Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Februari 27, 2010

Berfikiran tertutup, punca sesetengah rakyat Indonesia sukar terima kenyataan !

Walaupun bukan semua, namun saya yakin bahawa lebih separuh daripada rakyat di negara Republik Indonesia mempunyai sifat yang boleh dikatakan sebagai semulajadi apabila mereka yang memang dilahirkan dengan sifat yang sedemikian, gagal menerima sebarang kenyataan kerana pemikiran mereka yang sudah sebati dengan tanggapan lama bahawa mereka lebih hebat, lebih gagah, lebih maju, lebih kuat dan punyai berbagai-bagai lagi kelebihan pada perkiraan mereka berbanding dengan negara tetangga Malaysia.

Negara yang mempunyai rakyat yang berfikiran ditahap yang mundur atau masih berada ditakuk lama akan gagal untuk bersaing dengan negara-negara yang punya rakyatnya berfikiran lebih terbuka dan bersedia menerima apa jua kenyataan tanpa perlu menjatuhkan maruah negara sendiri dihadapan rakyat dari negara-negara lain. Lebih separuh daripada rakyat Indonesia juga masih tebal dengan anggapan kuno bahawa merekalah antara negara termaju dalam segala bidang dengan merujuk Malaysia sebagai perbandingan mereka.

Dimana majunya??? ...apakah perbuatan mereka yang menghina Malaysia pada insiden yang memalukan negara Indonesia sendiri baru-baru ini boleh dikatakan sebagai maju??? Maruah negara Indonesia sendiri yang sebenarnya telah tercalar gara-gara tindakan yang tidak bertamadun oleh sesetengah rakyatnya yang masih menyimpan dendam berpanjangan terhadap rakyat serta negara Malaysia.

Cuba kita lihat kepada satu berita dari BERNAMA Sabtu, 27 February 2010;
JAKARTA:
Aksi para penyokong Indonesia yang tidak menghormati lagu kebangsaan Malaysia, Negaraku ketika pasukan kebangsaan Malaysia menentang Vietnam dalam pertandingan pusingan kelayakan Piala AFC Futsal di sini Isnin lepas, mengakibatkan Persatuan Sepak Bola Seluruh Indonesia(PSSI) didenda AS$5,000(RM17,000).

Tindakan itu diambil oleh Persekutuan Bola Sepak Asia (AFC) setelah Pengurus Pasukan Malaysia Datuk Hamidin Mohd Amin membuat bantahan rasmi mengenai kejadian itu kerana kelakuan itu telah mencemarkan maruah sebuah negara.

Walaupun Indonesia menempah tempat ke pusingan akhir Kejuaraan Futsal Asia 2010 di Uzbekistan Mei ini, aksi penyokongnya itu sedikit sebanyak mencemarkan kejayaan pasukan Republik itu.

Pasukan tuan rumah layak ke pusingan akhir di Uzbekistan setelah menewaskan Malaysia 3-5 di peringkat separuh akhir pada Rabu lepas.

Dalam kejadian pada hari Isnin di Stadium Tenis Tertutup Senayan itu, sejurus pasukan negara memasuki stadium dan lagu Negaraku dimainkan, para penonton telah menyanyikan lagu kebangsaan mereka, Indonesia Raya.

Nyanyian oleh para penonton yang ramai itu menyebabkan lagu Negaraku menjadi tidak kedengaran. Para penonton juga tidak bangun menghormati ketika lagu kebangsaan negara lain dimainkan.

Semasa permainan berlansung pula, ada penonton meneriak perkataan maling(pencuri) dan baci(pondan) kepada pemain pasukan Malaysia.

Menteri Pemuda dan Olahraga Indonesia, Andi Malarangeng telah memohon maaf berhubung kejadian itu.

Penganjur juga kemudiannya mengingatkan para penonton supaya tidak membuat bising dan bangun menghormati lagu kebangsaan negara lain ketika ia dikumandangkan, bagi memastikan kejadian sama tidak berulang pada perlawanan seterusnya yang membabitkan Malaysia.

Pasukan negara pulang ke tanah air dengan hampa setelah tewas kepada Vietnam 3-6 pada perlawanan penentuan tempat ketiga dan keempat semalam dan dengan kegagalan itu juga bermakna Malaysia gagal menempah tempat ke Uzbekistan.
-- Bernama.

...kepada pasukan Malaysia, tak payah gusar atau kecewa dengan kegagalan itu sebab perjuangan tidak terhenti setakat disitu saja malah Malaysia akan sentiasa melangkah untuk pergi lebih jauh lagi tanpa perlu memikirkan sangat pasal maki-hamun serta kata cerca oleh para penyokong yang kononnya mereka adalah maju itu ini tetapi tanpa mereka sedari dalam masa yang sama bahawa perbuatan mereka itu juga telah meragut maruah negara Indonesia sendiri.
Posted by Picasa

Selamat bersidang ! Pertahankan PBB hanya untuk Bumiputera

Hari ini Sabtu 27hb February 2010 bermulalah Perhimpunan Agung Parti Pesaka Bumiputera Bersatu(PBB). Kepada semua perwakilan daripada 71 cawangan dari seluruh pelusuk Bumi Kenyalang gunakanlah peluang yang tersedia untuk menyuarakan atau membentangkan perkara yang sering berbangkit pada peringkat akar umbi iaitu dalam masyarakat biasa di bawah.

Dan gunakanlah juga kesempatan yang ada pada persidangan agung PBB kali ini untuk mendapatkan ketetapan bersama dari kesemua cawangan perwakilan yang hadir untuk menyatakan bahawa Parti Pesaka Bumiputera Bersatu(PBB) tetap dengan pendirian yang ia tidak akan membuka keahlian kepada masyarakat bukan Bumiputera dan nyatakan juga bahawa PBB hanya akan terus kekal sebagai kuasa politik hanya untuk kaum Bumiputera Sarawak sahaja.

Rakyat dari golongan kaum Bumiputera di Sarawak harus faham bahawa dalam keadaan bagaimana sekalipun ada sesuatu perkara yang kita boleh berkongsi bersama dengan mereka dan selain itu pasti ada perkara lain yang kita harus pertahankan sebagai tetap hakmilik kita yang kita tidak rela boleh berkongsi dengan masyarakat bukan Bumiputera. Semuanya demi masa depan kaum Bumiputera Sarawak yang kebanyakkannya masih jauh ketinggalan dalam banyak bidang jika dibandingkan dengan masyarakat peniaga dari kaum bukan Bumiputera yang jauh lebih berjaya.

Selamat bersidang dan buatlah yang terbaik untuk Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) supaya dapat terus berperanan sebagai paksi untuk memimpin kaum Bumiputera Sarawak khususnya dan juga rakyat Bumi Kenyalang amnya agar terus mara ke hadapan dan maju dalam semua bidang dan kerjaya setanding dengan kaum-kaum lain yang ada di Malaysia.
Posted by Picasa

Arkib Blog