Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Disember 07, 2011

Agama apa pula yang dibawa oleh Nabi Nik Aziz ye?

Kalau dah Ustaz Shamsul Zaman mengiktiraf kedudukan Mursyidul Am PAS setaraf dengan para Nabi maka bermakna ustaz berkenaan mahu orang lain juga percaya bahawa Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat adalah salah seorang daripada 25 orang nabi yang dilantik Tuhan untuk memimpin seluruh manusia di muka bumi ini ke jalan yang benar.

Di antara 25 nabi yang terdahulu ada beberapa nabi yang di beri tanggungjawab lebih besar untuk membawa manusia keluar dari kegelapan seperti Nabi Daud a.s, Nabi Musa a.s, Nabi Isa a.s serta Nabi Muhamad s.a.w dan masing-masing nabi ini dilengkapkan dengan kitab serta ajaran agama dibawa untuk dikembangkan di kalangan manusia seluruh alam.

Jika Nabi Daud a.s dipilih Tuhan sebagai seorang nabi atau rasul maka Baginda telah diserta dengan sebuah kitab iaitu Kitab Zabur untuk agama Yahudi yang dibawa Baginda. Begitu juga dengan Nabi Musa a.s yang diturunkan sebuah kitab suci iaitu Kitab Taurat untuk agama Majusi yang Baginda perjuangkan dan seterus Nabi Isa a.s yang membawa agama Nasrani atau Kristian dengan Kitab Injil sebagai panduan umatnya. Nabi akhir zaman, Nabi Muhamad S.A.W pula yang dipilih sebagai rasul terakhir dengan agama Islam serta Kitab Suci Al Quran.

Tetapi bagaimana pula dengan Nabi Nik Aziz, takkanlah tak ada kitab suci lain khusus untuk beliau atau agama sendiri yang hendak dibawa kepada rakyat Malaysia? Tak patut juga kalau Nabi Nik Aziz mahu memperjuangkan Islam kerana Islam sudah lengkap dengan seorang nabi serta kitab sucinya sekali maka tak logik pula sekiranya dua nabi untuk satu agama, kan !

Nik Aziz naik pangkat dari Mursyidul Am kepada Nabi PAS

 Nampaknya tuah Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat semakin cerah, jika sebelum ini beliau adalah merupakan Mursyidul Am PAS iaitu satu jawatan yang tanpa ditandingi dalam parti cuma ianya dibuat secara lantikan oleh dewan perwakilan parti.
 Dan kini Datuk Nik Aziz Nik telahpun diisytiharkan oleh para penyokongnya sebagai seorang Nabi. Nabi Nik Aziz itulah nama baru bagi Mursyidul Am PAS itu. Cuma sekarang Nabi Nik Aziz belum lagi menerima sebarang wahyu dari langit.
Ini pula adalah kitab yang diturunkan kepada Nabi Nik Aziz, Kitab al-Jingga...

Stadium Angkasa TV1: layanan tidak samarata kepada para pemain Harimau Malaya

Semalam di RTM TV1 rancangan Stadium Angkasa bersiaran secara langsung pada pukul 10 malam dengan menjemput hampir kesemua para pemain muda dalam skuad Harimau Malaya termasuklah jurulatihnya saudara Ong Kim Swee sebagai tetamu undangan untuk rancangan berkenaan.

Terima ksaih kepada pihak RTM amnya dan TV1 khususnya kerana memberi peluang kepada para peminat sukan bolasepak seluruh tanah air untuk mendengar sendiri kata-kata daripada wira-wira sukan negara itu tentang berbagai isu serta kontroversi yang menyelubungi kontijen negara khususnya pasukan bolasepak selama mereka menyertai acara di Sukan SEA ke-26 Jakarta-Palembang November lepas.

Namun semalam TV1 dalam memberi layanan kepada para pemain sebagai tetamu jemputannya seolah-olah tidak peka dengan terhadap perhatian umum atau penonton rancangan tersebut apabila hanya memilih hanya segelinitr pemain untuk bercakap menggunakan mikrofon atau kadangkala jelas melebih-lebihkan hanya dua tiga orang pemain sebagai tumpuan sedangkan mereka bermain secara berpasukan ketika berada di atas padang.

Di akhir rancangan Stadiaum Angkasa semalam sepatutnya semua pemain yang hadir sebagai tetamu diberi kesempatan untuk menyampaikan kata-kata mereka seorang demi seorang kepada peminat dan bukannya dilakukan dengan memilih-milih dan kelihatan ada pemain yang berdiri di barisan hadapan terpaksa diketepikan semata-mata untuk memberi laluan kepada pemain tertentu yang berdiri di barisan belakang.

Pengacara yang mengendalikan rancangan tersebut seharusnya lebih peka akan maklumbalas daripada para peminat yang menonton program berkenaan dan janganlah terlalu ghairah dengan kehadiran para pemain ke dalam studio sehingga lupa tentang maklamat sukan itu sendiri yang lebih menekan akan nilai-nilai perpaduan serta semangat kerjasama dikalangan para pemain.

Sebagai peminat serta penonton kita sedar tentu ada yang rasa tersinggung semalam apabila melihat dua pengacara program Stadium Angkasa hanya memberi tumpuan kepada beberapa nama pemain yang dicopkan sebagai bintang tetapi seolah-olah mengabaikan rakan sepasukan mereka yang lain sedangkan jika tanpa pergerakan secara berpasukan adalah mustahil sesuatu itu dapat dikecapi untuk membuahkan hasil seperti yang diharapkan.

Arkib Blog