Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, Jun 15, 2009

Selamat Berperang Korea Utara dan Amerika Syarikat.


Tak sabar lagi hendak melihat bagaimana agaknya Amerika nak menyerang sebuah lagi negara di rantau Asia ni...iaitu negara Komunis, Korea Utara. Apakah Amerika Syarikat akan melakukannya sebagaimana ia telah menceroboh negara Iraq seketika dulu.
Tapi suasana antara Iraq dengan Korea Utara agak berbeza sedikit. Jika dulu semasa Amerika Syarikat hendak menyerang Iraq, Setiausaha Agung PBB waktu itu adalah Kofi Annan yang berasal dari benua Afrika. Amerika Syarikat tidak mendapat restu daripada Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu untuk mereka menyerang Iraq.
Tetapi bagi kes Korea Uttara ini pula, PBB kini diterajui oleh seorang warga Korea Selatan iaitu Ban Kim-Moon. Untuk rekod, Korea Utara dan Korea Selatan adalah dua buah negara berjiran yang sentiasa berada dalam keadaan paling tidak kukuh dan stabil dari segi perhubungan dua buah negara sebagai dua negara tetangga.
...kini setelah berbagai usaha untuk memaksa Pyongyang bagi menamatkan kegiatan mereka iaitu pengayaan uranium tidak di endahkan oleh negara Komunis itu...maka PERANG lah jawapan yang harus diterima oleh pemimpin serta rakyat Korea Utara. Keadaan yang semakin panas itu telah berjaya mengheret negara Russia serta China terlibat setelah bersetuju untuk memberi tekanan kepada Korea Utara agar menghentikan segera projek pengayaan bahan nuklear itu atau jika tidak, Pyongyang akan berhadapan dengan tindakkan yang lebih keras lagi.

Tapi malang sekali, semua tekanan yang telah dikenakan oleh masyarakat antarabangsa terhadap Korea Utara, langsung tidak mampu mengubah apa jua bentuk pendirian mereka terhadap perkara yang telah mereka buat malah Pyongyang nekad melancarkan beberapa buah lagi peluru berpandu milik mereka. Perbuatan Pyongyang itu telah mendapat berbagai bantahan daripada pemimpinn-pemimpin besar dunia.
Posted by Picasa

Arkib Blog