Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, Ogos 24, 2009

Semut-semut Yang Pelupa...

Semut adalah sejenis serangga yang biasa kita lihat ada dimana-mana. Semut juga mempunyai banyak jenis dengan bentuk rupa serta warnanya yang berbeza-beza diantara satu dengan yang lain. Cuma satu saja tabiat yang dapat kita lihat bahawa semut tetap juga semut iaitu tabiat ataupun sifat "pelupa" yang seperti sudah menjadi sifat semulajadi serangga ini.

Kalau kita sabar untuk memerhatikan bagaimana kita dapat mengetahui sifat "pelupa" semut ini ialah, kita perhatikan saja ketika semut ini berjalan dalam rantaian yang panjang masyarakat semut ini, kita akan dapat melihat semut-semut ini begitu sibuk sekali berjalan secara tergesa-gesa seolah-olah ada sesuatu yang mahu dipercepatkan dan dalam pada itu juga kita akan dapati ada hampir setiap dari semut-semut ini akan berpatah balik setiap kali berjumpa dengan kawan-kawan yang datang dari arah depan seperti ada benda yang tertinggal atau terlupa untuk dibawa.

Namun bagi para pengamal perubatan tradisional, mereka percaya bahawa sarang semut yang banyak terdapat diatas pokok terutamanya pokok rhu ataupun diatas pokok kandis ianya mampu untuk menyembuh mata yang rabun-rabun ayam atau mata yang kabur. Ini berdasarkan kepada satu sifat semut ini yang mempunyai deria penglihatan yang begitu terang dan jelas sekali walaupun didalam keadaan yang paling gelap tanpa kehadiran sedikit cahaya pun.

Semut juga tidak memerlukan sebarang alat lampu suluh ataupun lilin untuk ia bergerak kesana kesini didalam lubang yang maha gelap. Mungkin juga semut ini dapat melihat kawan-kawan mereka ini yang telah terlebih dulu mati, dimana tempat semut ini berada samada di "Syurga ataupun di Neraka".

Sarang semut berbentuk seperti sebiji buah durian belanda, cuma setiap daripada buah sarang semut ini mempunyai akar yang tumbuh dibuntutnya seperti ekor dibelakang seekor lembu. Cara mendapatkan buah sarang semut ini juga sama seperti cara kita untuk mendapat benda yang lain juga, "dimana ada usaha maka disitulah ada kejayaan".

Cara penyediaannya sebelum digunakan ada dua cara, pertama kalau kita mahu minum air rebusan sarang semut ini segar terus dari ladang, kita boleh berbuat demikian juga dan khasiatnya juga lebih baik...minum sementara masih panas. Cara kedua kalau kita mahu bekalan berterusan, kita kena hiris nipis-nipis buah sarang semut ini, lepas itu jemur dan selepas itu simpan didalam bekas. Jika hendak minum air rebusan semula maka kita buatlah seperti biasa.

Namun kesan-kesan sampingan yang ketara apabila kita selalu mengambil atau mengamalkan meminum air rebusan sarang semut ini ialah kita sering mengalami keadaan yang lupa-lupa tak ingat. Iyalah, ianya sama dengan tabiat sang semut itu sendiri yang selalu lupa-lupa ingat. Huh...bahaya tu... boleh menyebabkan penyakit Alzhemier.

Kita lupakan sementara pasal cerita semut-semut yang lupa ini. Kita mesti mahu ingat semula ketika isu Kerajaan Perpaduan yang dicetuskan oleh Presiden PAS YB Datuk Seri Abdul Hadi Awang satu ketika dulu. Cadangan beliau itu juga telah menyaksikan perbalahan telah berlaku didalam parti PAS terutamanya diantara beliau dengan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat dan berlarutan pula dengan Timbalan Presiden PAS YB Ustaz Nasharuddin Mat Isa.

Pada 17hb. Jun 2009, Datuk Nik Aziz telah mencabar Ustaz Nasha supaya meletakkan semua jawatan beliau didalam PAS yang sedang disandang beliau serta sebagai Anggota Parlimen kawasan Bachok di Kelantan ekoran daripada tindakan Ustaz Nasha yang menyokong cadangan Kerajaan Perpaduan dengan UMNO/BN oleh YB Datuk Seri Abdul Hadi itu. Pada ketika itu juga Ustaz sedang menjalani rawatan kanser usus di sebuah hospital kerajaan di Kota Bharu Kelantan. Dan pada masa itu juga kempen untuk PRK di Manek Urai sedang berlangsung.

Pada 22hb. Ogos 2009, Datuk Nik Aziz telah membidas sesetengah pemimpin UMNO dan juga BN yang beliau sifat sebagai tidak menghormati orang yang sedang sakit iaitu ADUN Galas dari PAS iaitu YB Che Hashim Sulaiman yang kini sedang menjalani rawatan diluar negara dengan mendesak YB Che Hashim supaya meletak jawatan. Nik Aziz telah menyatakan bahawa beliau sangat berdukacita dengan perkara seumpama itu.

Nik Aziz berkata, sepatutnya semua pihak mendoakan supaya kesihatan orang yang sedang sakit itu, terutamanya wakil rakyat agar dapat kembali berkhidmat kepada rakyat. "Ini tidak, menambah lagi beban mereka yang menderita dengan penyakit yang dihidapinya," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Takzirah Ramadan di Masjid Kota Darulnaim.

Menurut Mursyidul Am PAS/DAP itu, sebagai umat Islam, kenyataan-kenyataan seperti itu adalah tidak baik dan sewajarnya mereka mendoakan agar kesihatan mereka yang ditimpa musibah itu kembali pulih dan menjalankan tugas seperti biasa.

Fuhhh... Tau tak apa Nik Aziz ni... yang dulu dia kutuk-kutuk serta memaki hamun Ustaz Nasharuddin tu sebegitu teruk sekali hanya disebabkan Ustaz Nasha menyokong idea Kerajaan Perpaduan iaitu perkara yang baik dan mulia macamana pulak ??? ...Siap dengan gelaran "sampah" pula tu. Baik ke begitu wahai Nik Aziz , tak berdukacita ke ???

Ok, kita tinggalkan dulu cerita dukacita Nik Aziz tu. Kita lihat gambarajah diatas yang mempamerkan dimana dan bagaimana seseorang pengidap penyakit Alzhemier atau pelupa dapat dikesan. Saya bukan pakar perubatan, tetapi saya gunakan teori saja pasal benda-benda macam ni. Lihat, betapa banyaknya urat-urat yang ada di sekitar tengkok kita, di otak kita juga yang mempunyai fungsi yang tersendiri juga. Ada urat yang berfungsi untuk memikirkan bagaimana nak membela negara, bangsa dan agama. Ada juga urat yang fungsinya hanya untuk memutar belitkan kata-kata, untuk menipu rakyat pun ada...mana satu urat disana, kurang pasti juga saya.

Ya, kepada pengidap-pengidap Alzhemier atau pelupa ini ataupun kepada mereka yang bakal mewarisi penyakit Alzhemier ini, lihat gambar diatas. Ubat pencegah yang dicadangkan. Bukan ISA. Tapi ubat khas untuk mereka yang telah, sedang dan akan menjadi pengidap Alzhemier. Sangat baik untuk pemimpin-pemimpin parti yang selalu lupa kepada perkara yang mereka sendiri buat dan yang selalu menudingkan setiap kesalahan kepada pihak lain.

Oleh itu, kepada sesiapa yang ada mempunyai simptom-simptom Alzhemier, segeralah mendapatkan rawatan awal dari mana-mana agensi perubatan, jangan biarkan...nanti rakyat yang menjadi mangsa. Juga jika mereka ini mendapati yang diri mereka tergolong didalam kalangan yang mengidap Alzhemier adalah dilarang sekali untuk mengamalkan meminum rebusan air sarang semut, supaya tidak menambahkan lagi penyakit lupa-lupa tak ingat itu.
Posted by Picasa

Arkib Blog