Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Jun 10, 2011

Dr Asri mula melibas UMNO sejak PAS tukar haluan...

"Saya tidak tahu apa pendirian UMNO sebenarnya. Dulu UMNO yang mengecam PAS kata dikuasai oleh golongan ulama, sekarang golongan profesional ada, mereka masih hentam.
"Saya lihat UMNO macam hipokrit... dulu dia (UMNO) yang mengatakan bahawa PAS ini parti jumud, jadi saya lihat ini sikap yang tidak adil.
"Kita tidak sepatutnya hentam mereka, sebaliknya perlu terbuka dan mengalu-alukan perubahan pendirian PAS ini... dulu bukan Islam takut dengan konsep negara Islam, sekarang PAS lebih terbuka, lebih ke depan daripada UMNO... patut UMNO alu-alukan dan bukannya mengkritik PAS," - Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin, bekas mufti Perlis.
Kita juga tidak tahu apakah sebenarnya pendirian bekas mufti Perlis itu tentang asas perjuangan PAS apabila Parti Islam SeMalaysia itu nampaknya tidak teguh atau tidak mampu berpegang kepada perjuangan asal parti dan sentiasa tunduk kepada tekanan DAP dan juga PKR sehingga sanggup meninggalkan perjuangan asal untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah Negara Islam secara rasmi.

Mat Syabu penghalang hukum Hudud, bukannya Dr Mahathir - Nik Aziz

Hasrat Menteri Besar Kelantan YAB Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat untuk melaksanakan hukum hudud di negeri Kelantan terbantut berikutan berlaku satu peristiwa menggemparkan pada tahun 1995 dimana Ahli Parlimen Nilam Puri (sekarang Parlimen Peringat) iaitu Mohamad Syabu atau Mat Syabu telah ditangkap berkhalwat dengan seorang surirumah bernama Normah iaitu isteri kepada rakan baik beliau sendiri ketika mereka sedang berdua-duaan dalam keadaan yang amat mencurigakan di dalam sebuah bilik bernombor 121 Hotel Perdana Kota Bharu Kelantan.

"Seingat saya orang yang ditangkap khalwat hingga memaksa kerajaan PAS Kelantan membatalkan hasrat untuk melaksanakan hukum hudud satu ketika dahulu namanya ialah Mohamad Syabu atau Mat Syabu dan bukannya Dr Mahathir Mohamad. Sebenarnya Perdana Menteri ketika itu Dr Mahathir dah bagipun lampu hijau kepada saya untuk meneruskankan hasrat tersebut dan turut berjanji sekiranya PAS berjaya melaksanakan hudud dengan baik di Kelantan maka kerajaan Pusat akan menyusul kemudian dengan menggantikan undang-undang sedia ada kepada undang-undang hudud juga namun malang sekali apabila itu semua tidak berlaku gara-gara Mat Syabu ditangkap khalwat, celako!, celako!, celako!!! "

"Barangkali orang yang bernama Mohamad Syabu ini sudah lupa, untuk tujuan mengingatkannya saya boleh beritahu tarikh dan tempat kejadian berlakunya maksiat antara Mat Syabu dengan wanita bukan muhrim beliau iaitu pada 31 January 1995 bertempat dalam bilik nombor 121 Hotel Perdana Kota Bharu Kelantan, saksi juga lebih dari yang sepatutnya iaitu 4 orang apabila seramai 7 orang Penyelia Agama Islam Kelantan membuat serbuan waktu itu dan mereka bukannya besi tetapi saksi yang memang boleh dipakai sebab ada mata dan telinga, tu lah yang buat saya marah sangat kat Mat Syabu tu..., saya dah ready nak mulakan hudud tetiba saja dia buat hal...itulah orang sekarang kata, betul-betul potong stim!!!" demikian kata Menteri Besar Kelantan itu di dalam "buku muka" beliau semalam.

Mursyidul Am PAS itu diminta mengulas berkenaan dengan kenyataan terbaru Negarawan Terulung YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad mengenai keputusan pada Muktamar PAS yang ke-57 lalu yang menyaksikan kesemua golongan Ulama dalam PAS kecuali Presidennya sudah ditendang keluar dari parti oleh para perwakilan setelah mereka membuat keputusan untuk memilih pemimpin yang pro Anwar Ibrahim duduk sebelah kiri dan kanan Datuk Seri Hj Abdul Hadi Awang. Tun Dr Mahathir menyifatkan kekalahan golongan Ulama serta kemenangan pemimpin pro-Anwar Ibrahim itu sebagai satu kemenagan paling besar Karpal Singh dan ini ditambah lagi dengan keputusan PAS menggugurkan konsep Negara Islam dari perjuangan PAS dan menggantikan dengan slogan Negara Berkebajikan.

Arkib Blog