Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Oktober 09, 2011

BERSHIT 2.0: angkara Ambabiga & Pas Samad, mengapa polis pula yg dipersalahkan?

KUALA LUMPUR 8 Okt - Polis memberi jaminan akan mengambil tindakan disiplin ke atas anggotanya jika didapati anggota itu bersalah melakukan lontaran bom asap dikawasan Hospital Bersalin Cina (CMH), Jalan Pudu ketika bertugas menyuraikan perhimpunan haram pada 9 Julai lepas.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohamad Salleh berkata, anggota yang telah dikenal pasti itu berpangkat Koperal. Namun beliau berkata, pihaknya masih mengumpulkan bukti bagi menyiasat kesahihan dakwaan bahawa anggota berkenaan bertindak diluar garis panduan operasi polis (SOP) semasa melaksanakan tugas.

"Kita akan ambil tindakan disiplin dan tatatertib di peringkat IPK (Ibu Pejabat Polis Kuala Lumpur) jika siasatan mendapati perkara itu benar," - Datuk Mohamad Salleh.

Sikit ulasan;
Kalau bukan disebabkan kedegilan pihak Ambabiga dan A. Samad Said yang tetap berkeras menganjurkan perarakan serta perhimpunan haram Bershit 2.0 pada 9 Julai lalu walaupun sudah banyak kali dinasihatkan oleh pihak berkuasa agar membatalkan niat mereka, sudah pasti banyak kejadian yang tidak diingini akan dapat dielakkan daripada berlaku.

Tetapi sayang seribu kali sayang, segala nasihat yang diberi oleh pihak polis serta pandangan dari banyak pihak juga telah tidak dihiraukan malah telah diketepikan begitu saja oleh kumpulan Ambabiga dan A. Samad Said apabila mereka tetap dengan pendirian untuk terus dengan niat asal mereka mengadakan perhimpunan walaupun tanpa permit.

Namun apabila berlaku tindakan polis yang sedikit tersasar dari yang sepatutnya, apakah itu bermakna pihak penganjur Bershit 2.0 seperti Ambabiga, Mat Syabu, A. Samad Said, Anwar Ibrahim, Tian Chua dan lain-lain lagi secara dengan sendirinya atau secara otomatik telah terlepas dari diambil tindakan undang-undang hanya disebabkan pihak polis yang bertugas mengawal keadaan ketika itu telah melanggar "garis panduan operasi polis" (SOP) ?

Perlu mereka ingat juga, jika bukan kerana kedegilan pihak penganjur Bershit 2.0 yang mengadakan perhimpunan haram itu, mana mungkin pihak polis sengaja untuk membazirkan masa bertugas mereka tidak tentu pasal pada hari dan tarikh berkenaan namun semuanya dilakukan demi untuk menjaga keselamatan orang ramai serta memastikan ketenteraman awam terus terjaga sebaik saja kumpulan Ambabiga, Mat Syabu dan A. Samad Said menolak tawaran supaya perhimpunan haram diadakan di dalam stadium.

Jadi, apabila berlaku sedikit keterlanjuran dari sebelah pihak polis, apakah wajar kesilapan seumpama itu terus diletakkan ke atas bahu pihak polis secara bulat-bulat manakala pihak penganjur Bershit 2.0 yang menjadi punca polis bertindak itu pula yang terlepas dari tindakan dan ini boleh kita lihat apabila pihak polis tidak semena-mena seakan-akan telah dipertanggungjawabkan ke atas apa yang telah berlaku pada 9 Julai lepas ?

Senang cerita, seandainya pihak penganjur Bershit 2.0 sanggup menghormati undang-undang negara dengan membatalkan rancangan gila mereka pada hari tersebut, nescaya banyak masalah yang tidak sepatutnya timbul boleh dihindari dengan baik dan selamat. Duit yang sebegitu besar jumlahnya (RM2 juta) boleh digunakan untuk tujuan kebajikan rakyat dan bukannya dileburkan sebegitu mudah untuk belanja mengawal perhimpunan haram Bershit 2.0 anjuran Ambabiga, A. Samad Said, Mat Syabu, Anwar Ibrahim, Zuraida Kamruddin, Tian Chua, PKR, DAP dan PAS !

Bajet 2012: Anwar mati pucuk - PM

Dr Thomas Hoogland juga telah bersetuju dengan Perdana Menteri YAB Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak bahawa Anwar Ibrahim sebenarnya sudah mati pucuk.

Pembentangan Belanjawan 2012 petang Jumaat lalu sebagai bukti. Anwar telah menolak beberapa cadangan yang dicadangkan oleh kerajaan BN dalam pengumuman Bajet tersebut dan itu maknanya Anwar Ibrahim memang dah mati pucuk. Bacalah di sini ;-)

Manakala ramai Ahli-ahli Parlimen dari Pakatan Pembangkang yang menyokong Bajet 2012 terutama dalam bab-bab menguntungkan pihak mereka umpamanya elaun wakil-wakil rakyat tetapi Anwar Ibrahim masih menolak... dia banyak duit tak apa tapi bagaimana pula dengan rakan-rakan beliau yang lain,,,

Arkib Blog