Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, Ogos 20, 2009

Harga Simen dan peralatan kecemasan mungkin akan naik mendadak.

Perhatikan betul-betul saudara-saudari sekalian gambar yang menunjukkan benda yang akan mengalami kenaikan harga pada bila-bila masa saja dari sekarang. Kementerian Perdangangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan hendaklah memantau secara berterusan akan perkembangan yang kurang sihat ini.

Simen adalah komoditi asas yang sangat diperlukan didalam bidang pembinaan. Jadi sekiranya harga bahan ini tidak dapat dikawal maka yang terpaksa menanggung bebannya adalah kontraktor-kontraktor bumiputera yang baru berjinak-jinak didalam bidang ini. Simen juga bukan saja sekadar untuk digunakan sebagai bahan untuk pembinaan semata, tetapi simen juga sememangnya digunakan oleh para pengamal perubatan seperti doktor atau pihak hospital sebagai sebahagian daripada bahan keperluan untuk digunakan kepada para pesakit mereka yang mengalami patah tangan, patah kaki, patah tengkok, patah leher, patah jari kecuali patah hati.

Dalam pada itu juga adalah difahamkan bahawa perkakas-perkakas atau alat kecemasan seperti kerusi roda, tongkat biasa, tongkat berbagai guna, mangkuk tandas mudah alih dan lain-lain lagi yang berkaitan dengan risiko kecemasan semuanya juga akan turut naik harga berikutan kenaikan harga simen. Bila harga simen naik, tentu sekali kos untuk pengangkutan bertambah jadi ianya tetap akan naik secara seiringan.

Fenomena kenaikan harga barangan ini selalunya dikaitkan dengan perkembangan dipersekitaran. Jadi setelah tinjauan dibuat sejak beberapa tahun, bulan dan hari yang lalu sebab musabab kenaikan harga barangan ini berlaku adalah kerana permintaan tanpa diduga secara tiba-tiba daripada sesetengah para pengguna sejak kebelakangan ini.

Perkara ini hanya disedari berlaku sejak beberapa hari yang lalu walaupun sebenarnya ia telah berlaku sejak dari tahun 1998 lagi dimana ia melibatkan seorang pelakon paling popular di Malaysia, tak payahlah saya sebut nama beliau, pasti semua orang kenal siapa dia, artislah katakan. Baru-baru ini kes seorang mangsa pertama atau entah yang dijangkiti wabak maut "InCrocodile A" iaitu saudara Wong Chuan How telah menyebabkan semuanya terdedah kepada umum. Selepas itu mangsa kedua iaitu Anggota Parlimen Padang Serai YB N. Gobalakhrisnan. Dan mungkin ada lagi mangsa selepas ini memandang Pilihanraya Kecil DUN Permatang Pasir baru saja bermula dan masih banyak masa lagi untuk wabak ini merebak kepada orang lain pulak. (Dengar khabar DUN Kota Seputeh di Kedah masih kelabu asap...bagaimanakah nasib wakil rakyatnya nanti).

Memandangkan jumlah kerusi yang dikuasai oleh Pakatan Pembangkang agak besar di Dewan Parlimen dan DUN serta dicampur-campur lagi dengan jumlah penyokong tegar DAP/PKR/PAS, jadi saya tidak menolak kemungkinan permintaan untuk barangan tersebut juga akan menjadi lebih besar serta berlipat berpuluh kali ganda lagi. Bayangkan seandainya wabak tersebut menyerang lebih separuh daripada mereka ataupun kesemua mereka...mana mau digali benda ini. Nak import dari negara luar, jika kapal yang membawa benda ini kena rampas lanun Somalia...nak buat camna? Aduiiiiii....
Posted by Picasa

Arkib Blog