang diwakili oleh BN melalui wakilnya YB Datuk Sri Dr Wong Soon Koh serta di DUN Nangka YB Dr Annuar Rapaee juga daripada BN.

Bagi Parlimen P.217 Bintulu pula. Parlimen ini juga memiliki tiga kerusi DUN iaitu DUN N.58 Jepak yang diwakili oleh YB Datuk Talib Zulpilip dari BN yang menang 5.470 undi setelah menewaskan dua pencabar iaitu seorang daripada PKR dan seorang daripada Bebas yang masing-masing mendapat PKR 2,342 dan Bebas 433 undi saja. DUN N.59 Kidurong pula diwakili oleh DAP melalui YB Chiew Chiu Sing dengan memperolehi 12,493 undi yang menafikan calon BN Henry Ling Koung Meng apabila hanya mendapat 5,563 undi. Dan bagi kerusi DUN N.60 Kemena yang diwakili pemimpin BN Yang Berhormat Dr. Stephen Rundi setelah mendapat undi sebanyak 6,369 mengalahkan calon PKR Bernard Binar Banyang yang hanya memperolehi 3.020 undi di samping serang calon Bebas Liam Rengga yang mendapat sokongan 197 orang pengundi.

Manakala yang terakhir di utara Sarawak iaitu Parlimen Miri. Parlimen P.219 Miri mempunyai tiga kawasan DUN iaitu DUN N.63 Piasau, N.64 Pujut dan N.65 Senadin. Pada Pilihan Raya Umum negeri Sarawak lepas, DUN Piasau telah jatuh ke tangan DAP setelah calonnya YB Ling Sie Kiong yang mendapat undi 5,998 berjaya menewaskan penyandang Tan Sri Dr George Chan yang mendapat 4,408 undi. Bagi DUN Pujut pula, penyandang sedia ada Andy Chia yang mendapat 5,271 undi kalah kepada calon DAP YB Fong Pau Teck yang memperolehi 9,120 undi. Cuma DUN Senadin dalam Parlimen Miri saja yang berjaya bertahan dengan majoriti paling kecil apabila penyandang YB Datuk Lee Kim Shin mendapat 7.334 undi gagal dikalahkan oleh pencabar daripada PKR Dr. Micheal Teo Yu Keng yang mendapat 7,276 undi hanya dipisahkan 58 undi majoriti.

Jika dibuat penilaian berdasarkan kepada keputusan Pilihan Raya Umum Sarawak ke-10 lalu, kita tidak dapat menolak kemungkinan berlaku bahawa keputusan ini juga bakal dilihat mempengaruhi undi rakyat pada PRU13 nanti sekiranya Barisan Nasional negeri mahupun pusat tidak bersungguh-sungguh dalam mengekalkan kuasa sedia ada di samping mendapatkan kembali dua kerusi Parlimen yang sudah terlepas ke tangan DAP sebelum ini iaitu Parlimen Bandar Kuching dan juga Parlimen Bandar Sibu.

Di ketujuh-tujuh kawasan Parlimen ini jentera pilihan raya BN perlu bekerja lebih keras untuk mendapat semula keyakinan serta kepercayaan pengundi kerana seperti yang sudah kita sedia maklum bahawa masyarakat Cina kini terutama yang tinggal di kawasan-kawasan bandar sebenar telah mempunyai pikiran yang baru yang tidak lagi terikat dengan budaya "orang berbudi kita merasa, orang memberi kita merasa" kerana generasi mereka kini dilihat lebih mementingkan diri dan sudah mulai lupa tentang tanggungjawab terhadap masyarakat secara keseluruhannya.

Dan disebabkan keselesaan hidup juga telah menyebabkan golongan masyarakat bandar ini tidak peduli sangat tentang kerajaan mana yang harus menang untuk memerintah kerana mereka sudah biasa hidup senang tidak akan menyedarkan mereka tentang kepayahan hidup komuniti lain yang ada di sekitarnya.

Arkib Blog