Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Mei 01, 2011

Krisis Libya: sekarang siapa pengganas, Ghadafi atau Obama?

Keberadaan tentera negara Atlantik Utara atau NATO di Benua Afrika utara iaitu di Libya yang diketuai oleh Perancis jika menurut Obama pada asalnya adalah bertujuan untuk menghapuskan kegiatan pengganas kononnya berleluasa di negara berkenaan.

Ramai sangatlah agaknya pengganas di negara-negara Islam, itulah yang cuba untuk digambarkan oleh kerajaan Amerika Syarikat kepada masyarakat dunia. Kononnya kalau negara bukan Islam semuanya baik-baik lah..seperti Israel, Singapura, Ireland Utara dan yang lainnya.

Selain Perancis, tentera NATO juga turut dianggotai oleh Greece dan beberapa buah lagi negara dari benua Eropah dan tentera NATO ini hanya menjalankan operasi ketenteraan di Libya mengikut telunjuk dan arahan sepertimana yang dimahukan oleh Amerika Syarikat dan Barrack Obama.

Terbaru, atas arahan Obama, tentera NATO telah membedil kediaman Muammar Gadhafi yang menyebabkan anak lelaki bongsu pemimpin Libya iaitu Saif Al-Arab Muammar Gadhafi berusia 29 tahun bersama 3 cucu Gadhafi terkorban akibat serangan ganas tentera NATO di kawasan yang didiami oleh penduduk awam.

Setakat ini kita belum lagi mendapat tahu apakah agaknya reaksi pemimpin-pemimpin dari negara Islam di Asia Tenggara seperti Malaysia, Indonesia dan Brunei Darussalam berhubung dengan serangan kejam oleh tentera NATO ke atas ahli keluarga Muammar Gadhafi.

Apakah pemimpin-pemimpin 3 negara ini bimbang sekiranya mereka bersuara mengenai kekejaman tentera NATO di Libya maka kerajaan Amerika Syarikat akan bertindak memutuskan hubungan diplomatik serta hubungan dagang ataupun mungkin ketiga-tiga pemimpin tiga negara ini terpaksa membisu walaupun sedar tentang kezaliman tentera NATO di Libya sudah menjadi semakin tidak terkawal lagi kerana khuatir dilabel sebagai negara yang menyokong keganaasan.

Ketika menyerang Iraq dulu, tentera bersekutu yang diketuai oleh Amerika Syarrikat terus bertegas bahawa Iraq yang dipimpin oleh Saddam Hussein memiliki sejumlah senjata pemusnah namun sehingga ke saat ini Amerika Syarikat masih gagal untuk membukti samada dakwaan mereka terhadap kerajaan Saddam Hussein di Irag itu benar ataupun bohong belaka.

1 Mei : Selamat Menyambut Hari Pekerja 1Malaysia

Dengan slogan pada tahun ini "Pekerja Berinovasi Pemacu Transformasi" hari pekerja yang disambut untuk tahun yang ke-34 sejak mula ia dperkenalkan bermula 1 Mei tahun 1977 telah menyaksikan berbagai bentuk kejayaan, kemajuan serta kegemilangan telah dicapai oleh negara kita memang tidak dapat dinafikan bahawa golongan pekerjalah antara penyumbang terbesar dalam merealisasikan sesebuah kejayaan itu.

Di Malaysia, golongan pekerja harus bersyukur kerana mempunyai sebuah kerajaan yang begitu prihatin serta sentiasa memberi perhatian kepada semua keluh kesah mereka apabila kerajaan Malaysia yang diterajui oleh kerajaan Barisan Nasional tidak pernah sama sekali melupakan segala sumbangan besar para pekerja terhadap pembangunan pesat negara dan dengan 1 Mei setiap tahun diumumkan sebagai Hari Cuti Umum untuk seluruh negara telah membuktikan bahawa pihak kerajaan sudah lama mengiktiraf peranan yang dimainkan golongan pekerja dalam membawa Malaysia ke arah sebagai yang maju menjelang tahun 2020.

Selamat Hari Pekerja!!!

Arkib Blog