Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Oktober 31, 2012

Kuasa Veto gagal selamatkan Amerika Syarikat dari taufan Sandy !

Amerika Syarikat merupakan negara yang memang dikenali sebagai sebuah negara kuasa besar, negara maju, negara perindustrian terbesar dunia dan dalam erti kata lainnya Amerika Syarikat memiliki segala-galanya yang ada antara tiada pada negara-negara lain namun kesemuanya ada pada negara Uncle Sam itu.

Sepertimana yang kita semua sudah sedia maklum bahawa Amerika Syarikat dalam hubungannya dengan negara-negara yang ada atas muka bumi ini adalah antara 5 negara kuasa besar yang memiliki kuasa khas yang disebut sebagai kuasa veto di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatui iaitu satu kuasa yang boleh membatalkan keputusan walaupun ianya dibuat oleh negara lain yang lebih banyak jumlahnya dari negara-negara yang memiliki kuasa pembatal itu.

Tetapi malang sekali apabila kerajaan Amerika Syarikat ternyata gagal untuk menggunakan kuasa veto yang ada padanya untuk menghalang kemaraan ribut Sandy dari memusnahkan hampir sebahagian besar negara Amerika Syarikat serta menyelamatkan penduduk yang terlibat dari bencana berkenaan.

Bandar Miri turut terima tempias taufan "sandy" semalam !

Agaknya Jabatan Kajicuaca gagal mengesan lebih awal kehadiran puting beliung telah menyebabkan banyak pihak di Bandar Miri mengalami kerugian khususnya para pemilik kereta yang meletak kenderaan mereka di tempat yang berdekatan dengan pokok-pokok.

Jika berjaya dikesan lebih awal, tentu terdapat tanda amaran awal dapat diberi agar semua pihak yang dijangka akan terlibat terutamanya mereka yang tinggal di kawasan berdekatan lokasi segera berada di dalam keadaan berjaga-jaga dan berwaspada. Gambar2 tragedi di Utusan Borneo

PKR ada bas, DAP ada treler dan terkini PAS baru beli Helikopter !

Nampaknya saham PKR dan DAP dalam Pakatan Pembangkang jatuh menjunam apabila saingan mereka PAS mampu memiliki sebuah pesawat helikopter bagi kegunaan parti pada PRU13 nanti.

Jika sebelum ini PKR berbangga dengan bas Jelajah MerdekaRakyatnya, manakala DAP pula dengan lori trelernya dan kini PAS tentunya akan mendabik dada kerana memiliki sebuah helikopter jika dibanding dengan PKR dengan DAP, sudah tentu rakyat melihat PAS jauh lebih hebat dari kedua-duanya.

Kalaulah ada berlaku sebarang kecemasan, DAP dan PKR bolehlah menumpang heli milik PAS untuk segera sampai ke tempat yang dituju..

Arkib Blog