Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Oktober 27, 2009

Indonesia, Monaco & Poland - berkongsi satu bendera.

Kali ini saya hendak anda lihat sendiri tentang persamaan yang jelas ketara yang terdapat pada rupa bentuk bendera tiga negara yang punya budaya, adat resam dan kepercayaan agama berbeza tetapi menggunakannya apabila boleh dikatakan setiap pagi akan menaik dan mengibarkan bendera yang serupa bentuk dan warna walaupun diiringi dengan lagu kebangsaan masing-masing.


Atas ini adalah bendera negara Monaco. Negara dalam benua Eropah dan sudah tentu majoriti rakyatnya berpegang kepada kepercayaan agama Kristian. Dan kedudukkan negara Monaco pula adalah terletak dalam teluk melengkung antara Itali dengan Perancis tetapi bagaimana Monaco boleh memiliki bendera yang serupa dengan bendera kebangsaan negara Republik Indonesia ? Adakah negara Monaco ini serumpun dengan negara Indonesia ?

Ini pula adalah bendera kebangsaan Indonesia yang kita faham sedikit masa dulu telah disalahgunakan apabila telah diikat oleh sesetengah rakyat Indonesia pada sebatang buluh yang telah ditajamkan untuk tujuan yang tertentu yang mereka sendiri sudah sedia maklum. Lihatlah, dimana bezanya...cuma apa yang blogger Indonesia iaitu pengedali blog nkri-nkri.blogspot.com(NKRI:anti-Malaysia) jelaskan dalam chat box di blog beliau ialah bezanya cuma pada ukuran bendera itu saja...dan dia minta saya harus teliti melihat perbezaannya tetap ada disitu.

Bagi saya jika dia boleh minta orang lain untuk harus mencari perbezaan kepada sesuatu benda yang jelas sama itu tetapi kenapa dia sendiri apabila ada perkara yang membabitkan soal berbangkit yang melibatkan antara Malaysia dengan Indonesia dia seolah-olah terus menutup mata ? Apakah dia mahu orang lain saja harus memahami kehendak dia sedangkan dia sendiri langsung tidak pernah cuba untuk mengenali asal-usul orang depan-belakang-kiri-kanan-bawah dan atas beliau ?

Manakala gambar bendera yang bila dinaikan pada kedudukan terbalik ini jika dibandingkan dengan bendera Monaco dan bendera Indonesia iaitu warna merah berada disebelah bawah dan putih disebelah atas adalah bendera negara Poland iaitu satu-satunya negara yang masih mengamalkan ideologi Komunisme dalam dasar pemerintahan negara mereka.
Seperti negara Monaco, negara Poland juga adalah sebahagian dari negara yang membentuk dalam benua Eropah dan kedudukannya berada disebelah utara berbanding dengan Monaco di selatan Eropah. Negara Poland berada di sebelah timur Jerman dan dikelilingi oleh negara-negara lainnya seperti Lithuania, Belarus, Republik Czech, Slovakia dan juga Ukraine.
Dan yang sudah pastinya ialah Poland bukanlah negara jiran terdekat kepada negara-negara yang ada di sebelah Asia Tenggara jauh sekali boleh dianggap sebagai negara serumpun cuma Poland adalah negara sahabat saja tetapi walaupun begitu kenapa juga Poland boleh memiliki bendera yang warna serta bentuknya sama saja dengan bendera Indonesia ?
Yang peliknya ialah mengapa pula Poland boleh memilih untuk memasang bendera yang seratus peratus segala rupa bentuk dan warnanya sama dengan bendera negara Indonesia dan Monaco dalam keadaan yang terbalik iaitu warna merah sebelah bawah dan warna putih sebelah atas? Apakah sebabnya Poland tidak mahu memasang bendera yang serupa dengan bendera negara tersebut pada kedudukan yang sama ? Adakah mungkin rakyat Poland juga risau akan dikatakan sebagai menciplak bendera negara orang lain...

Arkib Blog